Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slaptos derybos su Kremliumi: žurnalistai papasakojo, kaip buvo išvedami „Azovstal“ gynėjai

2022 m. balandžio mėn. nedidelė Ukrainos ir Rusijos atstovų grupė pradėjo slaptas derybas dėl gamyklos „Azovstal“ apgulties nutraukimo. Derybų tikslas buvo leisti Ukrainos kariškiams ir civiliams palikti „Azovstal“. CNN žurnalistai papasakojo, kaip viskas vyko.
„Azov“ pulko kovotojo nuotraukose užfiksuotos dienos „Azovstal“ gamykloje
„Azov“ pulko kovotojo nuotraukose užfiksuotos dienos „Azovstal“ gamykloje / Dmytro Kozackio nuotr.

Iš Ukrainos pusės iniciatyva surengti derybas kilo iš parlamento nario Oleksandro Kovaliovo, kuris televizijos kanalui sakė, kad buvo tarpininkas ankstyvuosiuose derybų etapuose.

Pasak parlamentaro, daugelis kitų žmonių nesėkmingai bandė derėtis dėl patekimo į apgultą gamyklą: „Prieš mane buvo 11 nesėkmingų misijų, ir niekas netikėjo, kad apskritai įmanoma ten patekti“, – sakė O.Kovaliovas.

Ukrainos karinės žvalgybos vadovas Kyryla Budanovas buvo susipažinęs su O.Kovaliovo planais. Jis nelabai tikėjo tokios misijos sėkme, tačiau iniciatyvai pritarė.

Tada O.Kovaliovas ėmėsi veiksmų – susisiekė su buvusiu SBU agentu, išdaviku Valentinu Kryžanovskiu, kuris 2014 m. perbėgo į Rusiją.

Balandžio pabaigoje O.Kovaliovas ir V.Kryžanovskis susitiko su Rusijos pietinės karinės apygardos 8-osios gvardijos jungtinės ginkluotųjų pajėgų armijos generolu leitenantu Andrejumi Syčiovu.

Dmytro Kozackio nuotr./„Azov“ pulko kovotojo nuotraukose užfiksuotos dienos „Azovstal“ gamykloje
Dmytro Kozackio nuotr./„Azov“ pulko kovotojo nuotraukose užfiksuotos dienos „Azovstal“ gamykloje

Gegužės pradžioje atnaujinus derybas, jose dalyvavo K.Budanovo pirmasis pavaduotojas Dmytro Usovas. Tuo metu rusai į GRU „delegaciją“ įtraukė generolą leitenantą Vladimirą Aleksejevą ir generolą majorą Aleksandrą Zoriną.

Pasak O.Kovaliovo, V.Aleksejevas gegužės 9 d. derybose reguliariai darė pertraukas, kad galėtų paskambinti į Maskvą. Tyrimų grupės „Bellingcat“ žurnalistas Christo Grozevas mano, kad V.Aleksejevas galėjo atsiskaityti Saugumo Tarybos sekretoriui Nikolajui Patruševui.

Vėliau O.Kovaliovas trečią kartą apsilankė Mariupolyje. Prasidėjus „rimtoms deryboms“, buvo iškeltos tokios sąlygos: paliaubos abiejose pusėse, „Azovstal“ perdavimas ir „civilizuotos sąlygos mūsų karo belaisviams bei mainai“. Tą pačią dieną gynėjai pradėjo palikti gamyklą.

Dmytro Kozackio nuotr./„Azov“ pulko kovotojo nuotraukose užfiksuotos dienos „Azovstal“ gamykloje
Dmytro Kozackio nuotr./„Azov“ pulko kovotojo nuotraukose užfiksuotos dienos „Azovstal“ gamykloje

O.Kovaliovas pridūrė, kad didžiąją dalį derybų dėl „Azovstal“ jis perdavė Ukrainos žvalgybai. Tačiau vėliau Ukrainos parlamento vadovas gavo K.Budanovo laišką, kuriame Ukrainos karinės žvalgybos vadovas dėkojo O.Kovaliovui už jo vaidmenį derybose.

Šiuo metu Ukraina pagal sutartus mainus grąžina „Azovstal“ gynėjus iš Rusijos nelaisvės, o penki „Azovstal“ buvę „Azov“ vadai yra Turkijoje. Pagal susitarimą jie negali iki karo pabaigos grįžti į Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas