Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stiprėja tironų draugystė: Basharas al Assadas aplankys Kim Jong Uną

Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida praneša, kad į šalį atvyks pilietinio karo kamuojamos Sirijos prezidentas Basharas al Assadas, kuris susitiks su Kim Jong Unu. Jei tai tiesa, tai bus pirmasis užsienio šalies vadovo vizitas į šią izoliuotą valstybę ją valdant Kim Jong Unui.
Basharas al Assadas ir Kim Jong Unas
Basharas al Assadas ir Kim Jong Unas / „Scanpix“ nuotr.

Oficialios Korėjos centrinės naujienų agentūros (KCNA) pranešime nenurodoma, kada tiksliau įvyks vizitas, bet abi tarptautinių sankcijų spaudžiamos šalys yra sąjungininkės jau kelis dešimtmečius, o JAV kaltina Šiaurės Korėją padedant sirams su ginkluotės programomis.

„Aplankysiu Korėjos Liaudies Demokratinę Respubliką ir susitiksiu su Jo Ekscelencija Kim Jong Unu“, – žinutėje cituojamas B.al Assadas.

Kim Jong Unas į valdžią po savo tėvo Kim Jong Ilo mirties atėjo 2011-aisiais ir kitų valstybių vadovų Pchenjane per septynerius metus dar nėra priėmęs.

Tiesa, pastaraisiais mėnesiais jis susitiko su Kinijos lyderiu Xi Jinpingu ir Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu, o birželio 12 dieną Singapūre turėtų pabendrauti su JAV prezidentu Donaldu Trumpu.

„Pasaulis sveikina svarbius įvykius Korėjos pusiasalyje, kuriuos nulėmė išmintinga Kim Jong Uno lyderystė, – KCNA pranešime taip cituojamas B.al Assadas. – Esu tikras, kad jis pasieks galutinę pergalę ir vėl suvienys Korėją.“

Ir Sirijai, ir Šiaurės Korėjai taikomos tarptautinės sankcijos – dėl ginklų programų ir žmogaus teisių pažeidimų.

Kaip skelbiama nutekintame Jungtinių Tautų dokumente, Šiaurės Korėja B.al Assado režimui per penkerių metų laikotarpį išsiuntė 40 objektų, reikalingų balistinių raketų ir cheminių ginklų kūrimui.

Sirija 2013 metais sutiko sunaikinti savo cheminių ginklų arsenalą, tačiau B.al Assadas nuo to laiko jau ne kartą panaudojo tokius ginklus prieš civilius.

Skaičiuojama, kad 2017 metais Pchenjanas, pažeisdamas sankcijas ir gabendamas įrangą į Siriją, užsidirbo apie 170 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas