Sportas gyvai

Saudo Arabija: birželio 14 dieną prasidės hadžas

Saudo Arabija pranešė, kad birželio 14 dieną prasidės hadžas, astronomijos observatorijoms ketvirtadienio vakarą pastebėjus pusmėnulį, reiškiantį pradžią mėnesio, per kurį kasmet vyksta ši piligriminė kelionė.
ABDEL GHANI BASHIR / AFP
ABDEL GHANI BASHIR / AFP

Aukščiausiasis Teismas nustatė, kad 12-asis ir paskutinis islamo kalendoriaus mėnuo prasidės penktadienį, pranešė oficiali Saudo Arabijos spaudos agentūra (SPA).

Hadžas yra vienas iš penkių islamo stulpų. Šią kelionę bent kartą gyvenime turi atlikti visi tai padaryti galintys musulmonai, jeigu yra pakankamai sveiki ir turi tam lėšų.

Jis apima įvairius ritualus, kurie per mažiausiai keturias dienas atliekami Mekoje ir jos apylinkėse Saudo Arabijos vakaruose.

Tarp hadžo ritualų yra ėjimas aplink Kaabą – didelį juodą kubą Mekos Didžiojoje mečetėje, meldimasis ant Arafato kalno ir akmenukų mėtymas į Šėtoną simbolizuojančias tris dideles betono sienas.

Svarbiausias momentas – antroji diena, kai piligrimai susirenka melstis ant Arafato kalno, kur pranašas Mahometas pasakė savo paskutinį pamokslą. Tai įvyks birželio 15 dieną, o musulmonų šventė Id al Adcha – birželio 16-ąją, teigė SPA.

Saudo Arabijos miestuose Mekoje ir Medinoje yra švenčiausios islamo šventovės. Persijos įlankos karalystė iš hadžo ir piligriminių kelionių, vadinamų umra, vykstančių kitais metų laikais, kasmet uždirba milijardus dolerių (eurų).

Piligriminės kelionės taip pat yra Saudo Arabijos monarcho, kurio oficialus titulas yra „dviejų šventųjų mečečių [Mekoje ir Medinoje] saugotojas“, prestižo šaltinis.

Oficialiais duomenimis, praėjusiais metais hadže dalyvavo daugiau kaip 1,8 mln. musulmonų.

Ketvirtadienį spaudos konferencijoje Saudo Arabijos hadžo ir umros ministras Tawfiqas al Rabiahas (Taufikas Rabijachas) sakė, kad į Saudo Arabiją dalyvauti šių metų hadže jau atvyko maždaug 1,2 mln. piligrimų iš įvairių pasaulio šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius