Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Skandalas dėl TVF pareigūnų vizito į Maskvą: pasisakė ir Lietuva

Artėjančią Tarptautinio valiutos fondo pareigūnų kelionę į Rusiją Kremlius panaudos propagandai, laiške institucijos vadovei rašo Ukrainą remiančių Europos vyriausybių grupė.
Kremlius ir Kristalina Georgijeva
Kremlius ir Kristalina Georgijeva / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ukrainos rėmėjai teigia, kad TVF, lankydamasis Rusijoje, siunčia žinią, jog santykiai su Maskva normalizuojasi, nepaisant jos tebesitęsiančios agresijos Ukrainoje.

Lietuvos, Estijos, Latvijos, Švedijos, Latvijos, Švedijos, Suomijos, Danijos, Norvegijos, Islandijos ir Lenkijos finansų ministrai laiške Kristalinai Georgijevai, kurį matė leidinys „Politico“, teigė, kad „Rusijos režimas neabejotinai pasinaudos šiuo vizitu propagandos tikslais“.

„Toks žingsnis sukeltų didelę riziką TVF reputacijai“, – įspėjama laiške.

Vašingtone įsikūrusios organizacijos pareigūnai pirmą kartą nuo 2022 m. vasario mėn. įvykusios plataus masto invazijos į Ukrainą ketina apsilankyti Rusijoje. Virtualios diskusijos prasidės rugsėjo 16 d., o asmeniniai susitikimai turėtų įvykti netrukus po to.

Siūlė surengti susitikimą ne Rusijoje

Nors TVF siūlė surengti susitikimą kitoje šalyje, jis galiausiai sutiko su Kremliaus sąlyga vykti į Rusiją, teigė du pareigūnai, susipažinę su bylos eiga. Virtualios diskusijos prasidės rugsėjo 16 d., o asmeniniai susitikimai turėtų įvykti netrukus po to.

Prieštaringai vertinama kelionė gali atgrasyti Ukrainai palankias vyriausybes nukreipti savo pagalbą Kyjivui per TVF, laiške rašė devynios vyriausybės.

Manoma, kad Lietuva ir kitos šalys užduos klausimus K.Georgijevai per penktadienį Budapešte (Vengrija) vykstančio neoficialaus euro zonos finansų ministrų susitikimo sesiją.

TVF gynėsi, kad vizitas į Rusiją, vieną iš 190 organizacijos narių, yra sutartinis įsipareigojimas.

„Fondas ir jo šalys narės turi abipusį įsipareigojimą rengti konsultacijas pagal TVF sutarties straipsnių IV straipsnį (pagal kurį TVF kasmet diskutuoja su kiekvienos šalies narės pareigūnais)“, – rašoma TVF pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas