Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slaugė aiškina: reanimacijoje – vien skiepyti, iš tiesų statistika rodo, kad tik 20 proc.

COVID-19 vakcinų priešininkai patvirtinimą savo argumentams pagrįsti rado ne itin populiarioje Italijos televizijos laidoje. „Visi intensyvios terapijos skyriaus pacientai buvo paskiepyti“, – tiesioginiame eteryje pareiškė medicinos sistemos darbuotoja, replikuodama priešingus duomenis pateikusiam parlamentarui. Trumpu vaizdo įrašu, kurio pagrindine heroje tapo ši moteris, jau pasidalijo šimtai socialinių tinklų vartotojų, nors iš jos lūpų nuskambėjo klaidinanti informacija – statistika rodo, kad rugpjūtį dauguma reanimacijos skyrių pacientų buvo nepasiskiepiję.
Medikai Latvijoje
Medikai Latvijoje / ZUMAPRESS.com

„Iki pamainos pabaigos buvo tik paskiepyti“

„Italijos žiniasklaida pranešime spaudai teigė, kad intensyviosios terapijos skyriuose daugiausia guli neskiepyti žmonės, – savo paskyroje „Facebook“ greta vaizdo įrašo aiškina jauna pora. – Tačiau slaugytoja eteryje sakė, kad tai – netiesa, visi intensyvios terapijos pacientai yra skiepyti kelis kartus. Ir staiga ryšys su šia slaugytoja nutrūko.“

Žodžiai apie pacientus nėra išgalvoti – moteris išties taip sakė. Taip ji kalbėjo rugsėjo 16-osios vakarą tiesiogiai transliuojamos pokalbių laidos „Dritto e rovescio“ eteryje.

Šį pokalbių šou transliuoja konservatyvus kanalas „Rete 4“, priklausantis didžiausiai privačiai TV kompanijai „Mediaset“, kurią įkūrė tuomet dar tik būsimasis politikas ir premjeras Silvio Berlusconi.

7,4 proc. auditoriją turinčios kassavaitinės laidos pavadinimas yra tenise naudojamas terminas, reiškiantis smūgį iš dešinės ar iš kairės (Lietuvoje dažnai vartojami angliški žodžiai forehand ir backhand).

Prieš porą savaičių ketvirtadienio laidoje, kurioje dalyvavo būrys įvairių sričių atstovų – nuo medikų iki politikų, buvo kalbama apie vakcinas nuo COVID-19 ir žaliąjį pasą, kuris atitinka lietuvišką galimybių pasą.

Vienas iš laidos dalyvių – ilgametis Italijos farmacininkų federacijos prezidentas, parlamento žemesniųjų rūmų viceprezidentas Andrea Mandelli – paskelbė, kad dabar šalies ligoninių intensyvios terapijos skyriuose guli daugiausia nuo COVID-19 nepasiskiepiję pacientai.

Ekrano nuotr. iš mediasetplay.mediaset.it/Moteris apie pacientus intensyvios terapijos skyriuje prabilo reaguodama į parlamentaro Andrea Mandelli komentarą
Ekrano nuotr. iš mediasetplay.mediaset.it/Moteris apie pacientus intensyvios terapijos skyriuje prabilo reaguodama į parlamentaro Andrea Mandelli komentarą

Į tai netrukus sureagavo viena žiūrovė. Sveikatos apsaugos sistemos darbuotoja Cristina iš Turino prisistačiusi moteris, kuriai už nugaros buvo matyti plakatas su užrašu „Pasirinkimo laisvė“, paprieštaravo politikui.

„Kalbėjote, kad intensyvios terapijos skyriai pilni nepasiskiepijusių žmonių, – emocingai aiškino žiūrovė (maždaug nuo 1 val. 4 min.). – Šiandien iki 4 val. popiet – tada baigėsi mano pamaina, – visi žmonės, buvę intensyvios terapijos skyriuje, buvo paskiepyti. Nesakykite taip, nes tai nėra tiesa.“

Kaip tik šiuo jos pasisakymu (beje, ne tik su angliškais, bet ir su kiniškais subtitrais) dalinamasi socialiniuose tinkluose. Maždaug 45 sekundžių trukmės įrašas peržiūrėtas mažiausiai 5,3 tūkst. kartų, juo pasidalijo kone 700 žmonių.

Jame nebematyti, kaip, nuskambėjus greta stovėjusių grupės žiūrovų plojimams, virš jų galvų buvo iškeltas plakatas su užrašu „No Green Pass“ (angl. „Žaliajam pažymėjimui – ne“), o nesusivaldęs laidos vedėjas Paolo Del Debbio publikai mestelėjo: „Kokio velnio plojate?“

Ekrano nuotr. iš mediasetplay.mediaset.it/Laidos žiūrovai reikalavo laisvės rinktis
Ekrano nuotr. iš mediasetplay.mediaset.it/Laidos žiūrovai reikalavo laisvės rinktis

Ryšys su Cristina nenutrūko – moteris liko studijoje, tik pasitraukė į jos gilumą, o laida buvo tęsiama, įrašą galima rasti internete.

Vakcinuotų – tik penktadalis

Nors moters žodžiai iš televizijos laidos – tikri, bet prierašas „Facebook“ prasilenkia su statistika. Net jei Turino ligoninės intensyvios terapijos skyriuje galėjo būti gydomi vien nuo COVID-19 pasiskiepiję žmonės, visos šalies mastu situacija – visai kitokia. Būtent apie ją kalbėjo A.Mandelli.

Rugsėjo 15-ąją – laidos išvakarėse – paskelbtoje Aukštojo sveikatos instituto ataskaitoje teigiama, kad „Italijoje per pastarąsias 30 dienų COVID-19 dažniausiai buvo diagnozuota nepasiskiepijusiems žmonėms“.

„Palyginus visiškai pasiskiepijusius ir nepasiskiepijusius žmones, gerokai sumenksta SARS-CoV-2 infekcijos grėsmė (77 proc. sumažėja diagnozių, 93 proc. – hospitalizacijos atvejų, 96 proc. – guldymų į intensyvios terapijos skyrių ir mirčių“, – rašoma biuletenyje.

Ekrano nuotr. iš epicentro.iss.it/Sergamumo COVID-19 ir vakcinacijos ryšio statistika
Ekrano nuotr. iš epicentro.iss.it/Sergamumo COVID-19 ir vakcinacijos ryšio statistika

Jame pateikta ir informacija, kiek visiškai arba iš dalies pasiskiepijusių ar visai nepasiskiepijusių asmenų įvairiose amžiaus grupėse buvo nustatyta COVID-19. Taip pat – kiek jų atsidūrė ligoninėje ar intensyvios terapijos skyriuje, kiek mirė.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įrašu suspėjo pasidalinti šimtai žmonių
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įrašu suspėjo pasidalinti šimtai žmonių

Iš 976 reanimacijos skyriuose gulėjusių žmonių (daugiausia – 60–79 metų amžiaus) visiškai pasiskiepiję buvo 163 – mažiau nei 17 proc., iš dalies pasiskiepiję – mažiau nei 3 proc. Kitaip tariant, net keturi iš penkių intensyvios terapijos skyrių pacientų nebuvo gavę nė vienos vakcinos.

Ligoninėse per tą patį laikotarpį buvo gydomi 9 576 žmonės (daugiausia – 40–59 metų amžiaus), daugiau nei 70 proc. iš jų buvo nepasiskiepiję.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?