Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėja paleido dvi trumpojo nuotolio balistines raketas

Šiaurės Korėja pirmadienį paleido dvi trumpojo nuotolio balistines raketas, pranešė Pietų Korėjos kariuomenė.
Šiaurės Korėja
Šiaurės Korėja / „AFP“/„Scanpix“

Tai naujausias iš virtinės ginklų bandymų, kuriais, pasak Pchenjano, reaguojama į dideles Jungtinių Valstijų ir Pietų Korėjos gynybos pratybas.

Pirmadienį, praėjus kelioms dienoms po didžiausių per pastaruosius penkerius metus bendrų karinių pratybų „Laisvės skydas“, abi sąjungininkės surengė bendras jūrų desanto išsilaipinimo pratybas.

Šiaurės Korėja tokias pratybas vertina kaip invazijos repeticiją ir ne kartą įspėjo, kad atsakydama į jas imsis „triuškinančių“ veiksmų.

„Mūsų kariuomenė pastebėjo dvi trumpojo nuotolio balistines raketas, kurios nuo 7 val. 47 min. ryto (1 val. 47 min. Lietuvos laiku) buvo paleistos iš Čunghvos apylinkių Šiaurės Hvanghės provincijoje Rytų (Japonijos) jūros link“, – pranešė Pietų Korėjos Jungtinis štabų vadų komitetas (JCS).

Jis nurodė, kad raketos nuskriejo maždaug 370 km, ir pavadino jų paleidimą „rimta provokacija, kenkiančia taikai ir stabilumui tarptautinėje bendruomenėje bei Korėjos pusiasalyje“.

Japonijos gynybos ministerija patvirtino raketų paleidimo faktą, o japonų žiniasklaida, cituodama pareigūnus, teigė, kad abi raketos nukrito už šalies išskirtinės ekonominės zonos ribų.

Praėjusią savaitę Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida tvirtino, kad dėl JAV ir Pietų Korėjos karinių pratybų reikia „stipresnių karo atgrasymo priemonių“, įskaitant „daugialypės ir puolamosios branduolinės atakos pajėgumus“.

Pastarosiomis savaitėmis Šiaurės Korėjos kariuomenė surengė daug pratybų, įskaitant bandomąjį paleidimą, kurį valstybinė žiniasklaida apibūdino kaip povandeninio drono, galinčio nešti branduolinį ginklą, bandymą, ir antrą šiais metais tarpžemyninės balistinės raketos paleidimą.

Valstybinė žiniasklaida teigė, kad Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno asmeniškai prižiūrimos „povandeninio branduolinio atakos drono“ pratybos buvo surengtos „siekiant įspėti priešą apie tikrą branduolinę krizę“.

Anot oficialiosios Korėjos centrinės naujienų agentūros (KCNA), praėjusią savaitę Kim Jong Unas taip pat vadovavo dvi dienas trukusioms pratyboms, per kurias buvo imituojama „branduolinė kontrataka“.

Ekspertai suabejojo šiais Šiaurės Korėjos teiginiais, tačiau nurodė, kad Pchenjanas ne tik kaupia branduolinių kovinių galvučių atsargas, bet ir bando tobulinti bei diversifikuoti paleidimo priemones.

Anksčiau analitikai teigė, kad Pchenjanas tikriausiai pasinaudos JAV ir Pietų Korėjos pratybomis kaip pretekstu paleisti daugiau raketų ir galbūt net atlikti branduolinį bandymą.

„Pažangios raketų grėsmės“

Didėjant Šiaurės Korėjos keliamoms grėsmėms, JAV ir Pietų Korėja sustiprino bendradarbiavimą saugumo srityje.

Praėjusią savaitę JAV kariuomenė pranešė, kad per pratybas „Laisvės skydas“ pirmą kartą surengė pažangios priešraketinės sistemos „Terminal High Altitude Area Defense“ (THAAD) nuotolinio paleidimo įrenginio dislokavimo mokymus.

„Atsižvelgiant į pažangias KLDR raketų grėsmes, mūsų THAAD pajėgų mokymai... rodo nepajudinamą įsipareigojimą palaikyti ir ginti“ Pietų Korėją, sakoma JAV pajėgų Pietų Korėjoje pareiškime, pavartojant Šiaurės Korėjos oficialaus pavadinimo akronimą.

Praėjusiais metais Šiaurės Korėja paskelbė esanti „negrįžtama“ branduolinė galybė, o Kim Jong Unas neseniai paragino „eksponentiškai“ didinti ginklų, įskaitant taktinius branduolinius ginklus, gamybą.

Šį mėnesį Kim Jong Unas taip pat įsakė Šiaurės Korėjos kariuomenei suintensyvinti pratybas ir pasirengti „tikram karui“.

Pietų Korėjos gynybos ministerija pranešė, kad antradienį į pietinį Pusano miestą turėtų atplaukti amerikiečių branduolinis lėktuvnešis „USS Nimitz“.

Pirmadienį abi kariuomenės surengė bendras karines jūrų pratybas, kuriomis siekiama sustiprinti „išplėstinį atgrasymą dislokuojant JAV strategines priemones didėjančios Šiaurės Korėjos branduolinės ir raketinės grėsmės akivaizdoje“, žurnalistams sakė vienas Gynybos ministerijos pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento