Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 27 /08:08

Šiaurės Korėja per jau šeštąjį ginkluotės bandymą šiais metais paleido dvi raketas

Šiaurės Korėja ketvirtadienį paleido dvi numanomas balistines raketas, nukritusias į jūrą, pranešė Pietų Korėjos kariškiai.
Šiaurės Korėjos raketa
Šiaurės Korėjos raketa / „Scanpix“/AP nuotr.

Tokio pobūdžio ginkluotės bandymas yra jau šeštasis, surengtas Pchenjano šiais metais.

Pietų Korėjos kariuomenės Jungtinis štabų vadų komitetas nurodė, kad raketos veikiausiai buvo trumpo nuotolio ir kad jos apie 8 val. vietos (1 val. Lietuvos) laiku buvo paleistos iš rytinės pakrantės netoli Hamhingo miesto.

„Sviediniai nuskriejo 190 km, pakilę į 20 km aukštį“, – pridūrė kariškiai.

Šiaurės Korėja pastaraisiais mėnesiai suintensyvino ginkluotės bandymus, akivaizdžiai stengdamasi spausti JAV prezidento Joe Bidenoadministraciją padaryti nuolaidų, jau ilgą laiką įstrigus deryboms dėl Korėjos pusiasalio denuklearizacijos.

Pchenjanas jau kelis dešimtmečius nėra paleidęs tiek daug raketų per vieną kalendorinį mėnesį, rodo Vašingtone įsikūrusio Strateginių ir tarptautinių studijų centro surinkti duomenys.

Vėliausia panaši raketų bandymų serija buvo surengta 2019 metais, žlugus deryboms tarp Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno ir tuomečio JAV prezidento Donaldo Trumpo.

Nuo tada derybos su JAV tebėra įstrigusios, ir Pchenjanas toliau judėjo Kim Jong Uno nubrėžtu kursu, šį mėnesį surengęs virtinę raketų paleidimų, įskaitant hipergarsinio aparato bandymą.

Šis žvanginimas ginklais vyksta regionui opiu metu, kai Kim Jong Uno vienintelė didelė sąjungininkė Kinija ruošiasi ateinantį mėnesį surengti žiemos olimpines žaidynes, o Pietų Korėja rengiasi kovą vyksiantiems prezidento rinkimams.

Pchenjanas antradienį paleido dvi numanomas sparnuotąsias raketas, taip pat išbandė balistines raketas sausio 14-ąją ir 17-ąją. Per bandymus sausio 5-ąją ir 11-ąją, anot Šiaurės Korėjos, buvo išbandytos hipergarsinės raketos.

„Manau, jog jeigu įtrauksime dvi sparnuotąsias raketas, dabar yra pasiektas didžiausias per mėnesį įvykdytų Šiaurės Korėjos raketų paleidimų skaičius“, – per „Twitter“ parašė analitikas Ankitas Panda.

Šie bandymai gali būti dalis įprastų Šiaurės Korėjos kariuomenės mokymų arba galbūt jie susiję su besitęsiančiomis iškilmėmis Kim Jong Uno valdymo dešimtmečio proga ar artėjančiomis kitomis sukaktimis, pridūrė A.Panda.

Vasarį bus minimos Kim Jong Uno velionio tėvo Kim Jong Ilo gimimo 80-osios metinės, o balandį – šalies įkūrėjo ir dabartinio lyderio senelio Kim Il Sungo gimimo 110-osios metinės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai