Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Skaičiavo ir apsiskaičiavo: ar tikrai vaikus iki 18 metų rekomenduojama skiepyti 72 kartus?

Internete pasirodė keistas vaikų skiepijimo grafikas. Teigiama, neva šiais laikais jie iki pilnametystės turėtų būti skiepijami net 72 kartus. Bet grafike pateikiami skaičiai prieštarauja net ir patys sau.
Svarbiausius rekomenduojamus skiepus vaikas gauna iki antrojo gimtadienio
Svarbiausius rekomenduojamus skiepus vaikas gauna iki antrojo gimtadienio / Shutterstock nuotr.

Skiepų padaugėjo 36 kartus?

Aptiktu grafiku pasidalijo viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos.

„Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) rekomenduojamų skiepų, skirtų vaikams iki 18 metų, skaičiaus palyginimas.

1962 metais buvo 5 injekcijos. 1983 metais – 24. 2019 metais – 72“, – skaičiavo internautė.

Ekrano nuotrauka iš „Facebook“
Ekrano nuotrauka iš „Facebook“

Skaičiai nesutampa

Nėra aišku, iš kur ji ištraukė šiuos skaičius. Aprašyme nurodyta, neva statistika paimta iš CDC duomenų, tačiau ant nuotraukos nematyti jokio šaltinį patvirtinančio ženkliuko ar nuorodos.

JAV ligų kontrolės ir profilaktikos centras (CDC)/JAV ligų kontrolės ir profilaktikos centras (CDC)
JAV ligų kontrolės ir profilaktikos centras (CDC)/JAV ligų kontrolės ir profilaktikos centras (CDC)

Kadro apačioje yra nuoroda į puslapį adresu InformedChoiceUSA.org, tačiau toks tinklalapis apskritai neegzistuoja.

Be to, net ir nuotraukoje pateiktoje informacijoje yra skaičiavimo klaidų. Nurodoma, jog 1962 m. buvo rekomenduojamos 3 vakcinos, tačiau suskaičiuota, jog tai yra 5 skiepai.

Taigi galima daryti prielaidą, jog kažkuria iš vakcinų rekomenduojama pasiskiepyti kelis kartus arba viena iš vakcinų skiepytis reikėtų 3 kartus.

Tarp rekomenduotųjų 1983 m. išvardytos 4 skirtingos vakcinos – DTP (difterijos), OPV (poliomielito), MMR (tymų, epideminio parotito ir raudonukės), Td (stabligės ir difterijos vakcina).

Bet sąraše jos kartojasi. Iš to galima suprasti, kad vakcinas reikia kartoti kas kelis mėnesius. Su visais pakartotinais skiepais sąraše iš viso yra 11 įvairių vakcinų dozių. Tačiau apačioje nurodoma, kad tai yra 24 dozės.

Panaši situacija – ir su 2019 m. neva rekomenduotų skiepų sąrašu. Čia vakcinos taip pat kartojasi, o šalia nurodoma, kelių mėnesių ar metų sulaukus reikėtų skiepytis.

Apačioje suskaičiuota, kad iš viso 2019 m. neva buvo rekomenduojami 72 skiepai vaikams, bet tiesiog suskaičiavus visas dozes išeina, kad iš tiesų išvardyti tik 56 skiepai.

Kokios yra rekomendacijos?

CDC svetainėje galima rasti rekomenduojamą vaikų ir paauglių imunizacijos grafiką. Jame pateiktos rekomendacijos, skirtos daugiausiai JAV piliečiams. Lietuvoje galiojančias rekomendacijas galima rasti Valstybės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) tinklalapyje.

CDC vaikų ir paauglių skiepijimo grafikas
CDC vaikų ir paauglių skiepijimo grafikas

Nei viename grafike nėra nurodoma, kad vaikai iki 18 metų turėtų būti skiepijami 72 kartus.

Pavyzdžiui, SAM rekomendacijų sąraše iš viso nurodytas 31 skiepas. Tačiau kartu pažymimos ir išlygos, kurios gali koreguoti dozių skaičių. Pavyzdžiui nurodoma, kad PCV (pneumokokinės infekcijos vakcina) ir MenB (B tipo meningokokinės infekcijos vakcina) gali būti skiepijama kartu su MMR (tymų, epideminio parotito, raudonukės vakcina).

Sveikatos apsaugos ministerija/SAM skiepijimų kalendorius
Sveikatos apsaugos ministerija/SAM skiepijimų kalendorius

CDC skiepų kalendoriuje yra dar daugiau įvairių išlygų. Nurodyta 15 skirtingų skiepų, kai SAM mini tik 10. Be to, Lietuvoje taikomas kalendorius tęsiasi iki 15-16 m. amžiaus, o CDC – iki 18 m.

Net atsižvelgus į CDC išlygas bei tai, kad nuo gripo rekomenduojama vaikus skiepyti nuo 6 mėn. kiekvienais metais bent po vieną ar du kartus, o nuo 7-10 metų – po vieną kartą, bendras vakcinų skaičius nesiekia 72.

Tarp SAM ir CDC rekomenduojamų vakcinų yra skiepai nuo tuberkuliozės, hepatito B, kokliušo, difterijos stabligės, B tipo haemophilus influenzae infekcijos, poliomielito, pneumokokinės infekcijos, tymų, epideminio parotito, raudonukės, žmogaus papilomos viruso infekcijos, B tipo meningokokinės infekcijos bei rotaviruso infekcijos.

Į CDC rekomendacijas įtraukiami ir skiepai nuo gripo, vėjaraupių, hepatito A.

15min verdiktas: iš dalies melas. Internautės pasidalintoje nuotraukoje pateikiami netikslūs skaičiai, kurie prieštarauja net patys sau. Tiek CDC, tiek SAM pateikiamuose vaikų skiepų rekomendacijose nenurodoma, kad vaikai turėtų būti paskiepyti 72 kartus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas