Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sąmokslo teorijų kūrėjai siautėja: netikėtas mirtis sieja su olimpinėmis žaidynėmis ir skiepais

Socialiniuose tinkluose pasirodė žinučių, kuriose kalbama apie Samoa bokso trenerio netikėtą mirtį olimpinių žaidynių metu ir spekuliuojama faktais, bandant susieti šią nelaimę su išgalvota sportininkės mirtimi ir vakcinomis nuo COVID-19. Tačiau iš tiesų, sportininkų mirčių Paryžiuje vykstančiose žaidynėse fiksuota nebuvo, o trenerio mirties priežastimi įvardijamas širdies smūgis.
Monika Paulikienė ir Ainė Raupelytė
Monika Paulikienė ir Ainė Raupelytė / Vytauto Dranginio/LTOK nuotr.

Paryžiaus olimpinių žaidynių startą aptemdė liūdna žinia – staiga mirė su Samoa delegacija į žaidynes atvykęs bokso treneris Lionelis Elika Fatupaito.

Naujienų agentūros AFP duomenimis, širdies smūgio ištiktas vyras sukniubo savo kambaryje olimpiniame kaimelyje maždaug 10:20 val. vietos laiku.

Plačiau: Tragiška žinia Paryžiuje – olimpiniame kaimelyje mirė treneris.

Nepaisant skubiosios medicinos pagalbos darbuotojų pastangų, trenerio išgelbėti nepavyko. Priežastimi įvardijama „natūrali mirtis“. Jam buvo 60 metų.

Nei komandos, nei šeimos atstovai nėra išplatinę informacijos, kad trenerio mirtis galėtų būti susijusi su vakcinacija. Tokios patvirtintos informacijos nėra ir Samoa žiniasklaidoje, tragišką įvykį nušvietusiuose Prancūzijos ir kitų užsienio šalių portaluose.

X tinklo nuotr./Lionelis Elika Fatupaito
X tinklo nuotr./Lionelis Elika Fatupaito

Mirė giminaitė, bet ne sportininkė

Priešingai nei tvirtinama „Facebook“ įraše, olimpinių žaidynių dalyvių mirčių šiemet nebuvo fiksuota.

Tačiau nelaimė ištiko JAV vandensvydžio rinktinės kapitonės Maggie Steffens šeimą.

Likus porai dienų iki žaidynių pradžios mirė jos vyro sesuo.

26 metų Lulu Conner mirtis pasiglemžė netrukus po to, kai ji atvyko į Paryžių palaikyti M.Steffens, kuri su JAV rinktine siekia ketvirtojo iš eilės aukso medalio.

Vis dar aiškinamasi, kas nutiko, tačiau M.Steffens situaciją pavadino „ūmiu sveikatos sutrikimu“.

Šeima kol kas nepatikslino daugiau detalių apie jos mirties priežastį. Taip pat nebuvo išplatinta jokių pareiškimų apie medikų patvirtintą mirties priežastį ar tai, kad nelaimė kaip nors galėtų būti siejama su vakcinacija.

Facebook nuotr./Lulu Conner
Facebook nuotr./Lulu Conner

Ne pirmas kartas

2021 metų pabaigoje internete ėmė klajoti pusšimčio daugiausia jaunų sportininkų iš įvairių šalių, kurie mirė arba patyrė rimtų negalavimų varžybų arba treniruočių metu, pavardės. Komentatoriai aiškino, esą to priežastimi tapo vakcinos nuo COVID-19.

Tačiau beveik nė viename pranešime apie šiuos įvykius nebuvo nurodyta, ar sportininkai apskritai buvo pasiskiepiję.

Kai kurie atletai ir anksčiau turėjo bėdų dėl sveikatos, keli – jau vidutinio amžiaus ar dar vyresni, būta ir savižudybių.

Informacijos apie kai kuriuos žmones visai nepavyko rasti, dalis pavardžių ar tautybių nurodytos klaidingai.

55 sportininkų, daugiausia – futbolininkų, sąrašas buvo platinamas įvairiomis kalbomis. Juo pasidalijo per 45 tūkst. žmonių.

Nepaisant įvairių spekuliacijų oficialaus patvirtinimo, kad būtent dėl vakcinos užgeso šių sportininkų gyvybės, nebuvo.

Nediagnozuoti susirgimai

Jungtinės Karalystės organizacijos „Cardiac Risk in the Young“ (CRY) teigimu, šioje šalyje vidutiniškai po 12 jaunų ir sveikų žmonių kas savaitę miršta nuo nediagnozuotų širdies problemų. Anot jos vadovo dr. Steveno Coxo, tai yra viena pagrindinių jaunuolių mirties priežasčių.

„80 proc. atvejų nėra jokių išankstinių simptomų, – tvirtino jis. – Tad pirmą kartą apie šias problemas sužinoma, kai kažkas nugriūva ir patiria širdies smūgį.“

CRY teigimu, nors sportas iš principo yra sveikas širdžiai ir daugumai sumažina riziką mirti nuo jos problemų, kartu jis padidina staigios mirties riziką tam, kurio širdis jau yra nesveika.

„Fotolia“ nuotr./Krūtinės skausmas
„Fotolia“ nuotr./Krūtinės skausmas

15min verdiktas: iš dalies melas. Samoa treneris išties mirė, tačiau nelaimė nebuvo susijusi su vakcinomis. Sportininkų mirčių žaidynių metu nefiksuota.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas