Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 09

Silpstant D.Trumpui ir J.Bidenui, kyla naujos JAV politikos žvaigždės

Prezidento Joe Bideno demokratai tyliai džiaugiasi Kongreso rinkimų rezultatais – nors jie turbūt praras Atstovų Rūmų kontrolę, respublikonų „raudonoji banga“ nebuvo tokia galinga, kaip prognozuota. Daug metų JAV gyvenęs filosofas Kęstutis Girnius sako, kad po šių rinkimų problemų turės tiek J.Bidenas, tiek jo pirmtakas Donaldas Trumpas. Jiems silpstant, JAV ima kilti naujos politikos žvaigždės, kurios gali mesti rimtą iššūkį 2024 metų prezidento rinkimuose.
Kęstutis Girnius
Kęstutis Girnius / 15min nuotr.

Interviu temos

  • Rinkimų rezultatų kertinėse valstijose apžvalga
  • Joe Bideno likę dveji prezidentavimo metai
  • Tikėtini tyrimai dėl Hunterio Bideno ir Afganistano
  • Rinkimų rezultatų įtaka kovai su klimato kaita, mokesčių sistemai
  • Partinė kontrolė JAV ir Lietuvoje
  • Tikėtino Atstovų Rūmų pirmininko Kevino McCarthy asmenybė
  • JAV požiūris į Rusiją ir Ukrainą po rinkimų
  • Parama Ukrainai JAV recesijos fone
  • Respublikono gubernatoriaus Rono DeSantis iškilimas
  • Kada ims ryškėti demokratų kandidatai

– Pradėkime nuo žemėlapio. Šiandien daugiausia kalbama apie Pensilvanijos valstiją rytuose, kur laimėjo demokratas Johnas Fettermanas. Kuo svarbi ši valstija, ar ji yra visų rinkimų simbolis?

Tapo simboliu, nes tai pirmoji valstija, kur mandatą perėmė kita partija – anksčiau buvo respublikonų senatorius, jis išėjo į pensiją, ir laimėjo demokratas. Simboliška ir tai, kad Bidenas yra iš Pensilvanijos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Fettermanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Fettermanas

Respublikonų Pensilvanijos kandidatas Mehmetas Ozas yra ne politikas, jis yra gydytojas, turi populiarią televizijos programą, kuri panaši į mūsų „Klauskite daktaro“. Jo patarimai ne visada buvo aiškūs jo klientams per televiziją, jis stūmė nelabai aiškius produktus, bet jis buvo Trumpo rėmėjas. Didelis jo minusas buvo tai, kad jis atėjo iš gretimos valstijos, iš Naujojo Džersio, neturėjo saitų su Pensilvanija, išskyrus, kad norėjo būti išrinktas. Tai pakenkė.

Iš pradžių Fettermanas labai ryškiai lenkė, bet tada turėjo insultą ir kai buvo vieninteliai debatai prieš kokį mėnesį, Fettermanui nelabai sekėsi, jam buvo sunku suprasti žodžius. Čia demokratams – svarbi valstija, Bideno valstija.

– Galima daryti prielaidą, kad Atstovų rūmai pereina respublikonų kontrolei, o dėl Senato – neaišku, kada sužinosime. Dabar išskiriamos trys kertinės valstijos dėl Senato kontrolės – Nevada ir Arizona vakaruose ir Džordžija rytuose. Kas ten yra svarbiausia, ką mums reikėtų stebėti, jeigu norime suprasti būsimą Senato sudėtį?

– Džordžija yra sudėtingiausia, čia yra du kandidatai: demokratas Raphaelis Warnockas, kuris buvo išrinktas prieš dvejus metus. Prieš jį kandidatuoja Trumpo rėmėjas (Herschelis Walkeris), kuris politikoje niekada nedalyvavo, bet buvo vienas žinomiausių futbolo žaidėjų.

Džordžija yra viena iš tų valstijų, kad tu gali būti išrinktas tik tuo atveju, jei gauni 50 proc. balsų plius vieną. Turbūt bus antras turas gruodžio 6 dieną.

Manau, kad vis dėlto R.Warnockas laimės.

– Jeigu bus taip, kad demokratai išlaiko Senato kontrolę, o Atstovų rūmus perima respublikonai, ką tai keis Amerikos politikoje artimiausius dvejus metus?

– Prognozuojama, kad Atstovų Rūmuose bus 224 respublikonai, 211 demokratų. Tai reiškia, kad Bideno ta darbotvarkė jau bus baigta.

Respublikonai galės sustabdyti jo iniciatyvas. Panašiai buvo, pavyzdžiui, 2019-2020 metais, kai demokratai laimėjo Atstovų Rūmus ir turėjo didesnes teises valdyti biudžetą, tai Trumpas nieko neprastūmė. Gana aišku, kad Bideno programa nesulauks pritarimo ir kokių nors didesnių, svarbesnių pokyčių tikrai nebus.

„Zuma press“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas
„Zuma press“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas

Kita vertus, laimėjo mažiau respublikonų negu tikėtasi, tai bus mažiau radikalų. Buvo mintis, kad jei ateis radikalai, jie norės kelti apkaltą pačiam Bidenui ir kai kuriems kitiems ministrams – aš manau, kad to nebus, nes patys respublikonai turės suprasti, kad šitokie „žaidimai“, kur žmonės pastebės, tiktai jiems kenks ir kenks per 2024 metų rinkimus.

Bet ką jie tikrai darys – jie tikrai pradės tyrimą dėl Bideno sūnaus Hunterio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?