Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Seulas: JAV, Japonija ir Pietų Korėja rugpjūtį surengs viršūnių susitikimą

Pietų Korėjos, JAV ir Japonijos, plečiančių karinį bendradarbiavimą Šiaurės Korėjos branduolinės grėsmės akivaizdoje, lyderiai rugpjūtį susitiks Jungtinėse Valstijose, ketvirtadienį paskelbė Seulas.
JAV prezidentas Joe Bidenas, Japonijos premjeras Fumio Kishida, Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas
JAV prezidentas Joe Bidenas, Japonijos premjeras Fumio Kishida, Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas / „AFP“/„Scanpix“

Pchenjano ir Seulo santykiai šiuo metu yra itin prasti – diplomatija įstrigusi, o Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) ragina aktyviau plėtoti ginkluotę, įskaitant taktinius branduolinius ginklus.

Reaguodamas į tai Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas stengiasi palaikyti glaudesnius santykius su senu sąjungininku Vašingtonu ir net siekia susitaikyti su buvusia kolonijine valdytoja Japonija.

Balandžio mėnesį Seulas ir Vašingtonas sakė, kad jei Pchenjanas kada nors panaudotų savo branduolinius ginklus prieš juos, sulauktų branduolinės reakcijos ir savo režimo galo.

„[Pietų] Korėjos, JAV ir Japonijos trišalis viršūnių susitikimas suplanuotas Jungtinėse Valstijose, rugpjūtį“, – ketvirtadienį pranešė Pietų Korėjos prezidentūra. Pranešime priduriama, kad konkreti susitikimo data ir vieta bus paskelbtos vėliau.

Naujienų agentūra „Yonhap“ remdamasi neįvardytais šaltiniais pranešė, kad susitikimas įvyks rugpjūčio 18 dieną Kemp Deivide netoli Vašingtono.

Prieš kelias dienas Pietų Korėja ir JAV Seule surengė savo pirmąjį Branduolinės konsultacinės grupės (angl. Nuclear Consultative Group) susitikimą, kurio tikslas – pagerinti abiejų sąjungininkių branduolinės veiklos koordinavimą ir padidinti karinę parengtį prieš Šiaurės Korėją.

Antradienį pirmą kartą nuo 1981 metų į Pietų Korėjos uostą atplaukė JAV povandeninis laivas, galintis nešti branduolinį ginklą.

Praėjusią savaitę Pchenjanas paskelbė antrą kartą sėkmingai išbandęs savo naujausią tarpžemyninę balistinę raketą – kietuoju kuru varomą „Hwasong-18“.

Analitikai sako, kad šis bandymas yra didelis proveržis uždraustoms Šiaurės Korėjos ginklų programoms.

Be to, Vašingtonas antradienį patvirtino, kad Šiaurės Korėja turbūt sulaikė jos sieną kirtusį JAV karį, prieš tai kalėjusį Pietų Korėjoje dėl užpuolimo.

Pchenjanas jau seniai pasitaikius progai sulaiko amerikiečius ir naudojasi jais kaip derybine korta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas