Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Škotijos vadovė pasmerkė buvusių Katalonijos ministrų areštą

Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon sukritikavo sprendimą suimti aštuonis katalonų ministrus dėl jų vaidmens siekiant regiono nepriklausomybės ir paragino imtis demokratinių priemonių krizei spręsti.
Škotijos premjerė Nicola Sturgeon
Škotijos premjerė Nicola Sturgeon pasmerkė buvusių Katalonijos ministrų areštą / „Scanpix“ nuotr.

„Nesutarimas dėl Katalonijos ateities yra politinis“, – „Twitter“ rašė Škotijos nacionalinės partijos (SNP) vadovė ir Škotijos nepriklausomybės nuo Jungtinės Karalystės šalininkė.

„Krizę reikėtų spręsti demokratiškai, o ne įkalinant politinius oponentus“, – pridūrė ji.

Prognozuojama, kad Ispanijos Aukščiausiojo Teismo teisėja, tirianti Katalonijos pareigūnų pastangas paskelbti regiono nepriklausomybę, penktadienį išduos orderį atstatydinto ir į Briuselį pasitraukusio regiono prezidento Carleso Puigdemont'o areštui. Toks sprendimas turbūt dar labiau padidins įtampą su Ispanija, vykstant didžiausiai šalies politinei krizei per kelis dešimtmečius.

Europos arešto orderis turėtų būti išduotas kitą dieną po to, kai daugumai C.Puigdemont'o vyriausybės narių buvo skirtas kardomasis įkalinimas.

„Nepriklausomai nuo nuomonės apie Katalonijos nepriklausomybę, išrinktų vadovų įkalinimas nėra teisingas ir turi būti pasmerktas visų demokratų“, – sakė N.Sturgeon.

C.Puigdemonto vyriausybė, nepaisydama Ispanijos teismų draudimų, spalio 1 dieną surengė referendumą dėl nepriklausomybės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./C.Puigdemont'as negrįžta į Kataloniją iš Briuselio
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./C.Puigdemont'as negrįžta į Kataloniją iš Briuselio

Ispanijos policija nesėkmingai mėgino referendumą sustabdyti, kai kuriais atvejais net panaudodama gumines kulkas prieš balsadėžes gynusius rinkėjus.

Po referendumo, Katalonijos parlamentas praėjusį penktadienį nusprendė skelbti nepriklausomybę.

2014 metais SNP ir kitos už Škotijos nepriklausomybę pasisakančios partijos pralaimėjo referendumą dėl Škotijos atsiskyrimo nuo Jungtinės Karalystės: 45 procentai balsavo atsiskirti, 55 procentai norėjo likti Britanijos dalimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito