Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 19 /19:19

Sirijos prezidentas B.al Assadas tikisi naujo arabų šalių bendradarbiavimo etapo

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas penktadienį išreiškė viltį, kad prasidės nauja arabų šalių bendradarbiavimo era, po to, kai jo šalis buvo priimta atgal į Arabų lygą praėjus daugiau nei dešimtmečiui po narystės sustabdymo.
Saudo Arabijos princas Mohhamedas bin Salmanas ir Sirijos prezidentas Basharas al Assadas
Saudo Arabijos princas Mohhamedas bin Salmanas ir Sirijos prezidentas Basharas al Assadas / „Reuters“/„Scanpix“

„Tikiuosi, kad tai bus naujo arabų šalių solidarumo, taikos mūsų regione, vystymosi ir klestėjimo, o ne karo ir naikinimo etapo pradžia“, – aukščiausiojo lygio susitikimo dalyviams sakė B.al Assadas.

Dauguma arabų valstybių šaltai žvelgė į Sirijos prezidentą nuo 2011 metų, kai jo vyriausybė kruvinai numalšino demokratinius protestus, ir tai sukėlė pilietinį karą.

Tačiau pastarosiomis savaitėmis, Saudo Arabijai ir B.al Assado sąjungininkui Iranui priėmus sprendimą atnaujinti ryšius, politinė padėtis pasikeitė.

„Šį aukščiausiojo lygio susitikimą rengiame neramiame pasaulyje“, – teigė B.al Assadas.

Tačiau didėja viltis dėl arabų valstybių suartėjimo, kurį vainikuoja šis aukščiausiojo lygio susitikimas, sakė Sirijos prezidentas.

Jis padėkojo Saudo Arabijos sosto įpėdiniui princui Mohammedui bin Salmanui „už didžiulį vaidmenį, kurį jis atliko, ir dideles pastangas, kurias jis dėjo skatindamas susitaikymą mūsų regione“.

B.al Assadas teigė, kad Sirija visada priklausys arabų pasauliui, tačiau ragino nesikišti į arabų valstybių vidaus reikalus.

„Svarbu vidaus reikalus palikti šalies žmonėms, nes jie geriausiai sugeba tvarkyti savo reikalus“, – sakė jis.

Saudo Arabija 2012 metais nutraukė ryšius su B.al Assado vyriausybe ir atvirai pasisakė už jo nuvertimą, o ankstesniuose karo etapuose rėmė Sirijos sukilėlius.

Anksčiau šį mėnesį Saudo Arabija ir Sirija pranešė, kad jų ambasados atnaujins darbą praėjus daugiau nei dešimtmečiui po jų uždarymo.

Praėjusį mėnesį B.al Assadas Damaske susitiko su Saudo Arabijos užsienio reikalų ministru princu Faisalu bin Farhanu – tai buvo pirmas toks vizitas nuo karo pradžios 2011 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas