Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Saudo Arabijos vadovaujamos pajėgos užėmė Chudaidos oro uostą

Saudo Arabijos vadovaujamos pajėgos, tęsiančios puolimą Jemeno sukilėlių užimtame Chudaidos uostamiestyje, šeštadienį užėmė tarptautinį oro uostą, pranešė Jemeno vyriausybei tremtyje ištikimi pareigūnai.
Saudo Arabijos vadovaujamos pajėgos užėmė Chudaidos oro uostą
Saudo Arabijos vadovaujamos pajėgos užėmė Chudaidos oro uostą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nuo šeštadienio ryto inžinieriai vykdė išminavimo darbus teritorijose aplink Hudeidos tarptautinį oro uostą, esantį į pietus nuo maždaug 600 tūkst. gyventojų turinčio miesto prie Raudonosios jūros, nurodė Jemeno vyriausybei lojalūs kariškiai.

Husiais vadinami šiitai sukilėliai, kontroliuojantys Jemeno sostinę Saną, kol kas nepripažino praradę Chudaidos oro uosto.

Tačiau husių palydovinė naujienų televizija „al Masirah“ parodė vaizdo reportažą iš, kaip teigiama, Hudeidos apylinkių. Jame matyti sudegęs sunkvežimis, nereguliariųjų pajėgų kovotojų lavonai ir viena apgadinta Jungtinių Arabų Emyratų pajėgų šarvuotoji mašina.

Saudo Arabijos vadovaujama koalicija Chudaidos šturmą pradėjo trečiadienį. Šio miesto uostas yra pagrindiniai vartai, leidžiantys atgabenti maisto į Jemeną, atsidūrusį ant bado slenksčio.

Antžeminėms operacijoms vadovaujančių JAE kariai veikia kartu su nereguliariosiomis pajėgomis ir Jemeno vyriausybei tremtyje ištikimos kariuomenės kariais. Saudo Arabija teikia palaikymą iš oro, o Jungtinės Valstijos koreguoja ugnį iš oro ir padeda aviacijai papildyti degalų atsargas.

Jungtinių Tautų pasiuntinys Jemene šeštadienį atvyko į sukilėlių kontroliuojamą sostinę Saną derybų dėl pagalbos siuntų gabenimui svarbaus Chudaidos uostamiesčio, šiuo metu atakuojamo regioninės koalicijos pajėgų.

Tikimasi, kad diplomatas Martinas Griffithsas pasiūlys husiais vadinamų šiitų sukilėlių lyderiams perduoti to Raudonosios jūros uosto kontrolę JT prižiūrimam komitetui, kad būtų išvengta tolesnių kautynių su puolančiomis vyriausybei tremtyje ištikimomis pajėgomis, remiamomis Saudo Arabijos ir Jungtinių Arabų Emyratų.

Tarptautinės pagalbos grupės ir Jungtinės Tautos perspėjo koaliciją nesiimti šio puolimo. Jos baiminasi, kad ilgai truksiančios kautynės gali priversti uždaryti Chudaidos uostą, todėl nutrūktų pagalbos krovinių gabenimas, o milijonams žmonių gali tekti kęsti badą.

Per šį uostą atgabenama apie 70 proc. Jemeno gaunamų maisto produktų, taip pat didžioji dalis humanitarinės pagalbos ir degalų atsargų. Nuo pagalbos iš išorės yra priklausomi apie du trečdaliai iš 27 mln. šalies gyventojų. Maždaug 8,4 mln. žmonių jau yra iškilęs bado pavojus.

Koalicija savo ruožtu sako neturėjusi kito pasirinkimo, tik pradėti puolimą, nes uostą kontroliuojantys husiai susirenka milijonus dolerių muitų. Sąjungininkai taip pat kaltina husius per Chudaidą kontrabanda įsivežant ginklų, nors JT ekspertų sausį pateiktoje ataskaitoje teigiama, kad tai „mažai tikėtina“, nes atplaukiantys laivai turi gauti Jungtinių Tautų leidimą, be to, vykdomi pasirinktiniai jų tikrinimai.

JT ir Vakarų šalys sako, kad Iranas aprūpina husius įvairia ginkluote, pradedant automatais, baigiant balistinėmis raketomis, sukilėlių leidžiamomis į Saudo Arabijos gilumą, įskaitant sostinę Rijadą.

Koalicija blokavo daugumą uostų, bet leidžia gabenti atsargas per Chudaidą, koordinuojant Jungtinėms Tautoms.

Dėl aviacijos kampanijos ir kautynių kiti apsirūpinimo keliai buvo uždaryti, todėl Jemeną ištiko ekonomikos krizė, o maisto produktai daugeliui tapo neįperkami.

Husiai 2014 metų rugsėjį užėmė Saną ir vėliau veržėsi į pietus, Adeno uostamiesčio link. Saudo Arabijos vadovaujama koalicija įsitraukė į šį konfliktą 2015 metų kovą ir buvo kritikuojama už aviacijos smūgių kampaniją, kurios aukomis tapdavo civiliai gyventojai, ligoninės ir turgūs.

Sukilėliai savo ruožtu naudoja minas, nuo kurių žūva arba būna sužeidžiama civilių. Husiai taip pat imasi veiksmų prieš religines mažumas ir įkalina oponentus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas