Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šiaurės šalys susitarė dėl bendro oro gynybos plano, skirto kovoti su Rusijos grėsme

Švedijos, Norvegijos, Suomijos ir Danijos karinės oro pajėgos susitarė dėl tikslo sukurti vieningą Šiaurės šalių oro gynybą, kuria būtų siekiama atremti didėjančią Rusijos keliamą grėsmę, pranešė „Reuters“.
Naikintuvai F-16
Naikintuvai F-16 / „Cover Images“/„Scanpix“

Keturių Šiaurės šalių karinių oro pajėgų vadai pasirašė ketinimų deklaraciją, kad jų naikintuvai bus naudojami kaip vienas laivynas, remiantis jau žinomais NATO veiklos būdais, teigiama keturių šalių ginkluotųjų pajėgų pareiškimuose.

„Galutinis tikslas – sukurti Šiaurės šalių bendrų oro operacijų koncepciją, pagrįstą jau žinoma Nato metodika, ir taip užtikrinti, kad būtų galima sklandžiai veikti kartu kaip vienoms pajėgoms“, – pareiškė Danijos karinės oro pajėgos.

Bendradarbiavimas apims integruotą vadovavimą ir kontrolę, operacijų planavimą ir vykdymą, lankstų pajėgų dislokavimą, bendrą oro erdvės stebėjimą ir mokymą.

„Mūsų jungtinį laivyną galima palyginti su didele Europos valstybe“, – agentūrai „Reuters“ sakė Danijos karinių oro pajėgų vadas generolas majoras Janas Damas.

Norvegija turi 57 naikintuvus F-16 ir 37 naikintuvus F-35, dar 15 pastarųjų yra užsakyti. Suomija turi 62 naikintuvus F/A-18 „Hornet“ ir 64 užsakytus F-35, o Danija – 58 naikintuvus F-16 ir 27 užsakytus F-35. Švedija turi daugiau kaip 90 naikintuvų „Gripens“. Nebuvo aišku, kiek iš šių lėktuvų yra veikiantys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas