Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sprogdinimai Bostono maratono metu: pagrindinės versijos

Iki šiol JAV pareigūnai neatskleidžia, ar turi kažkokių konkrečių duomenų, kas galėjo organizuoti teroro išpuolį per Bostono maratoną. Kol kas išskiriamos kelios pagrindinės versijos.
Į įvykio vietą atvyko SWAT pareigūnai.
Į įvykio vietą atvyko SWAT pareigūnai. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pareigūnai teigia, kad sprogmenų, kurie buvo panaudoti Bostono maratono metu, technologija yra pakankamai paprasta – juos nesunkiai galima pasigaminti namie, o gamybos aprašymų galima rasti ir internete. Kaip rašo „The Washington Post“, tai, kad išpuolio organizatorius ar organizatoriai pasirinko būtent tokius sprogmenis, kelia pareigūnams daug klausimų – galbūt tai yra nepatyrusio, savamokslio žmogaus darbas, o galbūt tai darė specialistas, tokiu būdu bandęs suklaidinti tyrėjus. 

Teigiama, kad tokias bombas naudoti mėgsta „al Qaeda“ apmokyti teroristai. 

Šiuo metu išskiriamos kelios pagrindinės versijos, kas galėjo organizuoti išpuolį. 

Pagal pirmąją, teroro aktą surengė islamistų kovotojai. Neatmetama, kad jį organizavo teroristinė organizacija „al Qaeda“. Šią versiją patvirtina ir leidinio šaltiniai teisėsaugos organuose. „al Qaeda“ lyderiai radikaliesiems islamistams rekomenduoja rengti išpuolius, per kuriuos nukentėtų kaip įmanoma daugiau žmonių – bombų sudėtis rodo, kad būtent tai ir buvo stengiamasi padaryti. 

Pagal kitą versiją teroro aktą galėjo organizuoti prieš JAV Vyriausybę nusistačiusios ekstremistinės grupuotės. Šią versiją galėtų patvirtinti tai, kad JAV teisėsauga negavo jokių įspėjančių pranešimų apie ruošiamus teroro aktus. Be to, sprogimai įvyko Patrioto dieną.  

Trečioji versija – išpuolį organizavo psichiškai nesveikas žmogus.

Yra ir tokių, kurie kelia versiją, jog teroro išpuolį organizavo pati valdžia, siekdama savo tikslų, paprastai tokios konspiracinės teorijos iškeliamos po bet kurio didesnio išpuolio, tačiau rimtai jos nevertinamos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas