Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Slaptų „Coca-Cola“ ir „Pepsi“ pavadinimų reikšmių ieško Izraelyje, bet ar jos yra?

Socialiniame tinkle „Facebook“ pasirodė vaizdo įrašas, kuriame aiškinama, kad populiarių gaiviųjų gėrimų „Coca-Cola“ ir „Pepsi“ pavadinimai turi tam tikrą reikšmę hebrajų kalboje arba yra susiję su žydų genocidu. Nieko panašaus – pastarasis pavadinimas buvo sugalvotas kone pusę amžiaus iki Holokausto pradžios, o tolimų sąsajų galima įžvelgti nebent su arabų kalba.
„Coca Cola“
„Coca Cola“ / Vida Press nuotr.

Reikšmę išaiškina kompiuteris

Viena „Facebook“ vartotoja liepos pradžioje pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame girdėti, kaip rusakalbis vyras balsu kamantinėja paieškos sistemos asistentą apie minėtus gazuotus gėrimus.

„Ką hebrajų kalba reiškia „Coca-Cola“?“ – teiraujasi jis ir gauna atsakymą, kad pagal viename tinklalapyje pateiktą informaciją šis pavadinimas hebrajiškai reiškia „Nėra Mahometo, nėra Mekos“.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete skelbiamos tariamos slaptos „Coca-Cola“ ir „Pepsi“ pavadinimų reikšmės, bet jų nėra
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete skelbiamos tariamos slaptos „Coca-Cola“ ir „Pepsi“ pavadinimų reikšmės, bet jų nėra

Tuomet vyras už kadro to paties paklausia apie „Pepsi“ pavadinimą. Paieškos sistemos asistentas paaiškina, kad lotyniškomis raidėmis parašytą šį žodį apverstus ir tarp raidžių sudėjus taškus, išeis tam tikra data – 12.9.39 (1939 m. rugsėjo 12 d.).

Be to, anagrama PEPSI neva reiškianti „Mokėkite kiekvieną centą, kad išgelbėtumėte Izraelį“, nurodyta 50 sekundžių trukmės klipe.

Nei vieno, nei kito pavadinimo interpretacijos nėra teisingos. Jos paremtos sąmokslo teorija, o ne faktais. Apie tai dar pernai rašė Sakartvelo faktų tikrinimo tinklalapis „Myth Detector“.

Religiniai veikėjai nieko nerado

Sąmokslo teorija, esą „Coca Cola“ pavadinimas hebrajiškai reiškia „Nėra Mahometo, nėra Mekos“, sklando jau mažiausiai keliolika metų. Ji grindžiama tuo, kad į šio gėrimo logotipą žiūrint veidrodyje, raidės šiek tiek primena arabiškus rašmenis ir net esą galima įžiūrėti panašią frazę.

„Business Insider“ teigimu, tai tėra mitas. Mat apsuktą pavadinimą vis tiek reikia pakoreguoti, pavyzdžiui, „cola“ pakeisti į „cota“

Bendrovė „Coca-Cola“ savo ruožtu patikino, kad šį faktą išanalizavo nemažai dvasininkų. Jie esą nerado jokių religijos normų pažeidimų ar įžeidimų.

2000 m. vienas svarbiausių Egipto religinių veikėjų taip pat pakomentavo šį klausimą: panašūs teiginiai esantys nepagrįsti ir logotipas jokiu būdu neįžeidžia musulmonų.

Dabar visame pasaulyje atpažįstamas logotipas buvo sukurtas Atlantoje 1886 m., kai vakariečių verslai dar nelabai išmanė arabų kalbą, tad vargu ar užkodavo su ja susijusią reikšmę.

Izraelį lenkė ilgai

Veidrodyje žiūrint į „Pepsi“ pavadinimą raidės išties gali būti panašios į skaitmenis 12939. Reikiamose vietose sudėjus tarp jų taškus, išeina data 12.9.39 (1939 m. rugsėjo 12 d. Mat daugelyje šalių data pradedama rašyti nuo dienos, o metai gali būti rašomi praleidžiant amžiaus skaitmenis). Kaip tik tą dieną žydai esą pradėti kraustyti į getus.

Pirmas getas žydams atsirado 1939 m. spalį okupuotoje Lenkijoje. „Pepsi“ ištakos yra gerokai senesnės. 1893-iaisiais, kai Adolfui Hitleriui buvo vos ketveri, buvo įkurta bendrovė „Brady's Drink“.

Pavadinimas į „Pepsi-Cola“ pakeistas 1898 m. Gėrimas buvo reklamuojamas kaip padedantis kovoti su virškinimo problemomis (dispepsija), kaip tik iš to kilo pavadinimas „Pepsi“. Tad jo siejimas su kokia nors data, juoba žydų getų kūrimu ar Holokaustu, yra nepagrįstas.

Beje, abi minimos gaiviųjų gėrimų kompanijos ilgai nesirodė Izraelyje, mat nenorėjo dėl mažos šalies prarasti didžiulės arabų rinkos.

„The Coca Cola Company“ tik 1966 m. paskelbė apie šio produkto gamybą ir pardavimą Tel Avive. Reaguodamos į tai, Arabų lygos šalys nuo 1968-ųjų boikotavo įmonę, kai kurios jų tai darė net iki 1991 m.

Dėl panašių priežasčių „Pepsi“ Izraelyje pasirodė tik praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje.

Kai kurie JAV gyventojai abi įmones ilgą laiką laikė antisemitinėmis korporacijomis. Šiuo metu abu gėrimai sėkmingai parduodami ir Izraelyje, ir Vidurio Rytų musulmoniškose šalyse.

15min verdiktas: melas. Teiginiai, kad „Coca-Cola“ ir „Pepsi“ pavadinimai siejami su žydais ir turi tam tikrą reikšmę hebrajų ar arabų kalbose, tėra sąmokslo teorijos ir nepagrįsti jokia faktine informacija.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas