Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šalutinis poveikis: Rusijoje neregėtu deficitu tapo cukrus

Karas Ukrainoje deficitu Lietuvoje pavertė druską, o Rusijoje – cukrų. Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašai, kuriuose matyti begalinės eilės žmonių, kaip skelbiama, norinčių įsigyti šio produkto ar graibstančių jo maišelius tiesiai iš prekybos centrų vežimėlių, net nespėtus sudėti į lentynas.
Cukrus
Cukrus / „Scanpix“ nuotr.

Rusijos federalinė antimonopolinė tarnyba (FAS) ėmėsi „antikartelinių“ patikrinimų, mat cukraus kaina ėmė sparčiai kilti, o kai kuriuose regionuose dėl išaugusios paklausos jo net ėmė trūkti.

Be to, iki rugpjūčio 31 d. uždraustas cukraus eksportas.

Eilės – įvairiuose miestuose

„Twitter“ vartotojas iš Rumunijos, prisistatantis kaip AlexandruC4, šeštadienį pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame iš pradžių matyti chaotiškai stoviniuojančių ir sunkiai suskaičiuojamų žmonių eilė.

„Rusai, šiandien Saratove išsirikiavę į ilgą eilę, paniškai bandydami įsigyti cukraus“, – paaiškino jis.

Taip pat skaitykite: Lietuvos gyventojai šluoja druską iš lentynų, prekybininkai nespėja jos tiekti

Vėliau rodoma, kad gyventojai į didelius maišus supakuotą cukrų perka tiesiai iš sunkvežimio priekabos.

Nors panašu, kad bent arčiau stovintiems jo pakaks, laukiantieji vis tiek ginčijasi, vienas per kitą braunasi arčiau.

Daugiau nei 2 min. įraše išties matyti Saratovas. Tai galima suprasti ne tik iš rusų kalbos, bet ir iš pradžioje matomo žmogaus priekin ištiesta ranka figūros ant postamento. Tai yra paminklas revoliucionieriui, SSRS valstybės ir Komunistų partijos veikėjui Feliksui Dzeržinskiui, esantis miesto Stoties aikštėje.

Taip pat skaitykite: Druskos „deficitu“ bando pasinaudoti ir spekuliantai – internete siūlo 5 kartus brangiau

Iš matomų oro sąlygų galima spėti, kad cukraus pirkimas vyksta dabar – pavasario pradžioje.

Komentaruose galima rasti daugiau panašių vaizdo įrašų iš kitų Rusijos vietų: teigiama, kad jie padaryti Belgorode, Kazanėje, nenurodytame mieste, dar viename nenurodytame mieste.

Trūksta, nes perka

Cukrus deficitu tapo vos Rusija užpuolė Ukrainą, o netrukus paskelbtos Vakarų sankcijos susilpnino rublį ir išpūtė maisto kainas. Kovo viduryje metinė infliacija Rusijoje pasiekė aukščiausią lygį nuo 2015 m. pabaigos.

Praėjusį ketvirtadienį FAS paskelbė, kad atliks „antikartelinius“ patikrinimus, mat cukraus kaina ėmė sparčiai kilti, o kai kuriuose regionuose dėl išaugusios paklausos jo ėmė „nepagrįstai“ trūkti. Statistikos tarnybos „Rosstat“ duomenimis, cukraus kaina jau užpraėjusią savaitę buvo 12,8 proc. aukštesnė.

Naujienų agentūros „Reuters“ teigimu, daugelis rusų laiko cukrų, kaip ir, pavyzdžiui, grikius bei druską, naudingu produktu, kurį būtina kaupti per krizę.

Taip pat skaitykite: Ekspertas pataria: kaip nepasimauti ant druskos „pardavėjų“ kabliuko?

FAS suskubo raminti žmones, kad nėra jokios priežasties skubėti pirkti maisto produktus.

„Cukraus trūkumas parduotuvių lentynose keliuose regionuose susidarė dėl staiga išaugusios paklausos, kurią skatina nesąžiningos organizacijos“, – tikino tarnybos atstovai ir pridėjo tikrinantys cukraus gamintojus, parduotuves bei tarpininkus.

„Promsviazbank“ analitikai patvirtino, kad cukrus iš lentynų ėmė dingti dėl didesnės paklausos, o ne dėl jo trūkumo. Šio produkto pardavimas nuo kovo pradžios išaugo 6,5 karto.

Rusija taip pat paskelbė iki rugpjūčio 31 d. uždraudžianti cukraus eksportą ir nustatanti 300 tūkst. tonų neapmuitinamo importo kvotą, kad būtų pristabdyta maisto kainų infliacija.

Tikimasi, kad šios priemonės ir planuojamas didesnis cukrinių runkelių auginimo plotas padidins tiekimą iš vidaus gamintojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas