Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sekdama Lietuvos pavyzdžiu, Lenkija pasienyje stato tvorą – kritikai sako, kad vėlu

Iš Baltarusijos traukiantys migrantai tapo galvos skausmu ne tik Lietuvai ar Latvijai, bet ir Lenkijai. Dar prieš kelias savaites Varšuva greičiau tik stebėjo į jos teritoriją bandančius patekti atvykėlius, bet pastarosiomis dienomis nusprendė sekti Lietuvos pėdomis ir imasi statyti tvorą pasienyje su Baltarusija. Jos statybų pradžia numatyta jau kitą savaitę.
Lenkijos pasieniečiai sulaikė grupę neteisėtų migrantų, manoma, iš Afganistano
Lenkijos pasieniečiai sulaikė grupę neteisėtų migrantų, manoma, iš Afganistano / Podlaski OSG nuotr.

Tačiau Lenkijos opozicinės partijos kritikuoja tokį sprendimą ir sako, kad tai lyg užklijuoti pleistrą rimto sužeidimo atveju.

Pasak kritikų, tokį sprendimą reikėjo priimti bent jau prieš pora metų.

Stiprina sienos kontrolę

Lenkija skaičiuoja, kad vien per dvi pirmąsias rugpjūčio savaites į jos teritoriją iš Baltarusijos bandė patekti beveik du tūkstančiai migrantų. Beveik 800 jų pavyko kirsti sieną ir dabar jie yra apgyvendinti migrantų priėmimo centruose.

Reaguodama į didėjantį migrantų srautą, Varšuva nusprendė pasiųsti tūkstantį karių, kurie turėtų padėti pasieniečiams saugoti valstybės sieną.

Baiminamasi, kad migrantų srautai tik augs, todėl Lenkija didina ir migrantams skirtų vietų skaičių pabėgėlių priėmimų centruose. Stebima, kad pastarąją savaitę į Lenkiją bando patekti vis daugiau afganistaniečių.

Migrantai taip pat bus apgyvendinti poligone Liubušo vaivadijoje. Šiuo metu vieta dar yra rengiama, planuojama, kad čia iš viso galės būti apgyvendinti keli šimtai migrantų.

Vasily Fedosenko „Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos-Baltarusijos pasienis
Vasily Fedosenko „Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos-Baltarusijos pasienis

Kaip ir Lietuva, Lenkija taip pat nusprendė pasienyje su Baltarusija pastatyti tvorą. Skaičiuojama, kad iš viso tvora išdygs 130 kilometrų ruože, jos aukštis sieks 2,5 metro ir turės spygliuotą vielą.

Antradienį į Lenkijos pasienį su Baltarusija išvyko ir šalies premjeras Mateuszas Morawieckis. Kaip skelbia Lenkijos žiniasklaida, premjero apsilankymas pasienyje susijęs su „dideliu migrantų iš Afganistano, Irako, Sirijos ir kitų valstybių skaičiaus augimu“.

Ragina suteikti pagalbą

Lenkijoje auga politinė įtampa dėl maždaug 30 migrantų, įstrigusių prie sienos su Baltarusija. Viena pabėgėlių teisių gynimo grupė sako, kad tarp šių migrantų yra afganistaniečių ir asmenų, kuriems reikia medicininės pagalbos.

Vyriausybė tvirtina, kad jie yra Baltarusijos teritorijoje, bet vis tiek yra kritikuojama Lenkijoje, kad neleidžia šiems migrantams kreiptis dėl prieglobsčio.

Dėmesį į susidariusią padėtį jau atkreipė Jungtinių Tautų vyriausiasis pabėgėlių komisaras, paraginęs Varšuvą įsileisti šiuos asmenis į savo teritoriją, suteikti medicininę, psichologinę ir kitą pagalbą.

„Esame susirūpinę dėl padėties Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje. Mūsų turima informacija rodo, kad tarp šių žmonių yra asmenų iš Afganistano, Irako.

Tarp jų taip pat yra moterų, vaikų ir asmenų, kuriems gali būti reikalinga medicinos pagalba. Kiek žinome, jie teigė norintys prašyti prieglobsčio“, – rašoma Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių komisaro pranešime.

Lenkija teigia, kad minėtoje grupėje šiuo metu yra 24 asmenys. Pirmadienį vakare pranešta, kad šiems žmonėms yra paruošta humanitarinė pagalba, tačiau laukiamas Baltarusijos leidimas perduoti krovinį migrantams. Varšuva skelbia, kad migrantams paruoštos palapinės, lovos, antklodės.

Kritikuoja valdžios veiksmus

Opozicinės Lenkijos partijos kritikuoja valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos veiksmus. Teigiama, kad į migrantų krizę sureaguota per vėlai, o statoma tvora neišspręs problemos.

„Jei ministras Blaszczakas mano, kad Lenkijos sienų apsaugą galima užtikrinti vien pastačius tvorą, tai rodo, kad į migrantų krizę jis žiūri nerimtai“, – teigė Piliečių platformos atstovas, Europos Parlamento narys Bartoszas Arlukowiczius.

Pasak jo, Lenkija turėtų kartu su kaimyninėmis valstybėmis ir ES šalimis spręsti susidariusią migrantų krizę.

Lenkijos kairiosios partijos atstovas Krzysztofas Gawkowskis taip pat kritikuoja tvoros statymo idėją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos Seimas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos Seimas

„Vietoje sisteminių sprendimų yra priimami politiniai, dėl kurių žmonės, bėgantys nuo karo, turės mirti prie Lenkijos sienos“, – tikino politikas.

Opozicijos politikai taip pat ragino šalies prezidentą Andrzejų Dudą inicijuoti visų politinių jėgų diskusiją dėl migrantų krizės, taip pat įtraukti Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūrą „Frontex“.

Pasmerkė Baltarusijos veiksmus

Tūkstančiai migrantų, daugiausia iš Vidurinių Rytų, pastaraisiais mėnesiais kirto ES sieną iš Baltarusijos. Briuselis mano, kad šį srautą tyčia organizuoja režimas Minske, keršydamas už bloko sankcijas.

Pirmadienį Baltijos šalių ir Lenkijos premjerai bendrame pareiškime pasmerkė hibridinę Baltarusijos ataką prieš valstybių sienas.

„Mes, Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos ministrai pirmininkai, išreiškiame didelį susirūpinimą dėl padėties prie Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos sienų su Baltarusija. Mums aišku, kad dabartinę krizę suplanavo ir sistemingai organizavo Aliaksandro Lukašenkos režimas“, – bendrą pareiškimą pranešime cituoja Lietuvos vyriausybė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka

„Imigrantų naudojimas kaimyninėms šalims destabilizuoti yra akivaizdus tarptautinės teisės pažeidimas, laikomas hibridiniu išpuoliu prieš Latviją, Lietuvą, Lenkiją ir kartu prieš visą Europos Sąjungą (ES)“, – sakoma premjerų pareiškime.

Be to, jų vertinimu, į netinkamą elgesį su migrantais Baltarusijoje dėmesį turėtų atkreipti Jungtinių Tautų Saugumo Taryba, o vyriausiasis pabėgėlių reikalų komisaras raginamas imtis aktyvių veiksmų sprendžiant šią situaciją.

Trys ES valstybės, turinčios sausumos sieną su Baltarusija – Latvija, Lietuva ir Lenkija – bando stabdyti ar apgręžti migrantus, mėginančius neteisėtai kirsti sieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas