Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Skaitmeninis gulagas“: Rusijos valdžia užsimojo gudriai rinkti gyventojų duomenis

Praėjusią savaitę prezidento Rusijos Vladimiro Putino pasirašytas įstatymas dėl elektroninių šaukimų į kariuomenę leis sukurti gyventojų duomenų „superbazę“, praneša „The Bell“, remdamasis šaltiniais, susipažinusiais su valstybės informacinių sistemų kūrimu.
Į Rusijos kariuomenę mobilizuotų vyrų pratybos
Į Rusijos kariuomenę mobilizuotų vyrų pratybos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip teigia Skaitmeninių reikalų ministerijos pareigūnai, vieningas karinę tarnybą privalančių atlikti asmenų registras, kurį pagal įstatymą reikia sukurti skaitmenizuojant karinės įskaitos tarnybas, pradės veikti arčiau rudens, tačiau jo funkcijos bus daug platesnės, nei tvirtina leidinio šaltiniai.

Pagal įstatymą registre bus pateikiama daug asmeninės informacijos – nuo paso duomenų ir mokesčių mokėtojo kodo iki faktinės gyvenamosios vietos ir informacijos apie sveikatos būklę. Iš tikrųjų jų bus dar daugiau, o už „duomenų bazės“ tvarkymą bus atsakinga Federalinė saugumo tarnyba (FSB), sakė šaltinis „The Bell“.

„Norima sukurti superduomenų bazę, kurioje būtų surinkta visa įmanoma informacija apie asmenį, – aiškino šaltinis. – Jau seniai svajota turėti viską vienoje vietoje. Tai padaryti norėta jau seniai, bet nepavykdavo, nes skirtingos įstaigos nenorėjo tarpusavyje dalytis duomenimis.“

„Didysis brolis“, be kita ko, stebės duomenis apie bankų operacijas ir piliečių judėjimą. Nors įstatymas tiesiogiai neįpareigoja bankų dalytis informacija apie mokėjimus, panašius duomenis turi taksi paslaugos, kurios jau dabar privalo dalytis keleivių kelionių duomenimis su FSB.

Naujasis įstatymas leidžia uždrausti žmogui išvykti iš šalies išsiuntus šaukimą per valstybės tarnybas, o neatvykus per 20 dienų į karinį komisariatą – atimti teisę vairuoti automobilį, užsiimti verslu ir vykdyti nekilnojamojo turto sandorius.

Kovo pabaigoje FSB pareikalavo visą parą gauti prieigą prie taksi automobilių geografinės vietos nustatymo, taip pat prie klientų naudojamų banko kortelių duomenų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mobilizuoti Rusijos rezervistai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mobilizuoti Rusijos rezervistai

Dabar akivaizdu, kad kalbama ne tik apie šaukimo į kariuomenę organizavimo pokyčius, bet ir apie plataus masto piliečių skaitmeninės kontrolės mechanizmo sukūrimą, sako politologė Tatjana Stanovaja.

„Skaitmeninis Gulagas, apie kurį tiek daug kalbėta pandemijos metu, dabar įgauna formą. Tradicinė valstybės prievartos sistema performuojama, o pagrindinės teisės, tokios kaip judėjimo laisvė, teisė į darbą ir privačios nuosavybės neliečiamumas, ribojamos“, – sakė ji.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„AP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Be to, naujasis įstatymas leidžia uždrausti žmogui išvykti iš šalies išsiuntus šaukimą per valstybės tarnybas, o neatvykus per 20 dienų į karinį komisariatą – atimti teisę vairuoti automobilį, užsiimti verslu ir vykdyti nekilnojamojo turto sandorius.

„Reguliuodama kiekvieno piliečio prieigą prie teisių ir lengvatų, valdžia tikisi sukurti lojalią skaitmeninę daugumą ir sukurti situaciją, kai iškritimas iš sistemos reikštų „socialinę mirtį“, – sakė T.Stanovaja. – Vėliau šis metodas gali išplisti ir į kitas sritis, sukuriant valstybinę visiškos skaitmeninės priežiūros, prievartos ir bausmių sistemą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas