Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sudane nutrūkus paliauboms, antrą savaitę tęsiasi susirėmimai

Sudano sostinėje šeštadienį prasidėjo antrą savaitę trunkantys susirėmimai, per kuriuos laikinas paliaubas nutraukė sproginėjantys šūviai – tai naujausi mūšiai tarp konkuruojančių generolų pajėgų, per kuriuos jau žuvo šimtai žmonių ir tūkstančiai buvo sužeisti.
Chartumas, Sudanas
Chartumas, Sudanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Sudanas

Naktį stiprūs sprogimai, kurie pastarosiomis dienomis drebino miestą, nutilo, tačiau šeštadienio rytą vėl pasigirdo šaudymo protrūkiai.

Balandžio 15 dieną kilo smurtas tarp Sudano kariuomenės vadui Abdel Fattahui al Burhanui ištikimų pajėgų ir jo pavaduotojo, dabar tapusio varžovu, Mohamedo Hamdano Daglo vadovaujamų sukarintų Greitojo reagavimo pajėgų (RSF).

Buvę sąjungininkai per 2021 metų perversmą užėmė valdžią, bet vėliau iširo dėl įnirtingos kovos dėl valdžios.

Kariuomenė penktadienį paskelbė, kad sutiko trims dienoms nutraukti ugnį per musulmonų šventojo Ramadano mėnesio pabaigą žyminčią Eid al-Fitr šventę, kurią Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas ir Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas paragino paskelbti diena anksčiau.

M.H.Daglo pareiškime teigė, kad „aptarė dabartinę krizę“ su A.Guterresu ir „daugiausia dėmesio skyrė humanitarinėms paliauboms, saugiems praėjimams ir humanitarinių darbuotojų apsaugai“.

Nebuvo atsižvelgta ir į dvi ankstesnes savaitės pradžioje paskelbtas 24 valandų paliaubas.

Kovų metu RSF – dešimčių tūkstančių žmonių pajėgos, suformuotos iš džandžavidų milicijos, kuri daugelį metų vadovavo smurtui vakarų Darfūro regione, narių – susikovė su reguliariąja armija, tačiau nė viena pusė, atrodo, neįgijo pranašumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas