Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas su žmona pasveiko nuo COVID-19

Sirijos vadovas Basharas al Assadas su žmona pasveiko persirgę koronavirusine infekcija COVID-19 ir antradienį sugrįžo prie įprastų pareigų, pranešė prezidentūra.
Basharas al Assadas su žmona Asma
Basharas al Assadas su žmona Asma / AFP/„Scanpix“ nuotr.

COVID-19 prezidentui ir jo žmonai buvo diagnozuota prieš tris savaites.

Remiantis prezidentūros išplatintu pranešimu, pirmajai šalies porai buvo atlikti PGR (polimerazės grandininės reakcijos) testai, kurių rezultatai buvo neigiami. Porai pasireiškę lengvi COVID-19 simptomai jau išnyko.

55 metų B.al Assadas ir dešimčia metų jaunesnė jo žmona Asma, 2019 metais įveikusi krūties vėžį, nuo kovo 8-osios, kai jiems buvo patvirtinta koronavirusinė infekcija, laikėsi izoliacijos.

Kiek vėliau antradienį B.al Assado biuras pranešė, kad prezidentas vadovavo vyriausybės posėdžiui. Tai buvo pirmasis jo pasirodymas viešumoje po kelių savaičių pertraukos.

Sirijoje fiksuojamas spartus sergamumo koronavirusine infekcija augimas. Anksčiau šį mėnesį valstybinė žiniasklaida skelbė, kad sostinės Damasko ligoninių intensyviosios terapijos skyriuose nebėra laisvų lovų.

Siriją jau dešimtmetį purto pilietinis karas, prasidėjęs vadinamojo Arabų pavasario įkvėptomis antivyriausybinėmis demonstracijomis, peraugusiomis į sukilimą, kai valdžia ėmėsi brutalių priemonių protestams nuslopinti. Konfliktas jau nusinešė daugiau kaip pusę milijono gyvybių ir privertė palikti namus maždaug pusę iš prieš karą buvusių 23 mln. šalies gyventojų.

Oficialiais duomenimis, vyriausybės kontroliuojamose šalies teritorijose iki šiol užregistruota daugiau kaip 18 tūkst. COVID-19 atvejų ir 1 247 mirtys nuo šios ligos. Pirmasis užsikrėtimo pandeminiu koronavirusu atvejis čia buvo nustatytas pernai kovą.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, paskutiniame svarbiame sukilėlių bastione Sirijos šiaurės vakaruose, palei sieną su Turkija, nustatyta beveik 21 tūkst. COVID-19 atvejų, o kurdų vadovaujamų ir JAV palaikomų kovotojų kontroliuojamose teritorijose šalies šiaurės rytuose – apie 9 tūkst. atvejų.

Visgi neabejojama, kad realūs užsikrėtimų skaičiai yra gerokai didesni, turint galvoje mažas testavimo apimtis. Daugeliui sirų PGR testai neprieinami dėl gilios ekonominės krizės šalyje.

Pandemija, su kuria sunkiai tvarkosi netgi išsivysčiusios šalys, tapo itin sunkiu išmėginimu Sirijos sveikatos apsaugos sektoriui, nualintam deimtmetį trunkančio pilietinio karo.

PSO praėjusią savaitę pranešė, kad prižiūrės vakcinacijos nuo COVID-19 kampaniją Sirijoje, kurią numatyta pradėti balandį. Tikimasi iki šių metų galo paskiepyti 20 proc. šalies gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento