Prenumerata nuo 0,50 Eur/mėn! Paskutinės akcijos savaitės.
Išbandyti

Sraigtasparnio sudužimą išgyvenęs Ispanijos premjeras skęsta Katalonijos keliamų problemų liūne

Ispanijos premjeras Mariano Rajoy'us išgyveno daug politinių krizių ir vis dar sėkmingai laikosi savo poste, tačiau referendumas ir neramumai Katalonijoje vis labiau spaudžia jį į kampą, rašo naujienų agentūra AFP.
Mariano Rajoy
Mariano Rajoy / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

62 metų M.Rajoy’us ėmėsi visų įmanomų priemonių, kad užkirstų kelią referendumui, kurio neteisėtumą jau deklaravo Ispanijos konstitucinis teismas.

Būtent Madrido politikų įsakymais besivadovaujanti riaušių policija griebėsi ne tik balsavimo vietų blokados, bet ir guminių kulkų, stabdančių protestuojančius katalonus. Šios griežtos priemonės jau palietė kelis šimtus sužeistųjų.

Nuo 2004-ųjų Ispanijos konservatoriams, o nuo 2011-ųjų ir visai Ispanijos vyriausybei vadovaujantis M.Rajoy’us spaudžiamas į kampą, kad prisiimtų atsakomybę.

Ispanijos premjeras pratęs prie iššūkių ir netgi sugebėjo išsilaikyti valdžioje, nors prieš dvejus metus prarado daugumą parlamente.

Išgyveno katastrofą

M.Rajoy’us tvirto vyruko įvaizdį saugo dar nuo 2005-ųjų metų, kai iš sraigtasparnio po avarijos sugebėjo išlipti beveik nesusižeidęs, tik su sulaužytu pirštu.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel praėjusių metų lapkritį juokaudama teigė, kad M.Rajoy’us turi „dramblio storumo odą“. Dabar atėjo metas pademonstruoti, kad jis išties turi tiek tvirtybės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mariano Rajoy ir Davidas Cameronas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mariano Rajoy ir Davidas Cameronas

M.Rajoy’us jau kurį laiką buvo vienas griežčiausių Katalonijos nepriklausomybės idėjos kritikų. Jis itin aršiai pasisakė prieš 2006 metais socialistų vyriausybės pasirašytą Katalonijos autonomijos susitarimą.

Jis ir jo bendražygiai surinko net keturis milijonus prieš šį susitarimą protestuojančiųjų parašų, tačiau jo atšaukti nepavyko. Katalonija gavo daugiau savarankiškumo, o patys katalonai buvo pripažinti tauta Ispanijos sudėtyje.

Ispanijos konstitucinis teismas šį susitarimą gerokai „apkarpė“ būtent po M.Rajoy’aus ir jo partijos pasiūlymo.

Nesutarimai su Katalonija

Katalonija yra vienas turtingiausių Ispanijos regionų, turintis 7,5 milijonų gyventojų ir turtingą istoriją, kalbą bei kultūrą, kurią mėgsta atriboti nuo ispanų pasiekimų bei pabrėžti savarankiškumą.

Savaime suprantama, kad griežto, konservatyvaus premjero valdymas katalonams išsyk nepatiko. 2011 metais atėjęs į valdžią ekonominės krizės metu M.Rajoy'us net nesiklausė katalonų prašymų suteikti jų regiono vyriausybei didesnę fiskalinę laisvę.

M.Rajoy'aus kritikai nuolat pabrėždavo, kad toks jo atkaklus neigimas yra trumparegiškas žingsnis, kuris tiesiog „gamina separatistus“.

Katalonai ėmėsi reikalauti laisvės, o Ispanijos premjeras nuolat atkirsdavo, kad tokie reikalavimai prieštarauja Ispanijos konstitucijai.

M.Rajoy'aus kritikai nuolat pabrėždavo, kad toks jo atkaklus neigimas yra trumparegiškas žingsnis, kuris tiesiog „gamina separatistus“.

Premjeras bandė atgaivinti katalonų optimizmą Ispanijos atžvilgiu, pažadėdamas žymiai daugiau valstybės investicijų regione ir pabrėždamas ispanų bei katalonų vienybę po teroro akto Barselonoje. Bet tai nepadėjo.

Trūksta charizmatiškumo

Dviejų vaikų tėvas M.Rajoy'us į politinį Ispanijos gyvenimą žengė pakankamai anksti, prisijungdamas prie generolo Francisco Franco vyriausybės veikėjų įkurto Populiariojo aljanso, kuris vėliau tapo Populiariąja partija.

2004 metais partijos lyderiu tapęs, tuomet 49-erių metų M.Rajoy'us griebėsi politinės jėgos gaivinimo, tačiau pralošė du rinkimus iš eilės socialistams. Galiausiai ispanai jam patikėjo valdžios vairą, bet tai nutiko šalį ištikusios ekonominės krizės metu, kai kilo būtinybė smarkiai apkarpyti lėšas.

2015 metų gruodžio mėnesį Populiarioji partija nesugebėjo laimėti daugumos parlamente, tačiau ir kitos partijos nesugebėjo sudaryti koalicijos. 2016 metų birželio mėnesį M.Rajoy'us dar kartą nelaimėjo rinkimų, tačiau sudarė mažumos vyriausybę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rinkimai Ispanijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rinkimai Ispanijoje

Jo partneriais tapo Katalonijoje įkurta nedidelė centristų partija „Ciudadanos“, besipriešinanti šio regiono atskilimui nuo Ispanijos.

M.Rajoy'us nuolat pabrėžia, kad griežtos taupymo priemonės ir nepopuliarūs, bet būtini jo sprendimai išgelbėjo Ispaniją nuo finansinio kracho.

M.Rajoy'us nuolat pabrėžia, kad griežtos taupymo priemonės ir nepopuliarūs, bet būtini jo sprendimai išgelbėjo Ispaniją nuo finansinio kracho.

Ekonominiai rezultatai patvirtina šiuos žodžius. M.Rajoy'aus vyriausybei pavyko prikelti šalies ekonomiką ir šiais metais ji paaugs 3,1 proc. Be to, nuo bedarbystės kenčiančiai valstybei pavyksta bristi ir iš šio liūno. Dauguma naujų darbo vietų vis dar menkai apmokamos, tačiau jos bent jau yra.

M.Rajoy'us visais įmanomais būdais bando vengti skandalų temos ir grąžina prie kalbos apie ekonomikos atsigavimą, tačiau panašu, kad šio savaitgalio įvykiai Katalonijoje smogs jo reitingams didele jėga.

Pragmatiškas ir santūrus premjeras stokoja charizmos ir gebėjimo susitarti, o katalonų pyktis verčia jį situacijos atpirkimo ožiu.

„Akivaizdu, kad jis nėra charizmatiškas lyderis, bet jis puikiai valdo laiką ir žino, kaip vyksta sprendimų priėmimo procesas“, – teigė buvęs Ispanijos premjero patarėjas, politikos analitikas Narciso Michavila.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas
Reklama
Patirti pelkes miesto širdyje: Vilniaus „Akropolyje“ lankytojai kviečiami į interaktyvų labirintą
Siųsk nuotrauką – laimėk paspirtuką!
Reklama
Parduotuvėse – naujiena loterijų ir gyvūnų mylėtojams