Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Slaptas JAV ir Rusijos gynybos ministrų pokalbis: perspėjo Pentagoną apie „Kyjivo operaciją“

Šio mėnesio pradžioje Jungtinių Valstijų gynybos sekretorius Lloydas Austinas sulaukė neįprasto skambučio – su juo norėjo pasikalbėti naujasis Rusijos gynybos ministras Andrejus Belousovas.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / Generalinio štabo nuotr.

Amerikiečių leidinys „The New York Times“ atkreipė dėmesį, kad nuo plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios L.Austinas su tuometiniu Rusijos gynybos ministru Sergejumi Šoigu telefonu kalbėjosi tik penkis kartus – beveik visada Pentagono iniciatyva ir dažnai siekdamas išvengti klaidingų apskaičiavimų, galinčių eskaluoti konfliktą.

Pasak straipsnio, birželio 25 d. Pentagono vadovas susisiekė su naujuoju Rusijos ministru, stengdamasis išlaikyti „atviras ryšio linijas“. Tai buvo pirmas šių už gynybą atsakingų pareigūnų pokalbis telefonu po to, kai ekonomistas A.Belousovas pakeitė ilgametį Rusijos gynybos ministrą S.Šoigu.

„AFP“/„Scanpix“/JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas
„AFP“/„Scanpix“/JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas

Skambutis iš A.Belousovo liepos 12 d. buvo skirtas įspėti, žurnalistams nurodė du JAV pareigūnai ir dar vienas apie pokalbį žinantis asmuo.

Jų teigimu, rusai pastebėjo, kad Ukraina rengia slaptą operaciją prieš Rusiją, kurią, jų manymu, palaimino amerikiečiai. Nurodoma, kad A.Belousovas pasiteiravo, ar Pentagonas žino apie šį sąmokslą ir ar supranta, kad jis gali padidinti įtampą tarp Maskvos ir Vašingtono.

Šaltiniai „The New York Times“ teigė, kad Pentagonas buvo nustebintas tokio kaltinimo ir naujienų – toks planas jiems nebuvo žinomas.

Tačiau kad ir ką atskleidė A.Belousovas, pasak pareigūnų, buvo priimta pakankamai rimtai, todėl JAV susisiekė su Ukraina ir perspėjo, kad, jeigu Kyjivas galvoja padaryti ką nors panašaus, tai verčiau jau – nedarytų.

„Nepaisant to, kad Ukraina yra labai priklausoma nuo Jungtinių Valstijų karinės, žvalgybos ir diplomatinės paramos, Ukrainos pareigūnai ne visada skaidriai bendrauja su amerikiečių kolegomis apie savo karines operacijas, ypač tas, kurios nukreiptos prieš Rusijos taikinius už priešo linijos“, – rašo „The New York Times“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrejus Belousovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrejus Belousovas

Šios operacijos ne kartą sukėlė JAV pareigūnų nepasitenkinimą, nes, jų nuomone, jos nepagerino Ukrainos padėties mūšio lauke, bet tik padidino pavojų, kad išsiplės karas ir dėl to nukentės Europos sąjungininkai.

Per pastaruosius dvejus metus tarp JAV nerimą sukėlusių operacijų buvo smūgis Rusijos oro pajėgų bazei vakarinėje Krymo pakrantėje, sunkvežimio sprogdinimas, per kurį buvo sunaikinta dalis Kerčės sąsiaurio tilto, jungiančio Rusiją su Krymu, ir bepiločių orlaivių smūgiai Rusijos gilumoje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tokius smūgius dažnai vadina „teroristiniais išpuoliais“, o Kremlius juos pasitelkia kaip įrodymą, kad pagrįstų melagingą V.Putino teiginį, jog jo invazija į Ukrainą iš tikrųjų yra gynybinis karas.

Nepaisydami amerikiečių neigimų, Rusijos pareigūnai viešai tvirtina, kad tokie smūgiai negalėtų būti vykdomi be JAV pritarimo ir paramos.

Žurnalistai pažymėjo neišsiaiškinę, ar tariamas Ukrainos sąmokslas šį mėnesį buvo tikras ir neišvengiamas, taip pat vis dar neaišku, kokią formą jis galėjo įgauti.

Pentagono ir Baltųjų rūmų pareigūnai teigia, kad nieko neįvyko – kol kas. Jie atsisakė išsamiau apibūdinti šį skambutį, tačiau pabrėžė priešininkų dialogo būtinybę.

„Pokalbio metu sekretorius pabrėžė, kad svarbu išlaikyti bendravimo linijas vykstant Rusijos karui prieš Ukrainą“, – praėjus kelioms valandoms po liepos 12 d. įvykusio pokalbio žurnalistams sakė Pentagono atstovė atstovai Sabrina Singh.

Pentagono pareigūnai taip pat atsisakė pasakyti, ar L.Austinas šį klausimą iškėlė per antradienį vykusį pokalbį telefonu su savo kolega iš Ukrainos Rustemu Umerovu.

Rusijos gynybos ministerijos pareiškime po liepos 12 d. pokalbio patvirtinta, kad jį inicijavo A.Belousovas, ir pridurta, kad „buvo aptartas grėsmių saugumui prevencijos ir galimos eskalacijos rizikos mažinimo klausimas“. Tačiau pareiškime nebuvo užsiminta apie įtariamą Ukrainos slaptą misiją.

„Retas žvilgsnis į jautraus gynybos ministrų pokalbio užkulisius iliustruoja, kiek daug daugiau yra privačių Amerikos ir Rusijos pareigūnų pokalbių nei tai, kas atskleidžiama visuomenei. Ir kaip Jungtinės Valstijos ir Rusija stengiasi užkulisiuose valdyti eskalacijos riziką“, – rašo „The New York Times“.

L.Austinas ir A.Belousovas „apsikeitė nuomonėmis apie padėtį aplink Ukrainą“, sakoma Rusijos gynybos ministerijos pareiškime apie tą patį pokalbį. Taip pat priduriama, kad A.Belousovas „atkreipė dėmesį į tolesnio padėties eskalavimo pavojų, susijusį su tolesniu Amerikos ginklų tiekimu Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms“.

Tačiau du su pokalbiu susipažinę pareigūnai atskleidė, kad Pentagono vadovas taip pat perspėjo savo kolegą iš Rusijos negrasinti JAV kariams Europoje didėjant įtampai Ukrainoje.

Maždaug po keturių dienų Amerikos gynybos pareigūnai, reaguodami į neaiškius Kremliaus grasinimus dėl to, kad Ukraina naudoja tolimojo nuotolio ginklus Rusijos teritorijoje, padidino saugumo pavojaus lygį karinėse bazėse Europoje.

Amerikiečių pareigūnai teigė, kad nebuvo surinkta jokios konkrečios žvalgybinės informacijos apie galimas Rusijos atakas prieš Amerikos bazes. Bet kokia tokia Rusijos ataka, nesvarbu, ar ji būtų atvira, ar slapta, būtų reikšmingas jos karo Ukrainoje eskalavimas.

„Šiais pokalbiais siekiama išvengti blogiausių rezultatų santykiuose, kurie potencialiai gali peržengti ribą“, – anksčiau komentavo su JAV gynybos ministerija siejamo analitinio centro „RAND Corporation“ Rusijos analitikas Samuelis Charapas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus