Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
16:32 /17:21

Ekspertas paaiškino, ką sugalvojo Rusija perkeldama savo naikintuvus netoli Minsko

Baltarusijos Mačuliščų aerodrome nusileido antrasis Rusijos orlaivis Mig-31K, galintis nešti raketas „Kinžal“, ketvirtadienį pranešė karinę veiklą Baltarusijoje stebinti grupė „Belaruski Hajun“. Ekspertas paaiškino, ko tokiais veiksmais siekia Rusija.
Rusijos naikintuvas MiG-31
Rusijos naikintuvas MiG-31 / „Wikipedia“

Mačuliščai yra netoli Baltarusijos sostinės Minsko.

Pirmasis Rusijos naikintuvas MiG-31K šiame aerodrome nusileido trečiadienį, teigė stebėtojai.

Tokių atvejų nėra buvę nuo 2023 metų balandžio, kai pastebėti trys Rusijos naikintuvai, sakoma „Belaruski Hajun“ pranešimuose socialiniame tinkle „Telegram“.

Nors Baltarusija, Rusijos sąjungininkė, tiesiogiai nedalyvauja plataus masto kare Ukrainoje, ji leido Kremliui naudoti savo teritoriją kaip placdarmą operacijoms prieš savo kaimynę.

Wikipedia.org nuotr./Naikintuvas MiG-31, nešantis raketą „Kinžal“
Wikipedia.org nuotr./Naikintuvas MiG-31, nešantis raketą „Kinžal“

Komentuodamas Rusijos lėktuvų MIG-31K perkėlimą į Baltarusiją, Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos Dezinformacijos neutralizavimo centro vadovas Andrijus Kovalenko daro prielaidą, kad tai gali būti rusų bandymas išsaugoti lėktuvus, kuriems dabar Rusijos aerodromuose nuolat gresia pavojus.

Daro spaudimą tarptautinei bendruomenei

Aviacijos ekspertas, elektroninės kovos įrangą gaminančios įmonės generalinio direktoriaus pavaduotojas Anatolijus Chrapčinskis naujienų agentūrai „Unian“ įvertino, ką reiškia šių karinių orlaivių perkėlimas į Baltarusiją.

Jo vertinimu, pirmiausia, Rusija taip bando daryti spaudimą tarptautinei bendruomenei.

„Rusija kelia kartelę, atsižvelgdama į tai, kad mes į Rusijos teritoriją atgabename jų strateginių ginklų atsargas karui pradėti“, – sakė jis.

A.Chrapčinskis priminė, kad trečiadienį naktį buvo sunaikintas sandėlis su „Shahed“ dronais Krasnodaro krašte, taip pat buvo suduoti smūgiai tam tikriems Rusijos kariniams aerodromams.

„Visa tai lemia, kad Rusija praranda strateginius rezervus ir strateginius pajėgumus kariauti. Ir dėl visų šių situacijų supratimo jie pradeda kelti kartelę ir perdislokuoti į Baltarusiją MIG'us, kurie turėtų būti „Kinžal“ nešėjai. Tai yra viena iš pagrindinių priežasčių – pakelti kartelę pasaulio bendruomenei, parodant, kad Rusija neketina sustoti. Ir kad ji gali smogti, planuoja smogti ne tik Ukrainos teritorijoje, bet gali smogti ir Europos teritorijoje, kur nors sprendimų priėmimo centruose dėl ginklų, kurie perduodami Ukrainai“, – aiškino jis.

Stopkadras/Rusijos naikintuvas Mig-31 su hipergarsine raketa „Kinžal“
Stopkadras/Rusijos naikintuvas Mig-31 su hipergarsine raketa „Kinžal“

Pasak jo, Rusija toliau „spartina“ karą su NATO ir intensyvina savo veiksmus, be kita ko, darydama tokį spaudimą tarptautinei bendruomenei savo ginklais.

„Tai taip pat yra bandymas daryti spaudimą, siekiant parodyti, kad jie gali daryti įtaką mūsų Vakarų partnerių sprendimams išplėsti ginklų, kurie bus perduoti Ukrainai smūgiams Rusijos Federacijos teritorijoje, asortimentą arba išplėsti geografiją. Patvirtintas faktas, kad mes naudojame kai kuriuos Vakarų ginklus smūgiams Rusijos teritorijoje, tačiau jų diapazonas nėra pakankamas strateginiams objektams sunaikinti“, – komentavo A.Chrapčinskis.

Paklaustas apie tikimybę, kad šie Baltarusijos MIG'ai galėtų smogti Ukrainai, jis atsakė, kad tai yra tikėtina.

„Tačiau vertinant MIG'ų panaudojimo strateginę svarbą, jie taip pat galėtų juos panaudoti iš Rusijos teritorijos, kad smogtų Ukrainos teritorijai. Tai labiau užuomina Europos šalims nei tiesiogiai Ukrainai. Tai yra Rusijos spaudimas tarptautinei bendruomenei“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas