Prenumerata nuo 0,50 Eur/mėn! Paskutinės akcijos savaitės.
Išbandyti

Salvadoro prezidentas grasina susidorojimo su gaujomis taktiką taikyti ir kainų „kėlėjams“

Salvadoro prezidentas Nayibas Bukele (Najibas Bukelė), garsėjantis griežtu susidorojimu su gatvės gaujomis, pagrasino, kad panašią taktiką taikys ir prieš kainų kėlėjus.
Camilo Freedman / dpa/picture-alliance
Camilo Freedman / dpa/picture-alliance

Nuo 2022 metų N. Bukele suėmė dešimtis tūkstančių įtariamų gatvės gaujų narių, dažnai remdamasis menkais įrodymais.

Vėlyvą penktadienį pasakytoje kalboje jis pagrasino taikyti tokią pat taktiką didmenininkams ir platintojams, kuriuos jis kaltina dėl pastaruoju metu smarkiai išaugusių maisto produktų ir kitų pagrindinių prekių kainų.

„Ketinu paskelbti raginimą, kaip tai padarėme gaujoms 2019 metų pradžioje“, – sakė N. Bukele, turėdamas omenyje metus, kai jis buvo pirmą kartą išrinktas. 

„Pasakėme jiems: arba nustokite žudyti žmones, arba nesiskųskite dėl to, kas bus po to.“

„Ką gi, ketinu paskelbti žinią importuotojams, platintojams ir didmenininkams, prekiaujantiems maisto produktais: nustokite žiauriai elgtis su Salvadoro žmonėmis arba nesiskųskite dėl to, kas bus po to“, – pareiškė prezidentas.

Jis tvirtino, kad „mes nežaidžiame“ ir jo grasinimai nėra dūmų uždanga. 

„Tikiuosi, kad iki rytojaus kainos sumažės, antraip kils problemų“, – sakė jis.

Nors N. Bukele, net ir turėdamas nepaprastosios padėties įgaliojimų, tikriausiai negalėtų įkalinti žmonių už tai, kad jie nustato per dideles kainas, jis teigė turįs įrodymų, kad didmenininkai ar importuotojai tariamai vengė mokėti mokesčius, kyšininkavo ir vežė kontrabandą, t. y. vykdė nusikalstamas veikas, už kurias gali būti skiriamos laisvės atėmimo bausmės.

Salvadoro vyriausybė yra sakiusi, jog inspektoriai nustatė, kad kai kurie produktai pabrango triskart, ir nors baudos yra galimos, to tikriausiai nepakaks. 

Vyriausybė taip pat yra paskelbusi apie planus įsteigti 20 prekybos taškų, kuriuose maistas būtų platinamas „sąžiningomis kainomis“.

N. Bukele laikomas populiariausiu Lotynų Amerikos lyderiu, daugiausia dėl to, kad beveik prieš dvejus metus įvedus nepaprastąją padėtį buvo sulaikyta daugiau kaip 75 tūkst. įtariamų gangsterių.

Per tris dešimtmečius Salvadoro gaujos nužudė 120 tūkst. civilių. Pasak vyriausybės, nusikalstamos grupuotės kontroliavo 80 proc. šalies teritorijos, kai 2019 metais į valdžią atėjo N. Bukele.

Praėjusiais metais šalyje, kuri kadaise buvo laikoma viena pavojingiausių pasaulyje, žmogžudysčių skaičius sumažėjo iki žemiausio lygio per pastaruosius tris dešimtmečius ir yra gerokai mažesnis už pasaulinį vidurkį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas
Reklama
Patirti pelkes miesto širdyje: Vilniaus „Akropolyje“ lankytojai kviečiami į interaktyvų labirintą
Siųsk nuotrauką – laimėk paspirtuką!
Reklama
Parduotuvėse – naujiena loterijų ir gyvūnų mylėtojams