Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šeštadienio cunamis užbaigia Indonezijai tragiškus 2018-uosius

Indonezijai, kurios krantus šeštadienį nuplovė cunamio banga, 2018-ieji – išties sudėtingi metai. Šalį šiemet supurtė žemės drebėjimas Lomboko saloje, dvigubas žemės drebėjimas ir cunamis Sulavezyje bei „Lion Air“ lėktuvo katastrofa, rašo „The Guardian“.
Indonezija po cunamio
Indonezija po cunamio / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šeštadienį Sundos sąsiaurio pakrantę nusiaubęs cunamis – tik viena iš visos eilės katastrofų, šiais metais nuniokojusių šią salų valstybę.

Žemė anksčiau drebėjo ir dalį gyvenviečių visiškai sugriovė turistų pamėgtoje Lomboko saloje, daugybiniai smūgiai ir cunamis pražudė tūkstančius Sulavezio saloje, o beveik 200 žmonių žuvo, kai spalį „Lion Air“ keleivinis lėktuvas įsirėžė į Javos jūrą.

Žemės drebėjimas Lomboke

Daugiau nei 100 žmonių žuvo, kai rugpjūtį žemės drebėjimas nuniokojo turistinę Lomboko salą netoli Balio.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Per žemės drebėjimą Lomboke sugriauti pastatai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Per žemės drebėjimą Lomboke sugriauti pastatai

Lomboką dar anksčiau, liepos 29-ąją, buvo nusiaubęs 6,4 balo stiprumo žemės drebėjimas. Tada žuvo 17 žmonių, buvo uždaryti mažiausiai trys oro uostai, o keli šimtai keliautojų įstrigo ant Rindžanio kalno šlaitų.

Sulavezyje ir Sumatroje skendo keltai

Mažiausiai 31 žmogus žuvo, kai liepą nuskendo keltas, plaukęs iš Sulavezio į Selajaro salas.

„Scanpix“/AP nuotr./Tolumoje matyti skęstantis keltas
„Scanpix“/AP nuotr./Tolumoje matyti skęstantis keltas

Apie nelaimę pranešta kitą dieną po to, kai buvo nutraukta žmonių, dingusių nuskendus dar vienam keltui vulkaniniame ežere Sumatros saloje, paieška. Tada paskelbta, kad žuvusiais laikomi visi 164 žmonės.

Žemės drebėjimas ir cunamis Sulavezyje

Rugsėjį žemės drebėjimas supurtė Sulavezio salą šiaurinėje Indonezijos dalyje. 7,5 balo stiprumo požeminiai smūgiai sukėlė cunamį, ir dvi gamtinės nelaimės siaubingai nuniokojo regioną.

„Scanpix“/AP nuotr./Indonezijos miestas Palu po žemės drebėjimo ir cunamio
„Scanpix“/AP nuotr./Indonezijos miestas Palu po žemės drebėjimo ir cunamio

Negana to, pranešta ir apie net 170 pakartotinių požeminių smūgių, kurie trukdė gelbėtojams padėti žmonėms ir net atgabenti reikalingą įrangą į salą.

Oficialiai šiuo metu skelbiama, kad per nelaimę žuvo kiek daugiau nei 2 tūkst. žmonių, tačiau bijomasi, kad tikrasis skaičius gali perkopti 5 tūkst.

VIDEO: Palu mieste nufilmavo dramatišką griuvėsiuose įkalinto vyro gelbėjimo operaciją
VIDEO: Paviešinta tragiška akimirka, kai pirmoji cunamio banga nuplauna Sulavesio salą

„Lion Air“ aviakatastrofa

Spalį beveik 200 žmonių, kai aviakompanijos „Lion Air“ keleivinis lėktuvas, skridęs iš Džakartos į Bankos salą, sudužo praėjus vos kelioms minutėms po pakilimo.

Netrukus po nelaimės pasigirdo klausimą apie lainerio „Boeing 737 Max 8“ patikimumą – anksčiau šiemet buvo skelbta apie techninius lėktuvo įrangos nesklandumus. Vėliau pranešta, kad sudužusiame lėktuve netiksliai veikė greičio indikatoriai.

VIDEO: Katastrofa Indonezijoje: nukritusio lainerio su 189 žmonėmis nelaimės vietoje rastos nuolaužos ir asmeniniai daiktai

Cunamis Sundos sąsiauryje

Kol kas šeštadieninio cunamio aukų skaičius – 222, bet jis neabejotinai augs. Šimtai žmonių dar laikomi dingusiais be žinios, dar šimtai buvo sužeisti.

Ekspertai mano, kad cunamį sukėlė išsiveržęs garsusis Krakatoa ugnikalnis. Indonezijoje piktinamasi, kad gyventojai nebuvo įspėti apie gresiantį pavojų, o pareigūnai iš pradžių net bandė raminti žmones, esą pakrantės link artinasi tik didelės bangos, bet ne cunamis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas