Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šokiruojantis tyrimas: „Harrods“ darbuotojos pasakoja, kaip buvęs savininkas M.Al Fayedas jas prievartavo

Penkios moterys teigia, kad jas išprievartavo buvęs „Harrods“ vadovas Mohamedas Al Fayedas, kai jos dirbo prabangioje Londono universalinėje parduotuvėje. BBC išklausė daugiau nei 20 buvusių darbuotojų, kurios teigia, kad milijardierius, kuris pernai mirė būdamas 94 metų, prie jų seksualiai priekabiavo arba jas prievartavo.
Mohamedas Al Fayedas
Mohamedas Al Fayedas / „Scanpix“/AP nuotr.

Dokumentiniame filme ir tinklalaidėje „Al-Fayedas: plėšrūnas parduotuvėje „Harrods“ surinkta įrodymų, kad M.Al Fayedui būnant savininku, „Harrods“ ne tik nesikišo, bet ir padėjo nuslėpti įtarimus dėl išnaudojimo.

Dabartiniai „Harrods“ savininkai teigė, kad juos sukrėtė kaltinimai ir kad parduotuvė nuoširdžiai už tai atsiprašo.

Visi viską žinojo

Priekabiavimas vyko „Harrods“ biuruose, M.Al Fayedo bute Londone arba kelionių į užsienį metu – dažnai Paryžiuje, viešbutyje „Ritz“, kuris jam taip pat priklausė, arba netoliese esančioje Vindzoro viloje. 13 moterų teigia, kad M.Al Fayedas jas seksualiai išnaudojo savo namuose, 4 iš jų teigia buvusios išprievartautos.

M.Al.Fayedas reguliariai vaikščiodavo po didžiulę universalinės parduotuvės prekybos salę ir žvalgydavosi patrauklių jaunų darbuotojų moterų, o paskui perkeldavo jas dirbti į savo kabinetą viršuje, pasakojo buvę darbuotojai – tiek vyrai, tiek moterys.

Pasak moterų, visi buvo pernelyg įbauginti, kad kam nors apie tai pasakytų. Daugelis bijojo net tarpusavyje kalbėtis apie milijardieriaus žiaurumus, nes bijojo, kad jų bus pasiklausoma. Buvęs apsaugos vadovo pavaduotojas Eamonnas Coyle'as tai patvirtino, paaiškindamas, kad dalis jo darbo buvo klausytis įrašytų pokalbių juostų. Jis sakė, kad visoje parduotuvėje, įskaitant vadovų kabinetus, buvo įrengtos viską stebinčios kameros. „Harrods“ vadovai taip pat žinojo, kas vyksta.

„Apie neleistiną elgesį su moterimis žinojau dirbdamas parduotuvėje, – sako Tony Leemingas, 1994–2004 m. dirbęs „Harrods“ skyriaus vadovu. Tai „net nebuvo paslaptis“, – prisimena T.Leemingas, kuris teigia, kad nežinojo apie rimtesnius kaltinimus prievarta ar žaginimu.

Ką sako aukos

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mohamedas Al Fayedas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mohamedas Al Fayedas

Viena iš žurnalistų kalbintų nukentėjusiųjų pasakojo, kad dešimtajame dešimtmetyje dirbo asmenine M.Al Fayedo padėjėja „Harrods“ parduotuvėje. Pasak jos, vieną vakarą po darbo ji buvo pakviesta į jo prabangius apartamentus dideliame name, iš kurio atsiveria vaizdas į Londono Haid parką. M.Fayedas paprašė jos atsisėsti ant lovos ir uždėjo ranką jai ant kojos, leisdamas suprasti, ko jis nori. „Prisimenu, kad jaučiau jo kūną ant savęs, jo svorį. Tiesiog girdėjau, kaip jis skleidžia tuos garsus. Ir... tiesiog grimzdau kažkur į savo vidų. Jis mane išprievartavo“, – pasakojo nukentėjusioji.

Kita moteris, vardu Sophia, 1988–1991 m. dirbusi asmenine M.Al Fayedo padėjėja, teigė, kad jis ne kartą bandė ją išprievartauti. Tuo pat metu ji, kaip ir kitos, bijojo likti be darbo. „Neturėjau tėvų namų, į kuriuos galėčiau grįžti, turėjau mokėti nuomą. Žinojau, kad turiu tai išgyventi, bet nenorėjau. Tai buvo siaubinga, mano galvoje viskas apsivertė aukštyn kojomis“, – pasakojo ji.

Kita nukentėjusioji, Gemma, 2007–2009 m. dirbo viena iš M.Al Fayedo asmeninių padėjėjų. Ji teigė, kad darbo kelionių į užsienį metu jo elgesys tapo vis labiau bauginantis. Jo kulminacija tapo išžaginimas Paryžiuje – Vindzoro viloje Bulonės miške. Gemma pasakojo, kad vieną dieną atsibudusi pamatė šalia savo lovos stovintį M.Al Fayedą tik su šilkiniu chalatu. Jis bandė įlipti į jos lovą.

„Pasakiau jam: „Ne, nenoriu, kad tai darytum“. Jis toliau bandė įlipti į lovą, o tada jau buvo tarsi ant manęs ir aš tikrai negalėjau niekur pajudėti. Gulėjau veidu žemyn ant lovos, o jis tiesiog prisispaudė prie manęs“, – prisiminė moteris.

Ji sako, kad po to, kai M.Al Fayedas ją išprievartavo, ji verkė, o jis atsikėlė ir agresyviai liepė jai nusiprausti su „Dettol“.

„Akivaizdu, kad jis norėjo, jog ištrinčiau bet kokius jo buvimo šalia manęs pėdsakus“, – aiškina ji.

Dar aštuonios moterys BBC pasakojo, kad jos taip pat patyrė seksualinę prievartą jo namuose Paryžiuje. Penkios moterys šiuos išpuolius apibūdino kaip bandymą išprievartauti.

Daugelis moterų svarsto galimybę imtis teisinių veiksmų prieš „Harrods“. Nukentėjusiųjų advokatai teigia, kad „Harrods“ vyresnieji darbuotojai akivaizdžiai stengėsi šį reikalą nutylėti“. „Harrods“ leidiniui pateikė komentarą apie kaltinimus.

„Dabartinis „Harrods“ labai skiriasi nuo 1985–2010 m. M.Al Fayedui priklausiusio ir valdyto „Harrods“. Ji siekia, kad darbuotojų gerovė būtų mūsų verslo pagrindas. <...> 2023 m. pasirodžius naujai informacijai apie istorinius kaltinimus M.Al Fayedui dėl seksualinio priekabiavimo, mūsų prioritetas buvo kuo greičiau išspręsti šias pretenzijas. Šiuo procesu ir toliau gali naudotis visi esami ir buvę „Harrods“ darbuotojai“, – sakoma komentare.

Kai M.Al Fayedas mirė, jo turtas, nepatvirtintais duomenimis, viršijo 1 mlrd. svarų sterlingų. Tačiau, pasak nukentėjusių moterų, ne pinigai paskatino jas prabilti. „Aš tiek metų tylėjau ir nekalbėjau, – sako Gemma, – ir tikiuosi, kad kalbėjimas apie tai padės. Tikiuosi, kad mano istorija dabar kam nors padės. Mes visi galime pradėti jaustis geriau ir pasveikti.“

Kas buvo Mohamedas Al Fayedas

Vida Press nuotr./Mohamedas Al Fayedas ir princesė Diana
Vida Press nuotr./Mohamedas Al Fayedas ir princesė Diana

M.Al Fayedo verslininko karjera prasidėjo Aleksandrijos (Egiptas) gatvėse, kur jis praeiviams pardavinėjo gazuotus gėrimus. Santuoka su Saudo Arabijos milijonieriaus ginklų prekeivio seserimi padėjo jam užmegzti tinkamus ryšius ir sukurti verslo imperiją. 1974 m. M.Al Fayedas persikėlė į Jungtinę Karalystę ir pradėjo vadovauti „Harrods“.

Tuo pat metu M.Al Fayedas dėjo visas pastangas, kad įsitvirtintų Didžiosios Britanijos valdžioje. Jis nusipirko dvarą Londone ir Balnagauno pilį Škotijos kalnuose, rėmė karališkąją žirgų parodą Vindzore ir aktyviai dalyvavo labdaros veikloje, remdamas karališkus projektus. Valdant Margaret Thatcher, M.Al Fayedas įtikino savo draugą, pasakiškai turtingą Brunėjaus sultoną, paremti smunkantį Anglijos svarą. Dėl M.Al Fayedo ryšių britų bendrovės Artimuosiuose Rytuose galėjo uždirbti apie 10 mlrd. dolerių.

Verslininkas tapo žinomas visame pasaulyje dėl savo sūnaus, prodiuserio Dodi Al Fayedo santykių su princese Diana. Mohamedas labai laukė sūnaus vedybų su princese Diana. Tačiau abu žuvo 1997 m. Paryžiuje įvykusioje automobilio avarijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne