Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Skelbiant nuosprendžius Sausio 13-osios byloje – Kremliaus melai ir gąsdinimai

Vilniaus apygardos teismui skelbiant nuosprendžius Sausio 13-osios byloje, Kremliaus propagandos portalai bando diskredituoti teisingumo paieškas ir „išteisinti“ septyneriems metams kalėjimo nuteistą Jurijų Melį. Viename portale rašoma, kad dėl J.Melio įkalinimo Rusija galėtų Lietuvą paveikti ekonominėmis priemonėmis, pavyzdžiui, apriboti dujų tranzitą.
Sausio 13-osios įvykiai
Sausio 13-osios įvykiai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaltinimai dėl 1991 metų sovietų agresijos pateikti 67-iems Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos piliečiams, trečiadienį jie visi pripažinti kaltais dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui.

TAIP PAT SKAITYKITE: Teismas skelbia nuosprendį Sausio 13-osios byloje, prireikė greitosios pagalbos

Sumenkinami nusikaltimai

„Nuosprendis Meliui – nuosprendis Lietuvai“, – skelbia dar vasarį rašyto, tačiau trečiadienį portale RuBaltic.Ru vėl aukštas pozicijas užimančio straipsnio antraštė.

Vyriausiuoju portalo redaktoriumi prisistatantis Sergejus Rekeda rašo, kad tuomet „posovietinės respublikos architektams buvo būtina sužaisti kruviną spektaklį“, kuriame buvo pasitelkti „paslaptingi snaiperiai“, žuvusieji kovoje už laisvę, tankų sutraiškyti asmenys, ant kurių esą nebuvo nė vieno įbrėžimo.

15min primena, kad Sausio 13-osios naktį žuvo 14 žmonių, dar apie 700 buvo sužeista.

„Šiandien toks spektaklis mums atrodo kaip pigus televizijos serialas su banaliais dialogais ir mediniais aktoriais“, – rašo S.Rekeda.

Autorius bando diskredituoti bylą pasitelkdamas klaidinančius argumentus. Pavyzdžiui, tikina, kad televizijos bokšto šturmas vyko „jau nebeegzistuojančioje valstybėje – SSRS“.

15min primena, kad Lietuva nepriklausomybę atkūrė 1990-ųjų kovo 11-ąją, o Rusija perversmą bandė įvykdyti 1991-ųjų sausio 13-ąją.

Trečiadienį RuBaltic.Ru publikuotame straipsnyje Aleksejus Iljaševičius tikina siekiantis paaiškinti, „kas yra ne taip su Sausio 13-osios byla“.

Šiame straipsnyje daugiausia dėmesio skiriama Jurijui Meliui, kuriam trečiadienį skirta subendrinta 7 metų laisvės atėmimo bausmė. Jis – vienas iš nedaugelio kaltinamųjų šioje byloje, sulaikytas Lietuvos teisėsaugos.

Rusijos pilietis J.Melis laikomas suimtas nuo 2014 kovo, kai buvo sulaikytas kertantis per sieną. Jis tarnavo Vilniaus 106 tankų pulke, čia ėjo įgulos vado pareigas, didžiąją dalį leido Pabradės poligone.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurijus Melis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurijus Melis

Prokurorai nustatė, kad J.Melio vadovaujamas tankas Sausio 13-ąją išlaužė Vilniaus televizijos bokštą juosiančią tvorą ir įvažiavęs į teritoriją šaudė tuščiais užtaisais.

Nors A.Iljaševičius savo tekste cituoja teismo medžiagą, kurioje tvirtinama, kad J.Melis ne mažiau nei tris kartus šaudė į minią, didesniu šriftu pateikiama kiek kitokia išvada.

„Štai ir visi „kruvini“ Jurijaus Melio nusikaltimai: išlaužė tvorą ir švietė piliečiams į veidus“, – rašoma RuBaltic.Ru.

Kalba apie ekonominį poveikį

Portale baltnews.lt rašoma apie Kaliningrade vykusią diskusiją apie Sausio 13-osios įvykius. Straipsnyje cituojamas politologas Aleksandras Nosovičius, siūlęs, kad Rusija Lietuvą dėl J.Melio galėtų paveikti ekonominėmis priemonėmis.

„Mūsų dujotiekis eina per Lietuvą, ir jai reikėtų tai priminti. Reikia priminti ne tai, kad galime riboti dujų tiekimą, bet ir blokuoti ekonominius ryšius“, – cituojamas A.Nosovičius.

15min anksčiau rašė, kad nors Kaliningrado srityje buvo atidarytas suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas, dėl kurio ši Rusijos sritis galėtų atsisakyti dujų tranzito per Lietuvą, tai būtų ekonomiškai nenaudinga jai pačiai.

Prieš nuosprendžių Sausio 13-osios byloje paskelbimą vykusioje diskusijoje A.Nosovičius tikino, kad, jei J.Meliui bus skirta 16 metų įkalinimo, „Rusija turėtų susimąstyti, ar jei reikalinga diplomatinė atstovybė Lietuvoje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas