Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Šauksmai, muštynės ir vėmalai: Lenkijos karalių miestas pradeda kovą su girtais turistais

Savo istoriniu paveldu viliojantis Lenkijos miesto Krokuvos centras iš kultūros brangakmenio virsta iš viso pasaulio atvykusių turistų išgertuvių, siautulingų vakarėlių ir muštynių centru. Pavargę nuo triukšmo ir rietynių vietiniai gyventojai padavė antrąjį pagal dydį šalies miestą į teismą, skelbia naujienų agentūra „Agence France-Presse“.
Girtaujantys turistai
Girtaujantys turistai / „AFP“/„Scanpix“

Teigiama, kad šį mėnesį pateiktame ieškinyje, kurį parėmė kelios dešimtys gyventojų, savivaldybės valdžia kaltinama, kad imasi nepakankamų priemonių viešosios tvarkos pažeidimams, įskaitant garsų triukšmą ir girtuokliavimą, šalinti.

„Įstatymų nesilaikymas tapo Krokuvos turizmo simboliu“, – žurnalistams sakė iniciatyvai atstovaujantis advokatas Ryszardas Rydigeris.

Shutterstock nuotr./Asociatyvi nuotr.
Shutterstock nuotr./Asociatyvi nuotr.

Jis pareiškė, kad tokios situacijos „niekur kitur Europoje nėra“, ir nurodė, kad turistai elgiasi kaip nuo grandinės nutrūkę šunys – be jokių pasekmių.

Anot statistikos, Krokuvą praeitais metais aplankė 9,4 mln. turistų. 2023 m. miesto centre įvyko 6 800 policijos intervencijų, daugelis jų – dėl alkoholio vartojimo ir viešosios nuosavybės niokojimo.

Savivaldybės policijos atstovas spaudai Marekas Aniolas teigė, kad du trečdaliai jų buvo nubausti piniginėmis baudomis.

Šventimas iki muštynių

Nors ieškinyje teigiama, kad viešosios rimties trikdymo problemos yra būdingos visam senamiesčiui, gyventojai kaip problemos epicentrą įvardijo Ševskos gatvę.

„Kiekvieną savaitės dieną iki šešių ryto Ševska tampa triukšmingų susibūrimų vieta, – rašoma ieškinyje. – Minia be jokių apribojimų ar veiksmingo miesto valdžios institucijų atsako dainuoja, šūkauja, mušasi, vemia... Girtos minios skleidžiamas triukšmas viršija įstatymų leidžiamas normas.“

Vida Press nuotr./Asociatyvi nuotr.
Vida Press nuotr./Asociatyvi nuotr.

Pasak vieno iš gyventojų, užsiimančio klubų reklama, Jano, Ševskos gatvė tapo „tamsos širdimi“. Jo nuomone, tokia iniciatyva išties buvo geras žingsnis.

„Miestas turėtų kaip nors įsikišti“, – agentūrai teigė 23 metų vyras.

Be triukšmo ir netvarkos, anot Jano, klubų konkurencija dėl didesnio lankytojų skaičiaus neretai tampa vėlų vakarą įsiplieskiančių gatvės muštynių priežastimi.

Su žurnalistais jis pasidalijo istorija apie bičiulį, kuris taip pat reklamavo vieną iš Ševskos gatvės klubų, bet turėjo išeiti iš darbo dėl „sunkios traumos“, kurios priežastimi tapo konkurentų smurtas.

Agentūros kalbinti vietos gyventojai pasakojo, kad negali saugiai vaikščioti po miestą vakare ar naktį bei skundėsi sutrikdyta ramybe.

Karalių miestas?

Krokuva ėmėsi priemonių šiai problemai spręsti.

Pasak AFP, šią savaitę miesto meras Aleksanderis Miszalskis paskelbė apie naktinio pareigūno paskyrimą, taip pat apie planus įsteigti komitetą, kuris tirtų padėtį ir siūlytų sprendimus.

Praėjusių metų liepą Krokuva tapo pirmuoju miestu Lenkijoje, uždraudusiu prekybą alkoholiu nuo vidurnakčio iki 5.30 val. ryto. Šiam žingsniui pritarė daugiau nei pusė gyventojų.

Policija teigė, kad per pirmąjį pusmetį intervencijų sumažėjo perpus, o į blaivinimo centrus pateko mažiau apsvaigusių žmonių.

123RF.com nuotr./Krokuva, Lenkija
123RF.com nuotr./Krokuva, Lenkija

Pastaruosius trejus metus Krokuvoje sezono metu taip pat dirba taip vadinami miesto pagalbininkai – naktiniai savanoriai, kurių užduotis – teikti informaciją turistams ir prireikus iškviesti policiją.

Savivaldybė taip pat išleido daugybę reklaminių kampanijų, kuriomis siekiama, kad atvykėliai laikytųsi tvarkos ir mažintų viešosios rimties trikdymą.

„Žinoma, mums reikia turistų, – kalbėjo Janas, – tik reikia priimti atitinkamus teisės aktus, kad turėtume turistų, bet be triukšmo, netvarkos ir šlamšto.“

Tai, kas 2021 m. prasidėjo kaip viešojo saugumo operacija, vėliau virto tiksline kampanija, nukreipta prieš britus, kurie Krokuvoje yra žinomi kaip aktyvūs bernvakarių organizatoriai.

Nors pirmieji plakatai, iškabinti visame mieste, ragino ir gyventojus, ir lankytojus gerbti kitų erdvę, „gerai elgtis“ ir „saugoti daiktus“, naujausia kampanija buvo daug tiesmukesnė.

„Esate Lenkijos karalių mieste, – rašoma plakatuose. – Tai nusipelno pagarbos.“

Advokatas R.Rydigeris sakė, kad šie „veiksmai eina teisinga linkme“, tačiau yra „visiškai pradiniai“, kalbant apie problemos sprendimą.

„Daugelį metų turizmo politika buvo „atvažiuok, atvažiuok, atvažiuok“, tačiau nebuvo nustatytos aiškios ribos, ką galima ir ko negalima daryti“, – pabrėžė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius