Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Slovėnijai atsisakant paskirti ES prokurorus, atsistatydina teisingumo ministrė

Slovėnijos teisingumo ministrė Lilijana Kozlovič ketvirtadienį paskelbė atsistatydinanti dėl vyriausybės atsisakymo paskirti du prokurorus į naują Europos Sąjungos kovos su korupcija instituciją.
Slovėnijos vėliava
Slovėnijos vėliava / „Scanpix“ nuotr.

Neseniai įkurta ir birželį dirbti pradėsianti Europos prokuratūra (EPPO) drauge su Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF) yra įpareigota ginti ES finansinius interesus nuo pažeidimų, piktnaudžiavimo, lėšų švaistymo ir grobstymo, nurodo Europos Komisija.

EPPO dalyvauja 22 šalys narės. Iš jų tik Slovėnija ir Suomija dar nepaskyrė savo atstovų.

Vyriausybė, atmetusi dvi jau pasiūlytas ir L. Kozlovič patvirtintas prokurorų kandidatūras, ketvirtadienį paskelbė, kad ieškos dviejų naujų kandidatų.

Prokurorai, kurių kandidatūros buvo atmestos, anksčiau yra tyrę įtarimus kyšininkavimu, susijusius su konservatorių premjeru Janezu Janša.

Slovėnijos, kuri liepą pusmečiui perims pirmininkavimą ES, generalinis prokuroras Drago Šketa trečiadienį sakė, kad bet koks žingsnis kitiems kandidatams nominuoti būtų konstituciją pažeidžiantis „neteisėtas sprendimas“, pakenksiantis prokuratūros „nepriklausomumui ir autonomijai“.

Ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP atsiųstame pareiškime L. Kozlovič, priklausanti koalicijos mažesniajai Moderniai centro partijai (SMC), taip pat teigė, kad vyriausybės sprendimas ieškoti naujų kandidatų yra „teisiškai nepagrįstas“.

EPPO vadovė Laura Kovesi taip pat kritikavo tai, ką pavadino „akivaizdžiu Slovėnijos valdžios nuoširdaus bendradarbiavimo trūkumu“.

Slovėnijos vyriausybės elgesys „rimtai kenkia“ pasitikėjimui „ES lėšų valdymu ir kontrolės sistemomis Slovėnijoje“, sakoma jos pareiškime.

Vyriausybės įstatymo projektas dėl ES prokurorų paskyrimo taisyklių praėjusį pavasarį buvo pakoreguotas, numatant reikalavimą geriau mokėti užsienio kalbas.

Prieš tai J. Janša būtent dėl to kritikavo minėtus du kandidatus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas