Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Seimo komitetai aptars Lietuvos pasirengimą priimti NATO karius

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos (NSGK) bei Užsienio reikalų komitetai trečiadienį aptars Lietuvos pasirengimą priimti NATO karius šalyje.
A.Anušauskas susitiko su Ch. Lambrecht
NATO kariai / Erikas Ovčarenko/BNS

„Kalbėsime apie tai, ką mūsų valstybė turi dar padaryti, kad sustiprintų savo kaip priimančiosios šalies statusą, – kalbėsime apie infrastruktūrą, kad mūsų sąjungininkai galėtų čia atvykti, treniruotis, gyventi ir jaustis kaip namuose tam, kad gintų mus kaip savo namus“, – posėdžio išvakarėse BNS sakė Seimo NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Anot jo, parlamentarai aiškinsis galimybę greičiau Lietuvoje įrengti naują poligoną.

Pernai apsispręsta, kad naujasis kariuomenės poligonas bus steigiamas netoli Rūdninkų kaimo Šalčininkų rajone, dabartinėje Viešojo saugumo tarnybos treniruočių vietoje.

Tuomet planuota, kad realūs jo kūrimo darbai turėtų būti pradėti 2024 metais, o iki to laiko ketinta atlikti socialinį, ekonominį, aplinkosauginį, finansinį ir kitus projekto vertinimus, priimti reikiamus teisės aktų pakeitimus.

Krašto apsaugos ministerija žada poligono įrengimą spartinti.

„Norėsime išgirsti, koks planas, kada turėsime projektą“, – sakė L.Kasčiūnas.

Bendrame Seimo komitetų posėdyje planuoja dalyvauti Krašto apsaugos ministerijos vadovybė, kariuomenės, Prezidentūros atstovai.

Tarp didžiausių NATO sąjungininkų karinių vienetų Lietuvoje yra 2017 metais dislokuotas Vokietijos vadovaujamas tarptautinis ir Pabradėje pastaruosius trejus metus rotuojamas JAV batalionai.

Pastarosiomis savaitėmis sąjungininkai atsiuntė į Lietuvą papildomas pajėgas, reaguodami į prastėjančią saugumo situaciją regione ir Rusijos invaziją į Ukrainą.

Po kelis šimtus papildomų karių Lietuvoje dislokuoja Vokietija ir Jungtinės Valstijos, mažesnėmis apimtimis prisidėjo Nyderlandai, Norvegija, Jungtinė Karalystė.

Dabar Lietuvoje yra per 3 tūkst. sąjungininkų karių.

Vyriausybė praėjusią savaitę skyrė 40 mln. eurų trims naujoms karinėms stovykloms Kazlų Rūdoje, Marijampolėje ir Pabradės poligone įrengti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas