Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šimtai patikėjo interneto pokštu, kad ukrainietis traktoriumi tempia „MiG“

Interneto hitu tapusi istorija apie Ukrainos ūkininką, kuris traktoriumi namo tempė esą pasivogtą Rusijos tanką, turi tęsinį. Socialiniuose tinkluose platinama panaši fotografija, kurioje matyti traktorius, traukiantis naikintuvą „MiG“. Nors tokia situacija tikrai buvo, su dabartiniu karu ji visiškai nesusijusi – šis vaizdas buvo įamžintas Čekijoje dar 2011 m., ruošiantis karinės ginkluotės parodai.
Traktoriumi tempiamas naikintuvas „MiG“
Traktoriumi tempiamas naikintuvas „MiG“ / Ekrano nuotr. iš „Twitter“

Vieta nurodyta banko iškaboje

Įspūdingoje nuotraukoje matyti, kaip pats paprasčiausias traktorius nakčia nenurodyto miesto gatve tempia rusišką naikintuvą. Kovo 10 d. šis vaizdas buvo paskelbtas „Twitter“ paskyroje @KremlinTrolls, kur esą kovojama su Rusijos propaganda.

„Svarbi žinia: Ukrainos ūkininkas sučiupo Rusijos karinį lėktuvą“, – paaiškinta ten pat.

Nuotrauka iš šios paskyros pasidalyta beveik 8 tūkst. kartų, daugiau nei 50 tūkst. žmonių prie jos paspaudė „patinka“.

Šio įrašo ekrano nuotrauka ar pačia traktoriaus ir naikintuvo fotografija žmonės nuo JAV iki Australijos ir Honkongo ėmė dalytis ir „Facebook“ bei kituose socialiniuose tinkluose ir forumuose. Be to, „YouTube“ atsirado vaizdo įrašas apie tokį įžūlų ūkininką.

Tačiau detalesnė vaizdo analizė verčia abejoti teiginiu, esą naikintuvas yra Ukrainos ūkininko laimikis.

Žinant, kad jau ilgiau nei mėnesį tęsiasi intensyvios Rusijos atakos prieš įvairius Ukrainos miestus, neįprastai atrodo iš pažiūros nė nepažeistas gyvenamasis namas naikintuvo fone.

Name įsikūręs banko „Raiffeisen“ skyrius. Tai yra Austrijos bankų grupė, kuriai priklauso bankai įvairiose Europos šalyse, taip pat ir Ukrainoje. Tačiau banko iškaboje matomas interneto adresas (didžiąją jo dalį užstoja traktoriaus kabina) baigiasi raidėmis .hr.

Ukrainietiško „Raiffeisen“ banko adreso pabaiga yra .ua – toks yra šios šalies domenas. Santrumpa „hr“ nurodo, kad tinklalapis registruotas Kroatijoje. Be to, Ukrainoje jo pavadinimas perrašytas kirilica.

Ekrano nuotr. iš exxpress.at/Banko „Raiffeisen“ iškaba Ukrainoje
Ekrano nuotr. iš exxpress.at/Banko „Raiffeisen“ iškaba Ukrainoje

Naikintuvo registracijos ženklo nematyti. Kaip ir jokio ženklo, susijusio su Rusija, pavyzdžiui, baltos, mėlynos ir raudonos spalvų vėliavos arba jos herbe esančio dvigalvio erelio.

Tačiau ant lėktuvo uodegos matyti raudonai ir baltai languotas ženklas, primenantis irgi Kroatijos herbą. Jį sudaro skydas – „šachmatų lenta“ (kroatiškai šahovnica), virš kurios nupiešti penki mažesni skydai, simbolizuojantys šalies istorinius regionus.

Kroatai vežė į parodą

Sprendžiant iš šių detalių, galima daryti išvadą, kad nuotrauka padaryta ne karo metu ir net ne Ukrainoje. Atvirkštinės nuotraukų paieškos sistema „TinEye“ rodo, kad ši fotografija internete pasirodė ne vėliau kaip 2013 m.

Internete tą pačią nuotrauką galima rasti Kroatijos dienraščio „Jutarnji list“ tinklalapyje. Joje, kaip šalia nurodyta, traktorius dalyvavo specialioje akcijoje – pirmą valandą nakties tempė „MiG 21“ iš Aviacijos techninio centro Velika Goricoje į Jaruną.

Nurodyta fotografijos publikavimo data – 2011 m. gegužės 26 d.

Taip pat skaitykite: Ukrainiečiai dabar turi daugiau tankų nei karo pradžioje – jie juos atėmė iš rusų.

Ne tik daugiau tos pačios scenos nuotraukų, bet ir daugiau detalių tą pačią dieną paskelbė kitas dienraštis „Večernji list“. Naikintuvas tokiu neįprastu būdu iš netoli Zagrebo esantį miestą į vieną iš sostinės rajonų keliavo ne šiaip sau.

Tuo metu Jarune buvo ruošiamasi Gynybos ministerijos parodai Kroatijos ginkluotųjų pajėgų 20-mečio proga.

Anot tinklalapio 24sata.hr, savaitgalį (lėktuvas buvo tempiamas naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį) Zagrebe turėjo būti eksponuojami kariuomenės bei Vidaus reikalų ministerijos padalinių taktiniai ir techniniai ginklai, kovinė ir nekovinė technika, įvairi įranga.

Šis tinklalapis taip pat publikavo kelias traktoriaus tempiamo naikintuvo nuotraukas. Vieną jų galima rasti ir prie Gynybos ministerijos pranešimo apie renginį.

„Tempė“ net raketą

Neseniai interneto hitu buvo tapę įrašai ir nuotraukos, kuriuose matyti, kaip ukrainiečių ūkininkai traktoriais tempia tankus ir kitą sunkiąją karinę techniką (čia, čia, čia, čia).

Buvo platinama ir nuotrauka, kurioje matyti, kaip traktorius, virš kurio plevėsuoja Ukrainos vėliava, tempia rusišką raketą. „Ukrainos ūkininkai kyla į aukštesnį lygį“, – taip prie jos pakomentavo vienas „Reddit“ vartotojas.

Ši fotografija buvo pakeista. Ji buvo paskelbta daugiausia satyriškus įrašus skelbiančioje „Twitter“ paskyroje.

Originalioje nuotraukoje, kurią galima rasti, pavyzdžiui, čia, užfiksuota ta pati raketa „Sojuz MS-10“, vežama traukiniu, o ne tempiama traktoriumi.

Agentūros AFP archyve galima rasti panašią nuotrauką, kurioje traukinys ir raketa užfiksuoti kitu kampu

Kaip tos pačios nuotraukos savo paskyroje „flickr“ nurodė NASA, buvo padaryta 2018 m. spalio 9 d., gabenant raketą į Baikonūro kosmodromą Kazachstane.

Ji turėjo po dviejų dienų išskraidinti amerikietį Nicką Hague ir rusą Aleksejų Ovčininą į Tarptautinę kosmoso stotį. Deja, vos pakilus vadinamąją palengvinančią raketą ištiko techninės problemos, todėl komandai teko leistis Žemėje avariniu būdu.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas