Sportas gyvai

Saudo Arabijoje tęsiasi hadžas – daugybė piligrimų susirinko ant Arafato kalno

Šimtai tūkstančių musulmonų piligrimų antradienį užplūdo Saudo Arabijoje esantį Arafato kalną – čia, tvyrant dideliems karščiams, tęsiasi kasmetinis, galimai rekordinis žmonių skaičiumi hadžas.

Išaušus rytui ant uolėtos kalvos, kur, kaip manoma, pranašas Mahometas pasakė savo paskutinį pamokslą, maldininkų grupės skaitė Korano eilutes.

Hadžas yra vienas iš penkių islamo stulpų. Šią kelionę bent kartą gyvenime turi atlikti visi tai padaryti galintys musulmonai, jeigu yra pakankamai sveiki ir turi tam lėšų.

Šiemet pirmą kartą nuo COVID-19 pandemijos pradžios viename didžiausių religinių renginių pasaulyje vėl neberibojamas dalyvių skaičius, ir, pareigūnų teigimu, gali būti pagerintas rekordas. Tikėtasi, kad atvyks daugiau kaip 2,5 mln. piligrimų.

Skėčiais prisidengusiems maldininkams pirmadienį keliaujant iš Mekos į Miną, kur prieš apeigas ant Arafato kalno jie miegojo milžiniškame palapinių miestelyje, temperatūra buvo pakilus iki 46 laipsnių Celsijaus.

Tasneem Gamal, egiptietė mokytoja, sakė, kad atvykus į Arafatą, kurio apeigos yra privaloma hadžo dalis, ją užplūdo emocijos.

„Negaliu apibūdinti savo jausmų, išgyvenu didžiulį džiaugsmą“, – sakė 35 metų moteris.

Ji čia atvyko be vyriškos lyties globėjo – Saudo Arabijos valdžios institucijos šį reikalavimą taikė iki 2021 metų. Šiais metais taip pat panaikinta maksimali amžiaus riba, todėl galimybę dalyvauti gavo tūkstančiai vyresnio amžiaus žmonių.

Antradienį piligrimai susidurs su didžiausiu fiziniu iššūkiu, esant aukštai temperatūrai ant Arafato kalno ir jo apylinkėse valandų valandas melsdamiesi ir skaitydami Koraną. Skirtingai nuo Mekos, kurioje gausu viešbučių ir prekybos centrų, ir Minos palapinių, čia nėra oro vėdinimo sistemų.

„Nepakartojama galimybė“

Maldininkai užplūdo kelius, o jiems virš galvų skraidė sraigtasparniai. Tūkstančiai sveikatos priežiūros darbuotojų budėjo dėl galimų šilumos smūgio ir išsekimo atvejų.

Karščio pavojus bus didžiausias nuo 12 iki 15 val. vietos (ir Lietuvos) laiku. Birželio–rugsėjo mėnesiais sveikatos sumetimais Saudo Arabijoje draudžiamas darbas lauke.

Po saulėlydžio piligrimai keliaus į Muzdalifą, esantį pusiaukelėje tarp Arafato ir Minos, kur miegos po atviru dangumi. Kitą dieną jie rinks akmenukus ir mėtys juos į tris milžiniškas betonines sienas, simbolizuojančias Šėtoną.

VIDEO: Musulmonai sugūžėjo ant Arafato kalno – žmonių skaičius gali siekti ir 2,5 milijono

Paskutinė stotelė – Mekos Didžioji mečetė, kur vyks ėjimo ritualas aplink Kaabą – milžinišką juodą kubą, prie kurio kasdien pasimelsti susirenka musulmonai iš viso pasaulio.

Karštis – ne vienintelis pavojus, kylantis hadžo metu. Bėgant metams čia įvyko daugybė nelaimių, įskaitant kovotojų išpuolius ir gyvybes nusinešusius gaisrus. 2015 metais per spūstį žuvo iki 2 300 žmonių. Nuo to laiko didesnių incidentų nebuvo.

Prieš išvykdamas į Arafatą, amerikietis inžinierius Ahmedas Ahmadine'as teigė, kad jaučiasi palaimintas galėdamas dalyvauti šioje piligriminėje kelionėje.

„Stengiuosi daugiausia dėmesio skirti maldai už savo šeimą ir draugus, – sakė 37 metų vyras. – Tai nepakartojama galimybė.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius