Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Santa Barbaros paplūdimys vaduotas iš išsiliejusio naftos sluoksnio

Jungtinėse Valstijose Kalifornijoje sutrūkus naftotiekio vamzdžiui į Ramųjį vandenyną išsiliejo apie pusė milijono litrų naftos. Beveik šešių kilometrų ilgio Santa Barbaros paplūdimio ruožas buvo uždarytas – šalinami žalos padariniai. Tai didžiausias naftos išsiliejimas Santa Barbaros paplūdimyje per du dešimtmečius.
Naftos dėmė
Naftos dėmė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šešių kilometrų paplūdimio ruožas tapo Juodu išsiliejusios naftos sąvartynu. Valymo komandos labiausiai susikoncentravusios į tris vietas, ten, kur pakrantėse paukščiai suka lizdus. Kokia tiksli žala gamtai padaryta nėra aišku, naftos išsiliejo labai daug – apie 420 tūkstančių litrų žalios naftos.

Valymo darbais dabar užsiima apie 130 žmonių, kurie kasdien atskraidinami sraigtasparniais. Prie jų prisijungia ir savanoriai vietos gyventojai, kurie nori kad paplūdimį pavyktų išvalyti iki savaitgalį čia vyksiančios šventės.

 „Atvykome šiandien, o čia jau buvo vienas džentelmenas, kuris su kastuvu surinkinėjo atliekas į kibirą ir mes nusprendėme prie jo prisijungti. Nespėjom nei apsižvalgyti kai pastebėjome, kad mūsų, dirbančių čia, jau ganėtinai daug. Buvo labai anksti, gal septynios ryto, tai nuo tada mes ir bandome valyti paplūdimį“ – pasakojo valymo komandos narys Osiris Castaneda.

Ši nelaimė yra pirma tokio masto nuo 1997 m. Tada į vandenyną išsiliejo perpus mažiau naftos nei dabar, tačiau tada nelaimė nutiko šalia didžiausio valstijos miesto Los Andželo.

Didžiausia visų laikų tokio tipo avarija Kalifornijos pakrantę buvo ištikusi 1969 m. Tada į vandenyną išsiliejo net keturiasdešimt kartų daugiau žalios naftos nei dabar. Po tos avarijos prasidėjo daugelis su aplinkosauga susijusių judėjimų ir projektų.

 „Mačiau filmą apie tai, kad 1969 m. Santa Barbaroje išsipylė nafta. Paskui buvo pradėtas modernus, su aplinkosauga susijęs judėjimas, o iš jo gimė Žemės dienos renginiai. Turbūt mes nepasimokėme iš savo klaidų. Matome naftos žiedus paplūdimyje, o jų matyti nenorim“, – sakė O. Castaneda.

Šiuo, dabar jau sutrūkusiu, vamzdynu per valandą pergabenama apie 190 tūkstančių litrų naftos iš „Exxon Molbile“ perdirbimo įmonės. Kompanijos atstovai teigia, kad prieš kelias savaites vamzdynas buvo patikrintas, tačiau patikrinimo rezultatų dar nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas