Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
06 27 /10:49

Šiaurės Korėja jau nuo liepos pradeda tiekti pagalbą Rusijos karo veiksmams Ukrainoje

Šiaurės Korėja jau nuo liepos mėnesio siųs karines statybos ir inžinerijos pajėgas dalyvauti „atkūrimo darbuose“ okupuotoje Donecko srityje, praneša Pietų Korėjos televizijos kanalas „TV Chosun“ ir JAV Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas / „Reuters“/„Scanpix“

Birželio 21 d. televizija „TV Chosun“, remdamasi Pietų Korėjos vyriausybės pareigūnu, pranešė, kad Šiaurės Korėja jau liepos mėnesį į okupuotą Donecko regioną atsiųs didelio masto inžinerines pajėgas.

Šios pajėgos esą padės atkurti infrastruktūrą okupuotame Donecke.

„RIA Novosti“/ „Telegram“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas
„RIA Novosti“/ „Telegram“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas

Šiaurės Korėjos kariuomenė turi 10 inžinerijos brigadų, o televizijos kanalas „Chosun“ apskaičiavo, kad Šiaurės Korėja kasmet iš Rusijos galėtų gauti iki 115 mln. dolerių, jei į okupuotą Ukrainą nusiųstų tris ar keturias inžinerijos brigadas.

ISW analitikai pažymi, kad Rusija, regis, siekia sukurti draugiškų valstybių, istoriškai palaikiusių šiltus ryšius su Sovietų Sąjunga, įskaitant Šiaurės Korėją ir Vietnamą, koaliciją, kuri sudarytų alternatyvios pasaulio tvarkos pagrindą.

ISW kol kas nematė pranešimų, kad Šiaurės Korėjos kariškiai ketina dalyvauti karo veiksmuose Ukrainoje, tačiau tiesioginė Šiaurės Korėjos inžinerinė parama galėtų atlaisvinti Rusijos kovinę galią fronto operacijoms ir prisidėti prie Rusijos pastangų plėsti karinę infrastruktūrą ir gynybinius įtvirtinimus okupuotoje Ukrainos teritorijoje.

Anksčiau NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad Rusijos ir Šiaurės Korėjos susitarimas rodo didėjantį autoritarinių valstybių susitaikymą ir pabrėžia demokratinių valstybių vieningo veikimo svarbą.

JAV prezidento administracija pareiškė, kad V.Putino susitikimas su Kim Jong Unu rodo Maskvos siekį suburti koaliciją su Šiaurės Korėja, Iranu, Sirija ir iš dalies su Kinija.

Praeitą savaitę V.Putino ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno pasirašytame susitarime abi šalys įpareigojamos nedelsiant suteikti karinę pagalbą kitai šaliai ginkluotos agresijos prieš vieną iš jų atveju.
Pentagonas mano, kad Šiaurės Korėjos kariai Ukrainoje taps patrankų mėsa.

Kyjivas pažėrė kritikos Jungtinėms Tautoms

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas ketvirtadienį piktai sureagavo į pranešimus apie tai, kad Pchenjanas į okupuotas teritorijas Donbase siųs inžinerines pajėgas.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidento kanceliarijos administracijos vadovo pavaduotojas Mychailo Podoliakas
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidento kanceliarijos administracijos vadovo pavaduotojas Mychailo Podoliakas

Susirašinėjmo platformoje „Telegram“ M.Podoliakas rašė, kad Šiaurės Korėja „tyliai išsivadavo iš pasaulinių sankcijų“ ir aktyviai vykdo karinį bendradarbiavimą su Rusija. O dabar šalis ketina „tiesiogiai siųsti specialiuosius inžinerinius dalinius dalyvauti kare prieš Ukrainą agresoriaus pusėje“.

„Ir? Nieko. Tyla. Užuot tinkamai reagavusios, Jungtinės Tautos į „taikos palaikymo aukščiausiojo lygio susitikimą“ pakviečia... Rusijos vidaus reikalų ministrą Kolokolcevą, kuriam taikomos „griežtos“ asmeninės sankcijos, viešai aptarti „taikos palaikymo“ ir dar kartą pasakyti neutralioms šalims, kad „pulti kitas suverenias valstybes, masiškai žudyti civilius yra gerai, tai teisinga“. Būtent tai – demonstratyvus Šiaurės Korėjos tiesioginio dalyvavimo kare Rusijos pusėje ignoravimas ir genocidinio karo autorių kvietimas į aukščiausiojo lygio susitikimus – veda į teisingą pabaigą“, – sarkazmu tryško M.Podoliakas.

Kitos analitikų įžvalgos:

  • Birželio 23 d. Dagestano Respublikoje įvykdyti su „Islamo valstybe“ (IS) susiję teroristiniai „Wilayat Kavkaz“ grupuotės išpuoliai padidino baimę Rusijos informacinėje erdvėje dėl tolesnių atakų ir nestabilumo Šiaurės Kaukaze.
  • Birželio 23 d. teroristiniai išpuoliai Dagestane taip pat paskatino Čečėnijos Respublikos vadovą Ramzaną Kadyrovą dvigubai sustiprinti savo, kaip negailestingo autokratinio stipruolio, galinčio apsaugoti Šiaurės Kaukazą nuo religinio ekstremizmo, įvaizdį.
  • Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pakartojo, kad Rusija nesuinteresuota jokiomis derybomis, kurios nesibaigtų Ukrainos teritorinėmis nuolaidomis už tų Ukrainos dalių, kurias Rusijos pajėgos jau yra užėmusios.
  • Naujasis Rusijos gynybos ministras Andrejus Belousovas pasinaudojo savo pirmuoju pokalbiu telefonu su JAV gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu birželio 26 d., kad pakartotų standartinius Rusijos grasinimus, kuriais siekiama priversti JAV atsisakyti paramos Ukrainai ir kurie yra platesnės Rusijos refleksinės kontrolės kampanijos, nukreiptos prieš Vakarų sprendimų priėmimą, dalis.
  • Birželio 25 d. Rusija ir Ukraina pasikeitė po 90 karo belaisvių per individualų apsikeitimą karo belaisviais.
  • Birželio 26 d. Rusija ir Iranas pasirašė memorandumą dėl rusiškų dujų tiekimo Iranui po to, kai, kaip pranešama, kilo dėl to nesutarimų tarp Rusijos ir Kinijos.
  • Ukrainoje jaučiamas svarbiausių priešlėktuvinės gynybos raketų trūkumas stabdo Ukrainos gebėjimą apsaugoti savo svarbiausią suremontuotą infrastruktūrą nuo tolesnių Rusijos smūgių.
  • Rusijos pajėgos neseniai nežymiai pasistūmėjo į priekį netoli Kupjansko.
  • Birželio 26 d. Karališkasis Jungtinių paslaugų institutas (RUSI) paskelbė ataskaitą, kurioje išsamiai aprašomas 2023 m. smarkiai išaugsiantis Rusijos karinės įrangos ir ginklų gamybos mastas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius