Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naudojasi Serbijos protestų įrašu: ne, karantino ribojimai po riaušių atšaukti nebuvo

Dalis socialinio tinklo „Facebook“ vartotojų dalijasi vaizdo įrašu iš Serbijoje vykusių protestų. Skelbiama, kad neva pasidavusi protestuotojų valiai, valdžia nutarė atšaukti komendanto valandą. Tačiau tai – netiesa. Užfiksuoti neramumai iš tiesų šioje šalyje vyko daugiau nei prieš pusmetį, o po jų karantino suvaržymai buvo ne atšaukti, o atvirkščiai – sugriežtinti, baiminantis ligos protrūkio.
Protestai Serbijoje
Protestai Serbijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šiuo įrašu pasidalijo daugiau nei 2,4 tūkst. interneto vartotojų. Taip pat jis sulaukė daugybės reakcijų ir komentarų.

„Taip žmonės turi kovoti už laisvę“, „Gerai, kad žmonės sukyla prieš melą, prievartą, genocidą“, – komentavo socialinių tinklų vartotojai.

Tiesa, akylesni žiūrovai pastebėjo, kad įraše protestuotojai dėvi marškinėlius trumpomis rankovėmis, o medžiai įtartinai apaugę lapais, tačiau daug dėmesio tokie komentarai nesulaukė.

„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinamas įrašas
„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinamas įrašas

Iš tiesų šiame įraše užfiksuotos 2020 liepą Serbijos sostinėje Belgrade vykusio protesto akimirkos.

Praėjusių metų vasarą Serbijos prezidentui Aleksandrui Vučičiui paskleidus žinią, kad šalyje planuojama griežtinti karantino sąlygas, tūkstančiai protestuotojų išėjo į gatves. Taikios demonstracijos peraugo į smurtingus susirėmimus su pareigūnais.

Epidemiologinė padėtis šalyje gerokai pablogėjo po to, kai šalies Vyriausybė paskubomis atšaukė visas pradines karantino priemones prieš pernai metų birželio pabaigoje vykusius rinkimus.

A.Vučičiaus centro dešinioji Serbijos pažangos partija (SNS) didžiule persvara laimėjo rinkimus, kuriuos boikotavo pagrindinė opozicija.

Komendanto valanda

Socialiniame tinkle „Facebook“ platinamame įraše minima, kad Serbijos valdžia atšaukė komendanto valandą po to, kai pasipiktinę protestuotojai bandė šturmuoti šalies parlamentą.

Tai – netiksli informacija. Iš tiesų, pirmąją riaušių bangą išprovokavo šalies prezidento pareiškimas, kad epidemiologinei padėčiai „dramatiškai pablogėjus“, Serbijoje ketinama įvesti komendanto valandą.

Ši priemonė planuota taikyti tik savaitgaliais, be to, tik šalies sostinėje.

Tačiau kiek vėliau A.Vučičius persigalvojo – komendanto valanda taip ir nebuvo įvesta.

Nepaisant to, šalyje nuspręsta taikyti kitus karantino suvaržymus. Buvo uždrausti daugiau kaip 10 žmonių susibūrimai, sutrumpintas barų, parduotuvių ir kitų įmonių darbo laikas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestai Serbijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestai Serbijoje

Padėtis dabar

Tinklalapio worldometers.info dsuomenimis, per visą pandemijos laikotarpį Serbijoje užfiksuota daugiau nei 645 tūkst. COVID-19 atvejų, kurie nusinešė 5,773 gyvybes. Šiuo metu naujų atvejų skaičius per dieną vėl šoktelėjo ir peržengė 3 tūkst. ribą.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija skelbia, kad Serbijoje privalomas apsaugos kaukių devėjimas vidaus patalpose. Būtina laikytis ne mažiau 1,5 metro socialinio atstumo. Draudžiami bet kokie renginiai bei kiti žmonių susibūrimai, kuriuose dalyvauja virš 10 asmenų (nesvarbu, ar patalpose, ar atviroje erdvėje).

Draudžiama lankyti sergančius ligoninėse, o apsilankymo senelių namuose laikas ribojamas iki 15 minučių.

Parduotuvės ir kitos aptarnavimo vietos, jei aptarnaujama lauke, gali veikti nuo 6.00 val. iki 23.00 val. Jei aptarnaujama patalpose, draudžiama dirbti po 18.00 val.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas