Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirijos šiauriniame Alepo mieste įsiplieskė įnirtingi susirėmimai

Įnirtingi susirėmimai antradienį įsiplieskė Sirijos šiauriniame Alepo mieste, kuriame kautynės nesiliauja jau šešis pastaruosius mėnesius, kai sukilėliai atakavo karius netoli armijos kareivinių, pranešė viena nevyriausybinė organizacija.
Sirija
Sirija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nuniokoto Alepo, kuris anksčiau buvo klestinti šalies komercijos sostinė, apylinkėse kariai savo ruožtu bombardavo sukilėlių užimtus miestu al Babą ir Sfeirą, nurodė padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

„Sukilėlių ir karių susirėmimai įsiplieskė antradienį paryčiais ... netoli Mahlabo armijos kareivinių (Alepe) ... o armijos tankai apšaudė tą teritoriją. Abi pusės patyrė aukų“, – pranešė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi SOHR, gaunanti informacijos iš Sirijoje esančių aktyvistų, gydytojų ir teisininkų.

Susirėmimai antradienį vyko kitą dieną po to, kai armija atkovojo iš sukilėlių Chanasero miestą Alepo provincijos rytuose, nurodė vietos gyventojai.

„Armija susigrąžino Chanaserą po to, kai karo lėktuvai ir tankai jį subombardavo", – vienas gyventojas, pageidavęs neskelbti jo vardo, sakė naujienų agentūrai AFP.

Jis pridūrė, kad miestą kontroliavę sukilėliai priklausė džihadistų Al Nusros fronto (Pergalės fronto) grupuotei, kurią Vašingtonas įvardija kaip „teroristinę“ organizaciją.

Kaip praneša Jungtinės Tautos, jau per 60 tūkst. žmonių žuvo Sirijoje nuo sukilimo pradžios 2001 metų kovą. Šie neramumai, prasidėję kaip taikūs protestai, peraugo į ginkluotą kovą, kai armija ėmėsi žiauriai malšinti nepaklusnumo apraiškas.

Pasiūlymas pradėti derybas – svarbus, bet pavėluotas

Sirijos opozicijos vadovo Ahmedo Moazo al Khatibo pasiūlymas pradėti derybas su režimo pareigūnais yra svarbus, tačiau „pavėlavęs dvejus metus“, antradienį komentavo režimą palaikantis dienraštis „al Watan“.

„Nors ir svarbūs, šeicho Moazo al Khatibo pareiškimai pavėlavę dvejus metus. Per tą laiką žuvo, buvo sužeisti arba paliko šalį mūsų geriausi jaunuoliai, o mes praradome savo elektros ir degalų infrastruktūrą, taip pat kai kurias karines pozicijas“, – rašoma ilgame „al Watan“ vedamajame.

„Praėjo dveji metai, per kuriuos daug praradome dėl opozicijos užsispyrimo ir atsisakymo derėtis“, – pridūrė dienraštis.

„Taigi, dabar kamuolys nebe Sirijos valstybės rankose, kaip Al Khatibas sakė“ pirmadienį, duodamas interviu arabų palydovinei televizijai „al Jazeera“, pažymėjo "al Watan“.

Šiame vedamajame pirmąkart buvo pateikta užuominų apie režimo pareigūnų nuomonę dėl netikėto A.M.al Khatibo pasiūlymo pradėti derybas, siekiant užbaigti jau beveik dvejus metus Siriją krečiantį konfliktą.

A.M.al Khatibas, vadovaujantis opozicinei Sirijos nacionalinei koalicijai, sakė esantis pasiruošęs kalbėtis su režimo pareigūnai, jeigu Damaskas paleis „160 tūkst. suimtųjų“ ir jeigu į užsienį pasitraukę sirai galės atnaujinti savo pasus, negrįždami į tėvynę.

Anksčiau opozicija reikalavo, kad prezidentas Basharas al Assadas atsistatydintų prieš pradedant derybas, tačiau analitikai nurodė, jog A.M.al Khatibo pozicijos pasikeitimas gali būti susijęs su įsitikinimu, jog per šį konfliktą visuomenė gali mirtinai nukraujuoti, jeigu Vakarų šalys nesiims veiksmų.

Pernai lapkritį Kataro sostinėje Dohoje įkurtą koaliciją daugelis valstybių ir tarptautinių organizacijų yra pripažinusios kaip vienintelę teisėtą Sirijų žmonių atstovę.

„Al Khatibo pareiškimai nepakankami. Dėl jų jis netampa visuomenės lygmenyje priimtinu derybininku“, – rašo „al Watan“, užsimindamas, kad opozicijos vadovo pasiūlymas nebuvo nuoširdus.

A.M.al Khatibo pareiškimai „yra politinis manevras, kuriuo jis stengiasi atitaisyti savo klaidą, kai palaikė (džihadistų judėjimą) „al Nusra Front“, teigia laikraštis.

Vedamajame sakoma, kad A.M.Khatibas „turėtų paaiškinti priežastis, kodėl jis palaiko „al Nusra Front“ ir apskritai terorizmą".

Nuo sukilimo prieš B.al Assadą pradžios 2011 metų kovą Damasko režimas teroristais įvardydavo visus disidentus ir sukilėlius.

Šiuo metu režimas visus sukilėlius priskiria prie „al Nusra Front“, kurį Jungtinės Valstijos laiko teroristine organizacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito