Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Slapti Kremliaus propagandos fabrikai: „agresija pasipila ir į tikrovę“

Liudmila Savčiuk neseniai paviešino savo patirtį dirbant Kremliaus internetinės propagandos gamykloje Sankt Peterburge. Duodama interviu „Der Spiegel“ ji pasakojo, kaip pasislėpę darbuotojai pluša skleisdami „ekstremistines“ Kremliaus idėjas. „Tikiu, kad šiose propagandos gamyklose iš tiesų vykdomi ekstremizmo nusikaltimai“, – sakė L.Savčiuk.
Liudmila Savčiuk
Liudmila Savčiuk / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pradėdama kalbėti su portalu „Der Spiegel“, 34 metų moteris pabrėžė, kad ji nebuvo tiesiog propagandos gamyklos darbuotoja. Masinės propagandos biure ji pradėjo dirbti specialiai tam, kad galėtų iškelti jį į dienos šviesą.

Politinė aktyvistė tvirtina, kad priimami darbuotojai yra verčiami pasirašyti konfidencialumo sutartį. Pasikonsultavusi su teisininkais, ji nusprendė jų nepaisyti ir išviešinti ten vykdomą veiklą bei žmones, kurie už ją atsakingi. „Nuo pat pradžių biure sukuriama didžiausio paslaptingumo atmosfera. Man ji iš karto pasirodė juokinga. Tos konfidencialumo sutartys išties neturi jokio teisinio pagrindo“, – ji sakė interviu „Der Spiegel“.

Propagandistai, anot L.Savčiuk, daugiausia rašo rusų kalba, nors yra ir angliškai Kremliaus idėjas skleidžiančių padalinių.

L.Savčiuk aiškino, kad samdomi propagandistai akyviausiai dirba su tarptautinėmis platformomis „Facebook“, „Twitter“, „YouTube“ ir „Livejournal.com“ ir vietinėmis socialinėmis sistemomis „VK.com“ bei „Odnoklassniki“. Jie taip pat esą rašo komentarus straipsniams didžiausiuose šalies naujienų portaluose ir forumuose.

Propagandistai, anot L.Savčiuk, daugiausia rašo rusų kalba, nors yra ir angliškai Kremliaus idėjas skleidžiančių padalinių. Propagandos pogrindyje aktyviai paliečiamas Ukrainos klausimas.

„Yra ir atskira grupė žmonių, kurie apsimeta žurnalistais. Jie pildo netikrus Ukrainos naujienų portalus, pasivadinusius įvairiais vardais: „Charkivo naujienos“, „Federalinė naujienų taryba“ ir pan. Kai kurie užsiima vaizdo tinklaraščiais, netgi apsimeta Rusijos opozicijos nariais“, – interviu „Der Spiegel“ tvirtino L. Savčiuk.

Darbas esą neblogai apmokamas (800 Eur per mėnesį). Atlyginimai darbuotojus pasiekdavo vokeliuose po stalu, todėl nepalikdavo administracinių pėdsakų.

Blogiausia tai, kad ten dirbantys jaunuoliai yra visiškai abejingi tam, ką rašo.

Komentuodama kolektyvą, su kuriuo teko susidurti, buvusi samdoma propagandistė pasakojo, kad daugiausia ten dirba studentai. „Būdama 34 metų, jaučiausi išimtimi. Blogiausia tai, kad ten dirbantys jaunuoliai yra visiškai abejingi tam, ką rašo. Tikiu, kad šiose propagandos gamyklose iš tiesų vykdomi ekstremizmo nusikaltimai“, – kalbėjo ji.

L.Savčiuk „Der Spiegel“ vardindama užduočių pavyzdžius minėjo, kad propagandiniai paliepimai buvo paskleisti žinias, jog Borisas Nemcovas buvo pats kaltas dėl savo mirties, rašyti, kad Europos Sąjungoje gyventi yra nepakeliama, aukštinti Rusijos gynybos ministrą Sergejų Šoigu ir pan.

Paklausta, ar mano, kad tokia propaganda turi realų poveikį, L.Savčiuk atsakė: „Tikrai taip. Agresija ir neapykanta pasipila ir į tikrovę.“

L.Savčiuk, atstovaujama advokatės, žmogaus teisių gynėjų organizacijos „Kommanda-29“ narės Darjos Suchich padavė buvusį savo darbdavį į teismą. Kitame interviu „The Telegraph“ ji sakė: „Noriu, kad ta vieta būtų uždaryta. Tie žmonės naudoja propagandą, kad sugriautų objektyvumą ir priverstų žmones abejoti bet kokio pilietinio pasipriešinimo galimybe. O blogiausia, kad jie tai daro apsimesdami esantys mumis, Rusijos piliečiais.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas