Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Šaudmenys ir ginklai jau fronte: Ukrainos pajėgos šūvių į Rusijos pozicijas nebeskaičiuoja

Ukrainos kariai, ginantys savo pozicijas rytiniame fronte Donecko srityje, vis dar negali prilygti Rusijai turimu ginklų ir šovinių skaičiumi, tačiau ne vieną mėnesį sekinęs šaudmenų badas baigėsi, skelbia naujienų agentūra „Reuters“.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / „AFP“/„Scanpix“

Vakarų artilerijos šaudmenų atsargos, kurių tiekimas dėl politinių ginčų Vašingtone buvo stabdomas kelis mėnesius, galiausiai pradėjo pasiekti fronto linijose esančius Ukrainos dalinius. Kariai dabar gali ne tik gintis, bet ir greičiausiai patiria mažesnį spaudimą, nors Rusijos kovotojų skaičius vis dar smarkiai viršija ukrainiečių skaičių.

Vieno padalinio Donecko srityje gynėjai ten viešėjusiems „Reuters“ žurnalistams pasakojo, kad dabar jie gali šaudyti iš savaeigių haubicų M-109 kai tik prireikia, nebijodami, kad baigsis vakarietiški 155 mm standarto šoviniai.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje

Kariai taip pat atskleidė, kad anksčiau turėjo riboti šovinių naudojimą prieš Rusijos pajėgas, o tai menkino jų gebėjimą paremti pėstininkus, kai šie žengia pirmyn.

„Buvo šovinių badas. Šaudmenys buvo labai griežtai normuojami. Tai paveikė pėstininkus, jie (rusai) šliauždavo prie mūsų iš visų pusių, tai kenkė pėstininkams“, – „Reuters“ sakė 46 metų Vasylis.

Tačiau dabar, pasak jo, „nebėra šovinių bado ir mes dirbame gerai“.

Artilerijos sviedinių paklausa smarkiai išaugo po to, kai 2022 m. vasarį Rusija neišprovokuota įsiveržė į Ukrainą. Bandydamos paremti Kyjivą, sąjungininkės Vakaruose baigia ištuštinti savo atsargas, skubiai gabendamos sviedinius, kur jų kasdien reikia tūkstančiais.

JAV Kongresui sutarus dėl karinės paramos Ukrainai tiekimo tęsimo, į tokius dalinius kaip Vasylio, pradėjo plūsti naujas amunicijos ir ginklų srautas.

Tuo tarpu 39 metų Olehas, to paties būrio kulkosvaidininkas, nurodė, kad šiuo metu fronte problema yra ne tik šaudmenys.

„Mūsų yra labai mažai. Trūksta žmonių, – atkreipė dėmesį karys. –Neturime nė pusės žmonių, kiek turėtume turėti“.

Ukraina ką tik pradėjo didelę mobilizacijos kampaniją, kuri, kaip tikisi, artimiausiais mėnesiais papildys išsekusias ir praretėjusias pajėgas. Nors kai kurie kariai sako, kad tai užtruko per ilgai, gauta amunicijos siunta pakėlė kovinę dvasią kariui Vasyliui, kuris, ruošdamas haubicą tolesniems veiksmams, prasitarė atmestinai vertinantis Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimą su Šiaurės Korėjos vadovu Kim Jong Unu.

Ukrainos sausumos pajėgų nuotr./Šaudmenys
Ukrainos sausumos pajėgų nuotr./Šaudmenys

„Visos šios derybos su Korėja ir Kinija jiems nepadės. Mes nugalėsime, mes įveiksime, – kalbėjo jis. – Tai mūsų dvasia, tai mūsų Ukraina, mes ją giname. Mes nugalėsime bet kokia kaina“.

Čekijos iniciatyva

Ukrainos pajėgų padėtį mūšio lauke palengvino ne tik priimtas ilgai lauktas Vašingtono sprendimas, bet ir kitų šalių indėlis į Kyjivo galimybes apsiginti nuo Rusijos agresijos.

Čekijos ministras pirmininkas Petras Fiala antradienį socialiniuose tinkluose pranešė, kad pirmoji šaudmenų partija, įsigyta už Europos ribų pagal Prahos iniciatyvą, pasiekė Ukrainą.

„Prieš kurį laiką į Ukrainą atvyko pirmoji mūsų iniciatyvos šaudmenų siunta. Mes darome viską, ko reikia“, – tinkle „X“ rašė premjeras.

Čekijos premjeras Petr Fiala dalyvauja konferencijoje Pragoje. / Eva Korinkova / REUTERS
Čekijos premjeras Petr Fiala dalyvauja konferencijoje Pragoje. / Eva Korinkova / REUTERS

Kai Ukrainai gyvybiškai trūko šaudmenų, Čekija ėmėsi iniciatyvos ir rado būdą, kaip nupirkti ginkluotosioms pajėgoms reikalingos amunicijos. Tam Prahoje buvo įsteigta šalių, galinčių padėti finansiškai, koalicija. Iš viso prie iniciatyvos prisijungė apie 20 šalių.

Balandžio 4 d. Čekijos ministras pirmininkas P.Fiala pareiškė, kad Praha savo iniciatyva skirs dešimtis milijonų eurų šimtams tūkstančių artilerijos sviedinių Ukrainai įsigyti.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas anksčiau pažymėjo, kad, Čekijos iniciatyvos dėka, Ukraina iki 2024 m. pabaigos gali gauti iki milijono šovinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius