Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirijos vyriausybės pajėgos užėmė dar vieną „Islamo valstybės“ kontroliuotą miestą

Sirijos vyriausybės pajėgos ir jų sąjungininkai, prieš savaitę užėmę istorinį Palmyros miestą, sekmadienį atkovojo dar vieną džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kontroliuotą miestą šalies vidurio regione, paskelbė valstybinė žiniasklaida.
Sirijos kariai al Karjataino mieste.
Sirijos kariai al Karjataino mieste. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Puolimas al Karjataino mieste buvo surengtas padedant Rusijos aviacijos smūgiams ir tapo dar viena nesėkme IS ekstremistams Sirijoje. Viena padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija nurodė, kad vyriausybės pajėgos dabar kontroliuoja didžiąją dalį to miesto ir kad IS kovotojai atsitraukė į jo rytinius pakraščius.

Šis puolimas buvo surengtas praėjus savaitei po to, kai Sirijos pajėgos atkovojo Palmyrą, ir yra strategiškai svarbus Damasko režimui.

Užėmus al Karjatainą IS neteko savo pagrindinės bazės vidurio Sirijoje, o vyriausybės pajėgos iš šio miesto galės rengti tolesnes atakas prieš IS kontroliuojamas teritorijas netoli sienos su Iraku.

Pusiaukelėje tarp Palmyros ir sostinės Damasko esančiame al Karjataine anksčiau gyveno didelė krikščionių bendruomenė. Aktyvistai praeitą vasarą skelbė, kad tame mieste gyvena apie 40 tūkst. sunitų ir krikščionių, taip pat tūkstančiai vidaus pabėgėlių, pasitraukusių iš netoliese esančio Homso miesto. Daugelis krikščionių pabėgo iš al Karjataino, kai miestą pradėjo atakuoti IS pajėgos.

„Islamo valstybės“ ekstremistai susprogdino arba kitaip sunaikino daug istorinių paminklų Palmyros archeologiniame komplekse per 10 mėnesių trukusį viešpatavimą tame mieste, o senovinis Šv. Eliano vienuolynas netoli al Karjataino taip pat buvo sugriautas buldozeriais iškart po to, kai džihadistai užėmė tą miestą pernai rugpjūtį.

Krikščionys prieš karą sudarė apie 10 proc. gyventojų Sirijoje, kurioje tuomet gyveno apie 23 mln. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas