Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sankcijos Rusijai – galvos skausmas didžiausiam Europos uostui

Jolanda Wielenga tikrino į Rusiją vežamus konteinerius lydinčius dokumentus, kai staiga jos širdis suspurdėjo: viename tų konteinerių buvo medžiaga, kurią galima panaudoti cheminiam ginklui gaminti.
„Haliade-X 14“ Roterdamo uoste
Roterdamo uostas / Gamintojo nuotr.

Ta medžiaga gali būti naudojama tiek civiliniams, tiek kariniams tikslams. Iki karo Ukrainoje eksportuoti ją į Rusiją būtų buvę legalu. Tačiau pastaraisiais mėnesiais Rusijai įvestos Europos Sąjungos sankcijos viską pakeitė.

J.Wielenga, jau du dešimtmečius dirbanti didžiausio Europos uosto muitinės inspektore, užblokavo siuntą.

„Tą naktį miegojau neblogai“, – sakė ji neseniai ryte žingsniuodama terminale, pilname šimtų spalvingų krovininių konteinerių, kurių daugelis keliaus į Rusiją. Terminalo darbuotojai turės atlikti išsamų jų patikrinimą rankiniu būdu.

Galbūt J.Wielengos pergalė buvo nedidelė, tačiau ji iliustruoja, su kokiais iššūkiais Europos Sąjunga, įvedusi sankcijas bet kuriai šaliai, susiduria jas įgyvendindama.

Apskaičiuota, kad sankcijų užtikrinimui Europos skiriamų priemonių vertė šiuo metu siekia 40 milijardų eurų. Draudžiama įvežti į Rusiją arba iš jos išvežti viską, nuo aukštųjų technologijų prekių iki degtinės, taip pat draudžiama importuoti naftą.

Praktiniai sunkumai įgyvendinant šias sankcijas, ypač naftos draudimą, yra didžiuliai, o atsakomybė paliekama tik Europos nacionalinių vyriausybių ir jų valdžios institucijų rankose, nes pati ES neturi federalinių teisėsaugos pajėgumų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas