Sportas gyvai
2023 06 26 /16:06

Saudo Arabijoje prasidėjo kasmetinis hadžas

Saudo Arabijoje maždaug 2 mln. musulmonų piligrimų pirmadienį oficialiai pradėjo kasmetinį hadžą.
Musulmonų piligrimai
Musulmonų piligrimai / „Reuters“/„Scanpix“

Tarp hadžo ritualų yra ėjimas aplink Kaabą – didelį juodą kubą Mekos Didžiojoje mečetėje, meldimasis ant Arafato kalno ir akmenukų mėtymas į Šėtoną simbolizuojančias tris dideles betono sienas.

Šiemet pirmą kartą nuo COVID-19 pandemijos pradžios, viename didžiausių religinių renginių pasaulyje vėl neberibojamas dalyvių skaičius.

Hadžas yra vienas iš penkių islamo stulpų. Šią kelionę bent kartą gyvenime turi atlikti visi tai padaryti galintys musulmonai, jeigu yra pakankamai sveiki ir turi tam lėšų.

Hadžas yra labai svarbi dvasinė piligrimų patirtis, leidžianti jiems išpirkti nuodėmes, priartėti prie Dievo ir suvienyti daugiau nei 1,8 mlrd. pasaulio musulmonų.

Kai kurie tikintieji ne vienerius metus taupo pinigus, kad galėtų vykti į šią kelionę.

Saudo Arabijos karališkoji šeima, užėmusi Meką 3-e dešimtmetyje, didžiuojasi šventosiomis vietomis ir kasmet rengia hadžą.

Kartais šią piligriminę kelionę aptemdo tragedijos, pavyzdžiui, 2015 metais, kuomet per spūstį ir grūstį žuvo daugiau kaip 2 400 žmonių.

Pernai hadže dalyvavo 926 tūkst. žmonių, nes po pandemijos buvo nustatytas vieno milijono limitas.

2019-aisiais dalyvavo apie 2,5 mln. žmonių. 2020-aisiais, per COVID-19 pandemijos piką, buvo leista dalyvauti tik 10 tūkst. maldininkų. 2021-aisiais dalyvių buvo beveik 59 tūkstančiai.

Pastarosiomis dienomis piligrimai, atvykę į Meką, apeina ritualinį ratą aplink Kaabą. Paskutinieji piligrimai pirmadienį pėstute arba autobusais keliavo į Miną, kur apsistos viename didžiausių palapinių miestelių pasaulyje. Jie melsis visą dieną ir naktį, o antradienį patrauks prie Arafato kalno, kur, kaip tikima, pranašas Mahometas pasakė savo paskutinį pamokslą.

Mina yra didžiulė ir atvira dykumų teritorija, kurioje piligrimus alina karštis ir saulė. Kareiviai maldininkus vis apipurškia vandeniu, kad šie atsivėsintų.

Egipto verslininkas Yehya al Ghanamas teigė, kad atvykęs į Miną neturėjo žodžių jausmams apibūdinti.

„Iš džiaugsmo ir laimės man iš akių riedės ašaros“, – sakė jis.

„Aš nemiegu. Nemiegojau 15 dienų, tik valandą per dieną“, – pridūrė jis, apimtas piligriminės kelionės emocijų.

Pabuvę prie Arafato kalno piligrimai patrauks link Muzdalifos vietovės, kur rinks akmenėlius, kuriuos vėliau naudos velnią simbolizuojančių stulpų užmėtymui Minoje. Paskutinės trys hadžo dienos sutampa su Aukojimo švente, kai musulmonai visame pasaulyje skerdžia gyvulius ir dalina mėsą vargšams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius