Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šri Lankoje dislokuojami kariai kilus protestams dėl degalų stygiaus

Šri Lanka antradienį dislokavo degalinėse karių, kilus pavieniams protestams tarp tūkstančių vairuotojų, kasdien laukiančių ilgose eilėse deficitiniais tapusių degalų.
Protestas Šri Lankoje
Protestas Šri Lankoje / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.
Temos: 2 Šri Lanka Degalai

Pietų Azijos salų valstybę yra ištikęs didžiausias ekonominis nuosmukis nuo nepriklausomybės paskelbimo 1948 metais: gyventojams periodiškai išjungiama elektra, jie stokoja būtiniausių prekių, tokių kaip maistas ir dujos maistui gaminti.

Pasak pareigūnų, karius nuspręsta dislokuoti, nes pirmadienį įsiutusi minia blokavo judrią Kolombo gatvę ir kelias valandas stabdė eismą.

„Eilėms ilgėjant, įtampa vis labiau kaista“, – naujienų agentūra AFP su anonimiškumo sąlyga sakė aukšto rango gynybos pareigūnas.

„Praėjusį vakarą buvo priimtas sprendimas iškviesti karius, siekiant pastiprinti policiją. Taip siekiama užkirsti kelią bet kokiems neramumams“, – paaiškino jis.

Socialiniuose tinkluose paskelbtoje filmuotoje medžiagoje iš pirmadienį įvykusio incidento vietos matyti, kaip grupė įpykusių moterų neduoda kelio turistus vežančiam autobusui. Tokiu būdu jos protestavo prieš viryklėms reikalingo žibalo trūkumą.

Apie karių dislokavimą taip pat pranešta vienam vairuotojui peiliu subadžius motociklininką per ginčą dėl vietos ilgoje degalų eilėje už sostinės ribų.

Anot policijos, nuo šeštadienio stovėdami eilėse mirė trys senyvi žmonės, o prie kai kurių degalinių žmonės naktį stovyklavo laukdami galimybės įsigyti dyzelino ir benzino.

Tuo metu kariuomenės pareigūnai patvirtino, kad pajėgos dislokuotos degalinėse, priklausančiose valstybinei bendrovei „Ceylon Petroleum Corp“. Šiai kompanijai tenka du trečdaliai mažmeninės prekybos degalais 22 mln. gyventojų turinčioje šalyje.

Prezidento Gotabayos Rajapaksos biuras paskelbė, kad trečiadienį įvyks visų politinių partijų vadovų susitikimas ekonomikos krizei aptarti. Tačiau opozicinės jėgos pareiškė planuojančios boikotuoti šį susitikimą.

Finansinė krizė Šri Lankoje kilo dėl pavojingą lygį pasiekusio užsienio valiutos stygiaus, neleidžiančio prekybininkams finansuoti importo.

COVID-19 pandemija paralyžiavo salos turizmo sektorių, pagrindinį užsienio valiutos šaltinį, o užjūryje dirbančių šrilankiečių perlaidos taip pat smarkiai sumažėjo.

Praėjusią savaitę G.Rajapaksa pranešė, kad jo šalis sieks Tarptautinio valiutos fondo (TVF) pagalbos.

Prekių trūkumas sukėlė chaosą kone visose kasdienio gyvenimo srityse: pavyzdžiui, praėjusią savaitę dėl popieriaus ir rašalo stygiaus teko atidėti milijonų moksleivių egzaminus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito