Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smogta rusų žvalgybiniam laivui: pasirodė vaizdo įrašas

Rusijos Juodosios jūros laivyno žvalgybinis laivas „Ivan Churs“, kaip įtariama, trečiadienį buvo užpultas už 74 kilometrų į šiaurę nuo Bosforo sąsiaurio, pranešė įvairūs žiniasklaidos šaltiniai.
Kadras iš vaizdo įrašo
Kadras iš vaizdo įrašo / КОРДОН 91 / „Telegram“

Rusija trečiadienį patvirtino, kad Turkijos vandenyse buvo pasikėsinta į jos karinį laivą ir apkaltino Kyjivą sabotažu.

„Šiandien 5 val. 30 min. (vietos ir Lietuvos) laiku Ukrainos ginkluotosios pajėgos trimis bepiločiais greitaeigiais kateriais nesėkmingai bandė atakuoti Juodosios jūros laivyno laivą „Ivan Churs“, – trečiadienį nurodė gynybos ministerija ir pridūrė, kad Rusijos laivui buvo pavesta saugoti vamzdynų infrastruktūrą Turkijos vandenyse.

Teigta, kad laivo įgulai esą pavyko atremti ataką ir laivas nenukentėjo.

Tačiau ketvirtadienį socialiniuose tinkluose pasirodęs įrašas atskleidė galimą kitokią įvykių versiją.

Karinis korespondentas Andrijus Tsaplienko atakos momento vaizdo įrašu pasidalino susirašinėjimo platformoje „Telegram“.

Teigiama, kad vaizdo įraše matomas tas pats „Ivan Churs“, kuris, kaip dieną prieš tai tvirtino Rusijos pusė, išvengė karinių jūrinių dronų atakos.

Filmuotoje medžiagoje aiškiai matyti, kad bent vienas dronas tikrai pataikė į rusų žvalgybinio laivo korpusą.

Anksčiau pranešta, kad galimai dėl šio incidento Rusijos pajėgos „pratybų“ dingstimi blokavo eismą Krymo tiltu ir skubiai išsiuntė į Juodosios jūros fregatą „Admiral Makarov“ su 8 „Kalibr“ raketomis.

Pasak eksperto Oleksandro Kovalenko, Rusijos karinis jūrų laivynas turi tik dar vieną tokios konstrukcijos laivą (vos per 20 metų pastatyti du), todėl šio vieneto praradimas projektinėje linijoje Rusijai būtų tikrai skaudus.

„Ivan Churs“ yra pirmasis Rusijos Federacijos masinės gamybos žvalgybos laivas. Jis gali būti naudojamas radijo žvalgybai ir elektroninei kovai. O, Rusijos šaltinių duomenimis, jis gali stebėti net JAV priešraketinės gynybos sistemos komponentus.

Nuo visavertės invazijos pradžios Ukrainos ginkluotosios pajėgos sunaikino 18 Rusijos laivų, įskaitant karo laivus ir katerius.

Viena didžiausių Rusijos Juodosios jūros laivyno operacijų įvyko 2022 m. spalio mėn. Tuomet, ekspertų teigimu, dėl nežinomų jūrinių dronų atakos Sevastopolio įlankoje buvo apgadinti mažiausiai trys laivai. Tačiau brangiausiai (iki 700 mln. JAV dolerių) rusams kainavo kreiserio ir Juodosios jūros laivyno flagmano „Moskva“ nuostoliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito