Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 21 /21:20

Šiaurės Korėja: bandymas paleisti žvalgybinį palydovą buvo sėkmingas

Šiaurės Korėjai pavyko į orbitą iškelti žvalgybinį palydovą, ankstų trečiadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

Raketa su palydovu antradienio vakarą pakilo iš Šiaurės Korėjos Pchenjano provincijos, skrido numatytu maršrutu ir „tiksliai iškėlė žvalgybinį palydovą „Malligyong-1“ į orbitą“, pranešė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) stebėjo žvalgybinio palydovo paleidimą ir pasveikino misiją vykdžiusius mokslininkus ir technikus.

JAV greitai pasmerkė šį Šiaurės Korėjos veiksmą ir pavadino palydovo paleidimą įžūliu Jungtinių Tautų sankcijų pažeidimu, galinčiu destabilizuoti regioną.

Du ankstesni Šiaurės Korėjos bandymai iškelti žvalgybinį palydovą į orbitą buvo nesėkmingi. Seulas, Tokijas ir Vašingtonas ne kartą perspėjo Pchenjaną nepradėti dar vieno paleidimo, nes tai pažeistų kelias Jungtinių Tautų rezoliucijas.

Šį mėnesį Seulo žvalgybos agentūra pareiškė, kad Pchenjanas parūpino Maskvos karui Ukrainoje daugiau kaip milijoną artilerijos sviedinių. Šiaurės Korėja už tai tikriausiai gauna patarimų dėl karinių palydovų technologijų.

Ekspertų teigimu, kosminės raketos ir balistinės raketos technologiškai labai panašios, tačiau jų naudingasis krovinys skiriasi. JT rezoliucijos draudžia Šiaurės Korėjai  bandyti bet kokio nuotolio balistines raketas, kurios gali būti ginkluotos branduoliniu užtaisu.

Po šios misijos KCNA pareiškė, kad „žvalgybinio palydovo paleidimas yra teisėta KLDR teisė stiprinti savo savigynos pajėgumus“, šaliai susiduriant su, jos teigimu, Pietų Korėjos ir Jungtinių Valstijų keliamomis grėsmėmis. KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika) yra oficialaus Šiaurės Korėjos pavadinimo santrumpa.

Šiaurės Korėja netrukus paleis daugiau palydovų, kad pralenktų Pietų Korėjos žvalgybinius pajėgumus, pranešė naujienų agentūra „Yonhap“, cituodama korėjiečių kalba leidžiamą KCNA versiją.

„Net jei jie tai vadina palydovu, balistinių raketų technologiją naudojančio objekto paleidimas yra akivaizdus atitinkamų Jungtinių Tautų rezoliucijų pažeidimas“, – sakė Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida (Fumijas Kišida), kuris taip pat griežčiausiai pasmerkė palydovo paleidimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento