Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Simpatijų V.Putinui neslepiantis buvęs D.Trumpo patarėjas prakalbo apie Lenkijos planus užgrobti dalį Ukrainos

Socialiniuose tinkuose platinama žinutė, esą „buvęs Pentagono vyriausiasis patarėjas pulkininkas Douglas McGregoras“ įspėjo, jog Lenkija turi planų perimti dalį Ukrainos „apeidama NATO“. Šis veikėjas iš tiesų dirbo Pentagone, tačiau tik tris mėnesius ir ne vyriausiuoju patarėju, o pastaruoju metu nuolat šlovina Vladimiro Putino veiksmus Ukrainoje.
Andrzejus Duda
Andrzejus Duda / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Nuo pat Ukrainos puolimo pradžios, Rusijos aukščiausieji politikai ne kartą aiškino, neva Lenkija rengiasi aneksuoti teritorijas Vakarų Ukrainoje.

Apie tai lapkričio pabaigoje pareiškė Užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) direktorius Sergejus Naryškinas, ir jis nebuvo pirmasis apie tai prabilęs.

Pastaraisiais mėnesiais Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kelis kartus pareiškė, kad Lenkijoje tebėra gyva idėja pasiglemžti Ukrainą, o Saugumo Tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas perspėjo, kad Varšuva „jau ėmėsi užgrobimo plano“.

Nenuostabu, kad prokremliški propagandininkai kartoja tą patį naratyvą.

Šiuos nuolat kartojamus pareiškimus įvertino ir Ukrainos analitikai.

Ukrainos strateginės komunikacijos ir informacijos saugumo centras dar praėjusių metų balandžio pabaigoje skelbė Lenkijos specialiųjų tarnybų ministro-koordinatoriaus atstovas spaudai Stanislavo Zarino komentarą, kad Varšuva neplanuoja užgrobti jokių Ukrainos teritorijų.

Komentuodamas situaciją savo „Twitter“ paskyroje, S.Zarinas akcentavo, kad Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos vadovas S.Naryškinas skleidžia melagingą informaciją, siekdamas pakenkti Lenkijos ir Ukrainos dvišaliams santykiams.

Jis pridūrė, kad propagandinės žinutės apie tariamus Lenkijos planus užpulti Vakarų Ukrainą kartojamos jau kelerius metus.

Nelabai objektyvus ekspertas

JAV pulkininkas D.McGregoras pasitraukęs iš kariuomenės paniro į politiką.

2020 m. tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasiūlė jį skirti ambasadoriumi Vokietijoje, tačiau Senatas šią kandidatūrą užblokavo.

2020 m. lapkričio 11 d. Pentagono atstovas spaudai paskelbė, kad D.McGregoras įdarbintas laikinai einančio gynybos sekretoriaus pareigas vyresniuoju patarėju – šias pareigas jis ėjo mažiau nei tris mėnesius.

Nuo pat Rusijos invazijos pradžios D.McGregoras nuolat pasirodo įvairiose „Fox News“ laidose, dažniausiai tam, kad pritartų Vladimiro Putino vykdomai agresijai.

Jis nuolat aiškina, kad priešintis Rusijai beviltiška, JAV nebeturėtų tiekti ginklų ir pagalbos Ukrainai, taip pat reikėtų nustoti demonizuoti V.Putiną ir atšaukti visas sankcijas, o, be to, tiesiog leisti V.Putinui „pasiimti“ tiek Ukrainos teritorijų, kiek tas užsigeis.

Melagienų grandinė

Apie tai, kad Lenkija neva planuoja aneksuoti dalį Ukrainos teritorijų, kalbėjo skandalingai pagarsėjęs, praėjusiais metais miręs rusų politikas, buvęs Rusijos liberalų demokratų partijos (LDPR) lyderis Vladimiras Žirinovskis.

Dar 2014 m. kovą, netrukus po Vakarų nepripažįstamo referendumo dėl Krymo prijungimo prie Rusijos, V.Žirinovskis išsiuntė laiškus Lenkijos, Rumunijos ir Vengrijos ambasadoms, siūlydamas surengti referendumus ir „prisijungti“ kadaise šioms šalims priklausiusias Ukrainos teritorijas.

Nei lenkai, nei kitos šalys rimtai nereagavo į tokį rusų politiko „pasiūlymą“, tačiau dezinformacija apie tariamus Lenkijos grobuoniškus planus nuolat vis pasirodydavo Rusijos informacinėje erdvėje.

Vladimiras Žirinovskis / Scanpix nuotr.
Vladimiras Žirinovskis / Scanpix nuotr.

Tvirti dvišaliai santykiai

Lenkija ne tik neplanuoja aneksuoti Ukrainos teritorijų, bet ir aktyviai padeda kaimynei kovoje su Rusija.

Ukraina yra priėmusi įstatymą „Dėl teisinių ir socialinių garantijų Lenkijos piliečiams Ukrainos teritorijoje nustatymo“.

Tai buvo padėkos ženklas kaimynams už solidarumą ir paramą per plataus masto Rusijos invaziją.

Šiuo dokumentu Ukrainoje gyvenantiems lenkams nustatytos tokios pat teisės ir garantijos, kokios anksčiau buvo nustatytos Lenkijoje gyvenantiems ukrainiečiams.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Anrdzejus Duda
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Anrdzejus Duda

Lenkams ir jų šeimos nariams leidžiama teisėtai būti Ukrainoje iki 18 mėnesių. Jiems suteikiama teisė įsidarbinti, užsiimti ekonomine veikla, įgyti išsilavinimą, gauti medicinos pagalbą ir tam tikras socialines išmokas.

Įstatymas buvo priimtas kaip atsakas į Lenkijoje priimtą panašų teisės aktą. Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda kovą pasirašė įstatymą, reglamentuojantį ukrainiečių pabėgėlių buvimo sąlygas ir socialinę pagalbą jiems.

„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos Aukščiausioji Rada
„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos Aukščiausioji Rada

Rusijos propaganda nuolat platina panašias melagienas, esą Ukraina „dalija“ savo žemes kaimynams.

Ukrainos faktų tikrinimo portalas „StopFake“ jau yra paneigęs pranešimus, esą Lenkija prisijungs Lvivą per referendumą.

Pavasarį buvo pasirodę ir daugiau panašių melagienų, kuriomis buvo siekiama sukiršinti lenkus ir ukrainiečius.

Pavyzdžiui, buvo kalbama apie tariamus Lenkijos planus įvesti savo karius į kaimynės teritoriją ir įsitvirtinti jos vakarinėje dalyje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas