Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šiaurės Korėja per karinį paradą pademonstravo rekordiškai daug branduolinių ir balistinių raketų

Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad šalies lyderis Kim Jong Unas ketvirtadienį prižiūrėjo didžiulį karinį paradą, kurio metu buvo pademonstruota rekordiškai daug branduolinių ir tarpžemyninių balistinių raketų, įskaitant, analitikų nuomone, pažangiausią kietojo kuro tarpžemyninę balistinę raketą.
Karinis paradas Šiaurės Korėjoje
Karinis paradas Šiaurės Korėjoje / „Reuters“/„Scanpix“

Oficiali Šiaurės Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA) pranešė, kad šalies ginkluotųjų pajėgų 75-ųjų įkūrimo metinių proga surengtame parade buvo fejerverkų, karinių orkestrų ir uniformuotų kareivių, vieningai žygiuojančių taip, kad būtų suformuoti skaičiai „75“ ir „2.8“, žymintis šventės dieną.

Valstybinės žiniasklaidoje paskelbtose nuotraukose matyti Kim Jong Unas, vilkintis juodą paltą ir užsidėjęs fetrinę skrybėlę – tokį drabužių derinį mėgo jo velionis senelis, Šiaurės Korėjos įkūrėjas Kim Il Sungas. Parade lyderis dalyvavo kartu su žmona Ri Sol Ju ir dukra Ju Ae.

Nuotraukose matyti, kaip Pchenjano centrinėje Kim Il Sungo aikštėje Šiaurės Korėjos lyderis stovi šalia savo aukščiausio rango generolų ir sveikina karių ir raketinių dalinių paradą.

Tarp parade pademonstruotų ginklų buvo bent 10 didžiausių šalies tarpžemyninių raketų „Hwasong-17“ ir transporto priemonės, tikriausiai skirtos gabenti kietojo kuro tarpžemynines raketas, pranešė Seule tvarkoma svetainė „NK News“.

Pchenjanas jau seniai siekia sukurti kietuoju kuru varomą tarpžemyninę balistinę raketą, kad būtų sunkiau aptikti ir sunaikinti Šiaurės Korėjos branduolines bombas.

KCNA teigė, kad vos tik aikštėje pasirodė tarpžemyninės balistinės raketos, minia ėmė „entuziastingai džiūgauti“, ir pridūrė, kad parade taip pat dalyvavo „taktinių branduolinių ginklų operatyviniai daliniai“.

Šiaurės Korėja rengia karinius paradus ypač svarbiomis šventėmis ar įvykiams pažymėti, o stebėtojai atidžiai juos stebi ieškodami užuominų apie izoliuoto režimo pažangą kuriant uždraustus balistinius ir branduolinius ginklus.

„Reuters“/„Scanpix“/Karinis paradas Šiaurės Korėjoje
„Reuters“/„Scanpix“/Karinis paradas Šiaurės Korėjoje

KCNA, pavartodama Šiaurės Korėjos oficialaus pavadinimo akronimą, pridūrė, kad parado metu taip pat buvo pademonstruotas „didžiulis KLDR branduolinio smūgio potencialas“.

Trečiadienio vakarą 22 val. 5 min. vietos (15 val. 5 min. Lietuvos) laiku bendrovės „Maxar Technologies“ padarytose komercinėse palydovinėse nuotraukose matoma milžiniška Šiaurės Korėjos vėliava ir tūkstančiai žmonių, susirinkusių Kim Il Sungo aikštėje.

„Visavertė branduolinė jėga“

Analitikai sako, kad demonstruojamos ginkluotės mastas ir apimtis rodo pažangą, keliančią iššūkį Jungtinėms Valstijoms.

„Naujausiame parade jie pademonstravo daugiau tarpžemyninių balistinių raketų nei kada nors ankščiau, o tai atitinka ilgalaikį Kim Jong Uno reikalavimą masiškai gaminti branduolinius ginklus ir jų nešimo sistemas“, – naujienų agentūrai AFP teigė JAV dirbantis saugumo analitikas Ankitas Panda.

„Reuters“/„Scanpix“/Karinis paradas Šiaurės Korėjoje
„Reuters“/„Scanpix“/Karinis paradas Šiaurės Korėjoje

Pasak jo, tai yra problema, kadangi Vašingtonas yra numatęs savo vidaus priešraketinės gynybos sistemą tik ribotai Šiaurės Korėjos raketų keliamai grėsmei.

„Šiaurės Korėja dabar parodė, kad jos branduolinės pajėgos toli gražu nėra „ribotos“, – pridūrė A.Panda.

Kiti analitikai teigia, kad Pchenjanas, pademonstruodamas daugiau moderniausių raketų „Hwasong-17“ nei kada nors anksčiau, siunčia labai aiškią žinią.

„Šiaurės Korėja bando pasiskelbti visaverte branduoline jėga“, – AFP teigė Seulo „Ewha“ universiteto profesorius Leifas-Ericas Easley.

Jis pridūrė, kad „Kim Jong Uno leidimas plėstis Šiaurės Korėjos taktinių ir tolimojo nuotolio raketų pajėgoms kalba pats už save“.

Naujoji karta

Daug metų Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida neminėdavo Kim Jong Uno vaikų, kurių, kaip mano Pietų Korėjos žvalgyba, jis su žmona turi tris, tačiau pernai lapkritį lyderis per tarpžemyninės balistinės raketos bandymą viešai pasirodė su dukra Ju Ae.

Vėliau 10-metė Ju Ae su tėvu pasirodė ir kituose svarbiuose renginiuose. Antradienį ji dalyvavo kariuomenės įkūrimo metinėms skirtame bankete.

„AP“/„Scanpix“/Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas karinio parado metu
„AP“/„Scanpix“/Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas karinio parado metu

Analitikai sako, kad jos padėtį galima prilyginti Šiaurės Korėjos „princesės“ statusui ir kad nuolatinis jos rodymasis su tėvu galėtų reikšti, jog ji pasirinkta jo politine įpėdine.

Kim Jong Uno tėvas Kim Jong Ilas, įpėdiniu pasirinko jį, o ne savo vyresnius vaikus, nes jis labiausiai priminė jį patį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas