Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Savivaldos rinkimai Lenkijoje: nedideliame miestelyje meras pralaimėjo pats sau

Lenkijoje savaitgalį vyko savivaldos rinkimai, kuomet buvo renkami merai, burmistrai ir miestų prezidentai bei savivaldybių, apygardų tarybų ir vaivadijų seimelių nariai. Pagrindinis dėmesys atiteko didiesiems miestams ir pagrindinių partijų – „Teisė ir teisingumas“ (PiS) bei Piliečių platformai (PO) kovai, tačiau mažesnėse vietovėse fiksuoti irgi įdomūs rezultatai. Štai viename mieste meras pralaimėjo pats sau.
Januszas Zemanekas
Januszas Zemanekas / Wilkowice.pl nuotr.
Temos: 2 Lenkija Rinkimai

Galutinių Lenkijos rinkimų rezultatų dar nėra, tačiau duomenys plaukia. Kaip teigia žiniasklaida, visoje šalyje daugiau balsų surinko PiS, tačiau miestuose vis dėlto populiaresnė yra PO.

Pirmajame ture laimėjo tokių didžiųjų miestų, kaip Varšuva, Gdanskas, Katovicai, Lublinas, Lodzė ir dar keletas kitų prezidentai.

Tačiau nemažai buvo ir tokių vietų, kuriuose vietoje standartinių rinkimų organizuotos apklausos, kadangi į vadovaujamą poziciją pretendavo vos vienas žmogus. Tad gyventojai galėjo tą vienintelį kandidatą paremti arba ne. Norint laimėti, reikėjo 50 proc. dalyvavusiųjų paramos.

Vilkovicų miestelyje Silezijos vaivadijoje Pietų Lenkijoje dabartinis meras Januszas Zemanekas irgi buvo vienintelis kandidatas toliau eiti pareigas, tačiau net ir neturėdamas konkurencijos, jis pralaimėjo, rašo tvn24.pl.

Portalo teigimu, šis politikas vietiniams puikiai pažįstamas, nes čia vadovavo nuo 2018 metų. Praėjusius rinkimus jis laimėjo didele persvara, surinkęs 63 proc. balsų.

Tačiau dabar jam koją pakišo skandalas – anot portalo, politikas nusipirko savo seniūnijos viename iš kaimų sklypą, pigų, nes žemės ūkio paskirties, kur negalimos statybos.

Kaip rašė „Gazeta Wyborcza“, „po privataus sprendimo atėjo eilė Zemaneko kaip mero sprendimui“ – teritorijos bendrajame plane atsirado prierašas, kad tame kaime galima statyti keturių aukštus daugiabučius.

Tai labai papiktino vietos bendruomenę, ypač paaiškėjus, kad mero kaimynai tame pačiame sklype pasirodė esą tarybos pirmininkas ir vienos tarybos narės vyras.

Prieš rinkimus meras stengėsi įtikinti, kad savo sumanymo atsisako, priėmė sprendimą, kad daugiabučių statybos ten negalimos. Bet rinkėjai jam neatleido ir apklausoje jį parėmė tik 39,76 proc. rinkėjų, kai pergalei reikėjo mažiausiai 50-ies procentų.

„Scanpix“/AP nuotr./Rinkimai Lenkijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Rinkimai Lenkijoje

Už merą pasisakė 2043 rinkėjai, prieš buvo 3459 atėjusieji į rinkimus.

Kas toliau? Pasirodo, kad tokie atvejai Lenkijoje itin reti. Tačiau įstatymai numato, kad pabaigęs kadenciją meras privalo savo pareigas perduoti kažkam kitam. Kas bus tas kitas, nuspręs vietos taryba slaptu balsavimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas