Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stalino pėdsakais: Rusija dislokuoja baudžiamuosius nusikaltėlių batalionus

„Prasigėrę rekrūtai“, „prasižengę kariai“, „nuteistieji“ – jie tarp šimtų kariškių ir civilių pažeidėjų, kurie šiemet buvo įsprausti į Rusijos baudžiamuosius būrius, vadinamus „Storm-Z“. Trylika su tuo susipažinusių pašnekovų, įskaitant penkis būrių kovotojus, naujienų agentūrai „Reuters“ tvirtino, jog jie buvo išsiųsti kovoti į Ukrainą.
Rusijos kariai
Rusijos kariai / „Reuters“/„Scanpix“

„Storm-Z“ – tai neoficialus Rusijos karių vartojamas terminas, jungiantis šturmo būrių terminą ir raidę „Z“, kariškių priimtą kaip jų invazijos į Ukrainą simbolį.

Pasak šaltinių, tik nedaugelis iš išsiųstųjų liko gyvi, kad galėtų papasakoti savo istoriją.

„Storm-Z“ kovotojai... jie yra tiesiog mėsa“, – agentūrai sakė vienas eilinis karys iš kariuomenės dalinio, kuris gegužės ir birželio mėnesiais buvo dislokuotas netoli Bachmuto miesto Rytų Ukrainoje.

Jis atskleidė, jog mūšio lauke suteikė medicininę pagalbą šešių ar septynių sužeistų „Storm-Z“ kovotojų grupei, nepaklusdamas vado – kurio vardo jis nežinojo – įsakymui palikti vyrus. Jis sakė nežinąs, kodėl vadas davė tokį įsakymą, bet teigė, kad tai rodo, jog karininkai „Storm-Z“ kovotojus laikė mažiau vertingais nei eilinius karius.

Vienas už vagystę nuteistas kovotojas, kuris buvo užverbuotas dar kalėjime, sakė, kad visi, išskyrus 15 iš 120 jo būrio vyrų, priskirtų 237-ajam pulkui, žuvo arba buvo sužeisti birželio mėnesį kovose netoli Bachmuto.

„Jei vadai pagauna ką nors, nuo kurio sklinda alkoholio kvapas, jie iš karto siunčia į šturmo būrius“, – pasakojo kariškis.

Naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistai pasišovė daugiau sužinoti apie minėtąjį būrį, tačiau jo karininkas komentuoti atsisakė ir baigė pokalbį. Tuo tarpu Kremliaus spaudos tarnyba peradresavo pokalbį Gynybos ministerijai, kuri į prašymą suteikti komentarą iš viso neatsakė.

Rusijos valstybės kontroliuojama žiniasklaida pranešė, kad būriai „Storm-Z“ egzistuoja, kad jie dalyvavo įtemptuose mūšiuose ir kai kurie jų nariai buvo apdovanoti medaliais už drąsą, tačiau neatskleidė, kaip jie formuojami ir kokius nuostolius patiria.

„Reuters“ yra pirmoji naujienų organizacija, surinkusi išsamią informaciją apie tai, kaip būriai sudaromi ir dislokuojami, pasikalbėjusi su daugeliu šaltinių, turinčių tiesioginių žinių apie tai, kas vyksta.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos kariai
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos kariai

Kovoja sudėtingiausiuose fronto taškuose

Baudžiamieji būriai, kurių kiekvienas turi apie 100-150 karių ir yra įtrauktas į reguliariosios kariuomenės dalinius, paprastai buvo siunčiami į labiausiai pažeidžiamas fronto vietas ir dažnai patirdavo didelių nuostolių, teigė „Reuters“ pašnekovai, kurie nurodė mažiausiai penkias „Storm-Z“ grupes, kovojančias siekiant atremti Ukrainos kontrpuolimą rytuose ir pietuose.

Trys iš penkių „Storm-Z“ kovotojų, su kuriais kalbėjosi agentūros žurnalistai, ir trijų kitų „Storm-Z“ kovotojų giminaičiai papasakojo apie košmariškus mūšius, per kuriuos buvo sunaikinta didžioji jų būrių dalis.

Vienas už vagystę nuteistas kovotojas, kuris buvo užverbuotas dar kalėjime, sakė, kad visi, išskyrus 15 iš 120 jo būrio vyrų, priskirtų 237-ajam pulkui, žuvo arba buvo sužeisti birželio mėnesį kovose netoli Bachmuto.

Anksčiau nuteistieji kovodavo privačios samdinių grupuotės „Wagner“ gretose, kuriai vadovavo Jevgenijus Prigožinas, kaip teigiama, žuvęs lėktuvo katastrofoje Rusijoje. Dabar „Storm-Z“ būriams tiesiogiai vadovauja Rusijos gynybos ministerija.

Nors ministerija niekada nepripažino sukūrusi „Storm-Z“ būrius, pirmieji pranešimai apie jų egzistavimą pasirodė balandžio mėnesį, kai Jungtinėse Valstijose įsikūrusio Karo tyrimų instituto analitikai citavo, kaip teigiama, nutekintą Rusijos karinę ataskaitą apie būrių formavimą.

Agentūros teigimu, minėti būriai jungia nuteistuosius, kurie savanoriškai kariauja mainais už malonės pažadą, su eiliniais kariais, kurie baudžiami už drausmės pažeidimus.

Trys „Storm-Z“ kovotojai sakė, kad jiems buvo siūlomas maždaug 200 000 rublių (apie 1909 eurų) uždarbis per mėnesį, tačiau teigė, kad vidutiniškai jiems buvo mokama maždaug perpus mažiau.

Pasak karą stebinčios nepriklausomos organizacijos „Conflict Intelligence Team“, būriai „Storm-Z“ yra naudingi Rusijos gynybos ministerijai, nes juos galima dislokuoti kaip pėstininkus, kurių negaila prarasti.

„Storm“ kovotojai tiesiog siunčiami į pavojingiausias fronto dalis – gynybai ir puolimui“, – „Reuters“ komentavo Rusijoje veikiančios grupės atstovai.

Agentūros „Reuters“ teigimu, jai nepavyko nustatyti, kiek iš viso karių tarnauja šiuose būriuose, tačiau interviu su šiuo klausimu susipažinusiais žmonėmis rodo, kad šiuo metu fronte dislokuota mažiausiai keli šimtai „Storm-Z“ kovotojų.

Pažymėtina, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį užsiminė apie nuteistuosius, kovojančius reguliariojoje kariuomenėje. Per televiziją transliuotame susitikime su nedidele grupe Rusijos reguliariosios kariuomenės karių jis sakė žinąs, kad du jų bendražygiai, buvę kalėjimo kaliniai, žuvo mūšyje.

„Jie atidavė savo gyvybes už tėvynę ir visiškai išpirko savo kaltę“, – sakė Rusijos vadovas ir pridūrė, kad nuteistųjų šeimoms bus suteikta pagalba, tačiau kokia – nedetalizavo.

Netrūksta ir istorinių precedentų, kai kariniai nusikaltėliai buvo įjungiami į kovinius dalinius. 1942 m., kai Raudonoji armija traukėsi nuo nacių puolimo, sovietų lyderis Josifas Stalinas, remdamasis savo pasirašytu įsaku, nurodė iš panikuojančių ar palikusių savo postus karių sudaryti „baudžiamuosius batalionus“, kurie buvo dislokuoti pavojingiausiose fronto vietose.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai

Ukrainos vyriausybė teigė, kad taip pat paleidžia kai kuriuos nuteistuosius, jei jie sutinka kovoti kare, pažymėjo „Reuters“.

Iš areštinės – į mūšio lauką

Artiomas Ščikinas, 29-erių metų jaunuolis iš Mordovijos regiono centrinėje Rusijoje, 2021 m. gruodį atliko paskirtą dvejų metų laisvės atėmimo bausmę už plėšimą, kai į jo kalėjimą atvyko Gynybos ministerijos verbuotojai ir paklausė, ar kaliniai nori vykti kariauti į Ukrainą, teigiama teismo dokumentuose ir dviejų jo giminaičių pasakojimuose agentūrai „Reuters“.

Jis užsiregistravo, nes, nors į laisvę turėjo išeiti šių metų gruodį, norėjo ištrinti teistumą ir užsidirbti pinigų, kad jo šeima galėtų atnaujinti savo namus.

Trys „Storm-Z“ kovotojai sakė, kad jiems buvo siūlomas maždaug 200 000 rublių (apie 1909 eurų) uždarbis per mėnesį, tačiau teigė, kad vidutiniškai jiems buvo mokama maždaug perpus mažiau.

Teigiama, kad šių metų gegužę A.Ščikinas buvo paskirtas į baudžiamąjį dalinį 291-ajame gvardijos motorizuotajame šaulių pulke ir dislokuotas Zaporižios regione Pietų Ukrainoje, kur Kyjivo pajėgos bando pralaužti Rusijos gynybą, pridūrė Artiomo artimieji.

Vladimiras Rogovas, Rusijos įvestos Zaporižios administracijos pareigūnas, kuris internete reguliariai teikia naujausią informaciją apie karinius veiksmus, susirašinėjimo platformoje „Telegram“ paskelbė, kad 291-asis pulkas visą vasarą kovojo regione.

Tačiau A.Ščikino artimieji paskutinį kartą apie jį girdėjo birželio 18 d.

Sunerimę giminaičiai išsiaiškino, jog jo būrio pozicijos buvo apšaudytos ukrainiečių, keli jo bendražygiai žuvo, o jis dingo be žinios, jo kūnas nebuvo rastas. Nors ir kreipėsi į Gynybos ministeriją, prašydami atsakymų apie jo likimą, nuteistojo artimieji atsako nesulaukė.

„Jie buvo iš šturmo padalinio. Dėl jų niekas neskuba“, – sakė vienas giminaitis.

„Fronto linijoje, kur buvome, negavome amunicijos siuntų. Negavome nei vandens, nei maisto. Sužeistieji nebuvo išvežti: dar ir dabar mirusieji pūva“, – vaizdo įraše sakė kovotojas, kurio „Reuters“ nepavyko atpažinti.

Nors nuteistieji ir sudaro baudžiamųjų būrių pagrindą, kai kurie eiliniai kariai buvo paskirti į juos už bausmę dėl drausmės pažeidimų, „Reuters“ atskleidė du kariai, kurie pasakojo, kad tokiu būdu buvo perkelti jų būrių nariai, taip pat „Storm-Z“ kovotojas Igoris, nuteistas už pasikėsinimą nužudyti.

Tarp tokių drausmės pažeidimų yra alkoholio, narkotinių medžiagų vartojimas ir atsisakymas vykdyti įsakymus.

Pagal Rusijos karinę drausmę reglamentuojančius teisės aktus karys gali būti perkeltas į baudžiamąjį dalinį tik tuo atveju, jei jį nuteisė karinis teismas.

Nė vienas iš pašnekovų, kurie agentūrai „Reuters“ pasakojo apie į „Storm-Z“ išsiųstus karius, nesakė, kad jie dalyvavo teismo posėdyje.

Rengtas maištas

Negana to, agentūros žurnalistai sužinojo, jog viena maždaug 20 „Storm-Z“ kovotojų grupė Zaporižios srityje, priklausanti 22179 daliniui, nusprendė, kad jiems jau gana tokio elgesio su jais, tad atsisakė vykdyti įsakymą grįžti į fronto liniją ir birželio 28 d. įrašė vaizdo įrašą, kuriame skundžiasi dėl elgesio su jais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Zaporižia
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Zaporižia

„Fronto linijoje, kur buvome, negavome amunicijos siuntų. Negavome nei vandens, nei maisto. Sužeistieji nebuvo išvežti: dar ir dabar mirusieji pūva“, – vaizdo įraše sakė kovotojas, kurio „Reuters“ nepavyko atpažinti.

„Mums duodami siaubingi įsakymai, kurių net neverta vykdyti, – pridūrė jis. – Atsisakome toliau vykdyti kovines užduotis“.

Agentūra „Reuters“ nustatė dviejų maište dalyvavusių kovotojų tapatybes ir kalbėjosi su vieno iš jų giminaičiu, kuris patvirtino pasakojimą vaizdo įraše, kurį birželio 28 d. paskelbė Prancūzijoje įsikūrusi Rusijos kalinių teisių kampanijos grupė „Gulagu.net“ ir kurį peržiūrėjo agentūros žurnalistai.

Pranešama, kad, paskelbus vaizdo įrašą, karo policijos pareigūnai sumušė abu kovotojus ir kitus jų būrio narius kaip bausmę už jų maištą, pasakojo abu giminaičiai. Jie sakė, kad nuo to laiko abu kovotojai jiems sakė, jog, nors sąlygos pagerėjo, tačiau jie nežino, kada vyrams bus leista palikti kariuomenę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai